My Ruangan

BLOG DA MACAM MYSPACE LA PULAK...ADA BACKGROUND BAGAI.HEHE.

Jiwa Lara..Lembut Saja

Kepada : pembeli bahan kimia

Assalamualaikum

saya x paksa...tapi saya mengharap yang terbaik.
dulu saya pernah cakap dekat kamu.
than..hilang kejap sebab penat tunggu lama-lama.
tapi sekarang saya dah ada balik
ternyata kamu juga yang dicari
teruk bukan perangai..maaf.
yang positif hanya disitu sahaja yang saya nampak.
tapi macam makin susah
tak tahu la ada cahaya atau tak kan
macam awal-awal saya cakap tadi
bukan mahu yng positif..tetapi tak mahu yang negatif.
sekarang waktu untuk mula pecah kepala
mungkin lagi susah untuk fikir semua tu
tak pe la..kayuh perlahan-lahan saja
ada ruang mungkin..sedikit sahaja?
saya ada senjata..nama senjata saya doa
saya selalu guna senjata saya setiap hari
itu saja yang mampu..moga dimakbulkan oleh puncak segala harapan.
jangan biar masa berlalu begitu sahaja
kelak siapa merana,siapa terseksa..tuhan saja yang tahu.

ikhlas : penjual bahan kimia

p/s : inspired by Gerard Butler letter to Hillary Swank.

2011-2012

Assalamualaikum

Lusa dah nak tahun baru da...x celebrate?oh..bukan dunia aku nak celebrate benda2 mcm nie. even ada peluang..bagi aku x perlu lah kot.byk bnda lain boleh buat daripada sambut bnda2 camgini.

im still the same person...mungkin tahun depan im gonna be more mature kot..and next year will be a new step for me..Dunia pekerjaan.mudah-mudahan.

X lama lagi aku akan tinggalkan dunia mahasiswa..tapi semangat mahasiswa tu tetap ada.and aku sayang uum gila kot.hehe.environment kat sini still x boleh lawan kat mna2 universiti...we are the best.

ohsemm.

p/s : doa.doa.doa.

Goodbye for Now

Assalamualaikum, ya muslimin sollu ala muhammad wa aali muhammad.

Akhirnya..im gonna leave malaysia soon for a while. Nak ke mana? hehe...tempat di mana golongan2 tertentu saja yang dapt pergi atau erti kata lain..ziarah. punya la excited sampai aku mimpi pegi sana drive kreta je..padahal..jauh gedabak kot.

untuk malam/pagi ni...sampai disini sahaja.

*menurut perintah sikit-sikit =) x kan lupa

p/s: lesson to me

jeling jeling bidadari...hampa

Assalamualaikum dan solawat...

aku bersiaran di bilik aku...yeah yab...sekarang dah pukul 2.12 pagi.and aku dengar satu suara jantan yg sedang menyanyi lagu CINTA MUKA BUKU dengan penuh perasaan..lalu aku membaca ayat kursi..adakah ini satu gangguan...tapi mengapa suara lelaki, dan bunyi ni seolah2 di tepi telinga aku...nak ngintai kat tingkap..takut habaq kat ang..ok..time ni suara garau dah xde...penangan ayat kursi kot. hahahaha..macam tahi la orang ats bilik aku ni...felis la felis la.

Ohh..kondisi sekarang ini..hm..dah lama x nampak, nak jeling-jeling bidadari dari jauh pun x nampak ='( bagi mesej..konfem x balas..di facebook sajalah.tapi segan...hm...mcm tu x payah la.doa saja yang baik...dan senyum saja.

hei ohsemm!!!...do u hear me..im talking to u..yes u!!!! i will wait for ya...no matter what happen...(>_<)

p/s : curi picture..wat wallpaper..without permission..hei..do i care.

Gi Mamfuss =)

Tangisan Kesetiaan Satria

When veils between worlds are lifted… will you hear me cry out your name?
Will you search for the voice that calls… for its beloved and burning flame
Will your forget that your suffering… a soul for this voice it became
So that each time it sought good deeds… your message it longed to enflame
Will you recall those who served you… is that not why to us you came?
O’ he who needs servants, please know… my need for you is just the same
p/s : just settle ur work first...=) insyaallah i will wait.

Perumpamaan Yang nan Indah

Assalamualaikum dan solawat ke atas Muhammad dan Keluarga baginda yang tidak pernah putus kecintaan ku terhadap mereka...

Malam ni...indah Sebab..rahasia...and malam ni aku belaja perkataan nan indah..which is...sayang sangat sangap. what the hell lah perkataan ini wahai encik yen?? haha...berpeluh la gak kan klau org kurang berilmu dengar...hehe.

SYG SGT SGP = 3S...this is show that u are the very the sayang sesuatu makhluk/benda...contoh..sayang sangat sangap miss ohsemm.haaa...mcm tu la..apa? contoh je tu...

*malu tutup muka,gigit kuku sampai habis*

Maria Elena sudah bertunang dengan his dato'... moga berbahagia ye....<--statemen xde kaitan ok

p/s : sheila on 7- kau buat aku tersenyum

Jangan Kata Baginda Sedemikian!!!

Assalamulaikum dan solawat ke atas Rasulullah dan ahli keluarga yang suci...

Ada satu statemen yang yang berbunyi begini..
Ruginya orang handsome tak solat, Nabi Yusof yang handsome pun solat. Ruginya orang cantik tak solat, Saidatina Aisyah yang cantik pun solat. Ruginya orang kaya tak solat, Nabi Sulaiman yang kaya pun solat. Ruginya orang miskin tak solat, Nabi Muhammad yang miskin pun solat. Ruginya budak-budak tak solat, Hasan dan Husin budak pun solat. ...
Disini aku nak mengaskan bahawa Rasulullah tidak miskin...aku marah sangat2 bila baca benda nie. aku ada hujah tersendiri pasai yang Rasulullah bukan orang miskin..haih..tapi mula2 aku nak bagitau..ada 3 jenis orang kaya..which is..

1) org kaya ni guna kekayaan utk diri sendiri >>> dunia berjaya akhirat hancur

2) org kaya ni guna kekayaan utk tolong mak ayah, adik-beradik,family, keluarga terdekat, diikuti anak yatim orang miskin, fakir >>> dunia berjaya akhirat pun berjaya - haaa ni baru betul

3) org kaya tapi dermakan dan korbankan sume kekayaan dia utk tolong org lain, family dia pun sanggup korbankan kekayaan dia demi m'melihara cahaya Islam supaya dpt save org lain -mereka x kisah walalupun hidup susah - ni yg terbaaaaaiiikkkk dan betul >>> contoh Rasulullah dan Keluarganya.
jelas..Rasulullah dan Saidatina Khadijah adalah seorang peniaga yang berjaya..mana mungkin seorang peniaga yang berjaya adalah seorang yang miskin...mashaAllah. 
p/s: pagi2 buta yang ohsemm bila dengar fly.fm online without buffering.
 
 

3 makhluk tuhan menyedut srot srot

Assalamualaikum dan solawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad

Oh ye...semalam aku makan di kachi bersama si ohsemm dan si ohsemm lagi satu and aku makan nasi putih daging masak kicap..itu mrupakan pilihan backup kerna pada mulanya mahu makan nasi bujang..kata cikqa..patutlah kurus makan mcam tu je..ahh,pedulikan.

..kami adalh budak2 ohsemm sebab kami mempunyai penyakit yang sama pada malam itu...ya penyakit srot srot ataupun nama saintifik nya adalh selesema.masing-masing hidung tidak berfungsi dgn baik..sehingga si kila tidak dapat mengesan bau bauan disekeliling beliau..hanya dapat menghidu bau drakula sahaja. cikqa pula hidungya sedikt berfungsi menyebabkan beliau berjaya membeli sebotol bahan kimia dari aku kerana dapat hidu sedikit bau yang dihasilkan oleh bahan kimia tersebut.tidak lupa juga yang pasti suara kami..hm...malu nk cakap..macam anuar zain pun ada..suara kila da mcm hamid gurka..ok la tu..sore cikqa..hm..AR tompel u alls!!! thanks!!!

malam yang sungguh ohsemm...

p/s : seperti yang dijanjikan..ada kan..ekau ado?..x do kan..moie poie port dickseng (efek hidung sumbat)

Penantian

Assalamualaikum

Tidak faham...meluat?bosan?..ya udah silakan.
Penat......................................................................................................haih..nak study la.

ALLAH HUMMA SOLLI ALA MUHAMMAD WA AALI MUHAMMAD WA AJJIL FARJAHUM

Mawar Tokyo

I swallow hard because I know
That what comes next will hurt
(You more than me)
I bite my lip to try to stop it from shaking
The teeth have broken the skin
And the blood tastes cold to me
After all those nights you kept me warm,
I'd hold my breath just to hear you sleep

I must admit I saw it coming,
The air between us had gotten harder yet to breathe.
I'd run away if I could help it,
But I can't remember to forget your face

You can say my heart has changed,
But it's my will you've beaten down
I'd kiss you now, but I fear my caustic tongue
Would only serve to salt your wounds

I must admit I saw it coming,
The air between us had gotten harder yet to breathe.
I'd run away if I could help it,
But I can't remember to forget your face

You are as beautiful as ever,
Yet I'm starting to resent your smile
Because it's killing me to say this,
But I'm dying inside to leave

It's a place we've never been,
It's a waste to keep it in
It means little to you but the world to me

Al - Tawheed

Assalamualaikum and solawat Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Mengapa manusia Tidak Mengenal Allah Dan Agama?

Ini Jawapan dia!!!

1. Ketika kita katakan yang manusia dpt mngenal Allah melalui bangunan sel atau atom, so bermakna hnya bagi org2 yg benar2 ingin beriman kepada Allah, tetapi bagi orang-orang yang tidak mempunyai perhatian yg sama skali thdapnya. Contoh......
 
Perhatikanlah tukang kayu yang membuat tangga tapi dia sendiri tidak pernah naik tangga kecuali untuk demo kat customer dia.

so dari contoh yang aku bagi tu dapt disimpulkan bahawa tanpa seseorang berhasrat utk mngetahui sesuatu hal atau mngambil manfaat darinya, jadi dia x kan jumpa dan x kan mngenali and x kan dapt manfaat apa2 pun dari apa yg dia buat. So samala macam orang2 yang nmpk tanda2 penciptaan allah secara teliti, namun depa x jugak  beriman kpada Allah..sebab just tngok tanda2nya semata. Dan boleh jadi seseorang itu mempunyai niat bukan untuk mngenal Allah. nauzubillahi minzalik.

*sedikit penerangan dari ustaz gua*

Manusia zaman sekarang yang lahir secara zahirnya adalah islam..tetapi batinnya bukan islam.


Aku selalu di brainwash ustaz2 untuk tidak mnerima apa2 ilmu islam secara bulat2...sebliknya kena kaji dulu apa yang aku dapt. so kenali la Allah sedalam2 mungkin, if kamu tidak mngenali Allah segala ibadat anda kosong semata..tidak tahu kepada siapa disembah, tidak tahu kepada siapa untuk bersujud. To orang melayu..jangan jadikan agama sebagai budaya..yang mengakibatkan generasi masa kini tidak mngenali tuhan..mana taknya di dlm dada penuh dgn ilmu fiqah sahaja tapi ilmu tauhid..sekadar isi tempat kosong.haih.
bak kata seorang shabat aku..kenali luaran sesebuah mangkuk(tauhid) itu dahulu..barulah mengenali apa isi dalam mangkuk itu(fiqh)..logik!!!

p/s: peringatan untuk diri sendiri juga..next time im gonna talk about akidah yaww.

Rimas Dan Lemas

Assalamualaikum and Solawat Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

2 hari yg x best dalam hidup aku..aku kena satu penyakit yang aku x suka tapi aku selalu kena..argh...yes..gelaran diberi adalah selsema. Hilang abeh semua deria rasa aku bila hidung tersumbat ni...pahit,manis.masin,masam semua jadi satu..which is tawaq.haih la...baru beli tisu satu bundle tadi..buat stok..ye la trok2 mcm ni sehari sekotak boleh habis nie.choiii...

Anyway..thanks to my gangster..Miss Aeefi Al-Ghazali (opposite girl)..sebab dia sudah membelikan sepapan dadah yang bernama ubat selsema...mmg kuat la kan penangan dia.tidoq x ingat apa dah...Thanx BABE!!  pi makan dengan dia tadi..langsung tak makan apa..diet la kunun. Guruh di langit semua orang tahu, guruh di perut siapa yang tahu.


One more thing...sekarang aku da jadi runner bahan kimia wooo...klau polis tau..mampus kena tangkap..so sapa2 yang baca nie plis jgn bgtau orang yang aku sekarang ni penjual minyak wangi a.k.a. plis la plis la...jgn promot kat sapa2...plis!!!! (silakan baca statemen ini dengan ayat berlawanan)

thats all 4 tonite...thanks.

p/s: seorang pengkaji sejarah islam...telah pun menemui sejarah islam yang haq..harap dilandasan yang betul.


Aishiteru

                                                        




                                                             ~I LOVE YOU SO MUCH!!!~

Owh...Hampir melakukan kerja gila.

Assalamualaikum...

memang aku suka tolong orang...aku tolong siapa-siapa je. but please...jangan ketika anda memerlukan bantuan aku, baru anda mencari aku dengan membuat suara rengetan manja..dan meninggalkan aku seperti karpet merah setelah bantuan terlaksana. zalim.

p/s : penat melayan karenah birokrasi manusia

Perjuangan Baru

ASSALAMULAIKUM DAN SOLAWAT

Muharram menjelma lagi...hari ni adalah hari ke dua Muharram..hujan turun tanpa henti di bumi kuala lumpur nie...tapi aku tidak hairan kalau hujan sentiasa turun pada bulan Muharram..adakah Bumi turut bersedih..adakah suruh alam juga turut bersedih pada tragedi bulan Muharram ini?

Yes..aku ada kat KL nie...cuba menghabiskan sisa2 hidup aku dekat sini..hehe.x de lah...actually aku nak tenang2 fikiran je kat cini..why KL?..adala..hehe. well..sebagai belia independant aku nak cuba benda2 baru..well dulu aeefi ada cakap aku suka buat benda orang lain x buat..hmm..actually x jugak..ramai je org buat bnda2 yg aku buat sekarang nie..just x nmpk depan mata. journey aku 3 arini dari jln duta..keramat..petaling jaya...Ampang..keramat semula..and malam ni aku nak balik Kedah da...cukup la 3 ari..ada byk lagi bnda aku nak settle kat uum tu...

Muharram tahun nie..hm..maybe aku terpaksa slow ckit..sebab nak abeh blaja da nie...x nak amek risiko sgt.hehe...macam ada benda yang x cukup la kali ni....x rasa macam tahun lepas..excited da makin kurang..xpe lah one day

Kamu..kamu jgn risau...whatever happen..ckit pun x hilang apa2.insyaallah.

p/s : labaikka ya Muharram.




Gerimis Di angkasa Tempiasnya hinnga ke tanah

Assalamualaikum

yeah..hujan non stop dekat uum nie...OMG!! adakah banjir seperti tahun lepas akan berulang..plis la..aku x nak tangguh exam da.nak abes cepat la....than nak praktikal..nak keje..nak duit sendiri..nak berkhidmat untuk imam zaman.dan bla bla bla...mati!!

Aku ada misi bila dah abeh exam nie...aku nak mlancong ke pi luar negara...tu janji aku dgn kawan2.lokasi? oho...rahsia..org yg aku sayang je tau mna aku nak pegi...

Aritu aku ada check pasal cruise dekat semenanjung..xla mahal tiket dia.bila tngok crita iru..buat aku nak porpose someone kat atas kapal..waktu malam.hahaha...cool pe..pastu jadi mcm titanic kaannzzz...tu dia!!!

p/s : petaling jaya.aku ok.

Caravian Of Pride

the annihilation
has written our names and death with the shroud of pride
we wander in the desert surrounded by optical illusion
we are nothing but a hiding covered by the sand
look at him,
a lonely man,
in the middle of a massacre which tortures his eyes
his strenght will be raised to the weapon
a lasting one who wanders towards the distant
so that he will become a shining light
a lonely man called al-hussain

Tersenyum Seperti Bintang

Assalamualaikum

Dah lama aku x rasa happy mcm ni weh..well segala bnda da dilepaskan!! aku rasa puas sangat...and aku da boleh senyum mcm biasa seperti 4 bulan sebelum nie...sumpah aku seronok sangat.Syukran Ya Allah.

Undur Diri

Assalamualaikum..

Aku dah amek keputusan untuk undur diri...rupanya aku da banyak buang masa aku untuk fikir segala-galanya untuk tersenyum...rupanya usaha tu x berguna langsung..HANCUR...PUNAH. so..mengundurkan diri adalah jalan yang terbaik..

tapi mcm mna pun as a muslim..aku dah penuhi dengan ilmu akhlak..so bila ada orang dalam masalah,kesusakahn dan memerlukan bantuan..aku kena tolong.sedaya upaya..walaupun orang-orang yang aku tolong tu...hmm...tuhan je tahu.

Lepas balik dari KL..macam 2aku blaja walaupun sehari je...so nak kata this is new me pun..x jugak ..sebab aku orang yang sama,pemikiran yang sama,berideologi yang sama,ada pegangan yang sama.

sumpah aku x tipu..bila blaja pasal islam..segala masalah aaku..aku x terfikir langsung..aku just focus apa yang ustaz2 berleter depan aku..ilmu tu beb. Bila dah abis klas..time tu la aku akan jumpa ustaz..bersoal jawab dgn ustaz..mengadu masalah kat ustaz..segala nasihat ustaz yang menggunakan akal bukan hati..aku ambil seratus peratus.Syukran Ya Ustaz.

jadi marilah berhenti berharap..tapi jangan berhenti berharap pada puncak segala pengharapan.peace!!!

p/s: a fresh start for something new.

Warkah Terakhir

Dear Holly, I don't have much time. I don't mean literally, I mean you're out buying ice cream and you'll be home soon. But I have a feeling this is the last letter, because there is only one thing left to tell you. It isn't to go down memory lane or make you buy a lamp, you can take care of yourself without any help from me. It's to tell you how much you move me, how you changed me. You made me a man, by loving me Holly. And for that, I am eternally grateful... literally. If you can promise me anything, promise me that whenever you're sad, or unsure, or you lose complete faith, that you'll try to see yourself through my eyes. Thank you for the honor of being my wife. I'm a man with no regrets. How lucky am I. You made my life, Holly. But I'm just one chapter in yours. They'll be more. I promise. So here it comes, the big one. Don't be afraid to fall in love again. Watch out for that signal, when life as you know it ends. P.S. I will always love you

Apabila tiba masanya

Assalamualaikum dan salam ke atas mereka yang aku cintai, Muhammad Wa Aali Muhammad.

Dulu kecik2..memnag ada berangan benda2 ni semua...berangan untuk memiliki.tapi angan2 tu x serius hanya sekadar pelengkap masa2 zaman kanak2. Tapi tiba usia remaja...x terfikir lngsung untuk berangan memilikinya..yang ada hanya kecintaan dunia remaja semata-mata.Sehinggalah saat ini..benda tu datang..OMG!!..aku harus memikirkannya..penting..sudah tiba masa untuk aku memikirkannya..kerna untuk memerlukan semua tu dalam masa terdekat ini..hehe..mendelah aku merepek ni..skema cap ayam btoi..well...tu la akibatnya klau byk sangat baca blog bahasa sastera nie.

yeah...apa yg aku fikir sekarang nie ialah benda2 yang orang2 dewasa perlukan...

KERETA DAN RUMAH

aku dah mula jenguk2 benda2 ni kat internet,paper..and pernah sekali aku tngok rumah2 yang nak dijual dekat paper..semuanya harga 1 juta dan ke atas..haha awesome gila..x kan la aku nak tinggal kat rumah mcm tu..hehe.tapi tekejut gak..awat mahai sangat rumah2 ni..mmg rumah dah mahal ke skrang..damn,ptot la..tngok alamt kat iklan2 tu..kat kajang height,putra height,subang height,bukit antarabangsa, senang citer tu tmpat kawasan elit la..mmg x duduk la.hehe.if aku ada duit pun...aku akan beli rumah yang biasa2 je..perlu ke rumah besar2 mcm tu. keselesaan?rumah aku kecik tapi selesa je.hehe.....

Kereta?hm...kereta apa nak beli ek klau dah bekerjaya nanti...mungkin untuk awal2 ni aku akan pkai viva je..bayar bulan2 murah,minyak pun safe...bila kewangagn dah kukuh,dah ada anak bini..barula aku akan fikir kereta yang awesome cikit..macam CALDINA ke,MAZDA ke,FORD FIESTA ke..hehe.apa2 je lah..yang penting semua tu dapat permudhkan lagi ibadat aku kat yang MAHA ESA.

Peace,love Ahlul Bait

p/s : seronok berbicara dengan jasad tanpa roh nie...

Bila Pujangga berjanji...

Assalamulaikum..

janji...besar maknanya.janji itu bagi aku perkara yang suci..
once aku da janji..aku kena tunaikan...bertapa lambat dan susah sekalipun..aku mesti tunaikan.Sebab tu aku takut nak berjanji bnda yang aku x pasti aku boleh tunaikan.

Kalau aku tak tunaikan perkara yang aku da janji..beb..berdosa besaq gila kot.hidupbersama matiberduamilik fynn jamal..gamba2 yang aku akn tngok kalau bosan..hehe..so apa kena mngena dgn entry nie...sebab bila aku tngok gamba2 tu..automatik hati aku da berjanji..haaa...sudah!!!

ye aku x tipu...

x banyak g saya nak cakap...apa yang saya boleh tunaikan is..

akan jadi seorang ayah yang baik...


akan jadi seorang suami yang baik...


akan jadi pekerja yang baik...


heee....

p/s : kadang reply kadang x...mcm ni la..

please...pelis..pelis

Assalamualaikum

x perlu keliru..x perlu confuse
kerna saya ada untuk kamu.
sila senyum saja...sebab....
kamu tahu jawapannya...=)


this i promise you....

p/s : sayang...anje....

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

Lemah/Weak

Assalamualaikum

entah kenapa malam ni..hati aku lemah sangat.even malaysia menang dengan thailand 2-1..tapi hati n jiwa aku rasa lemah sangat. Aku try cari punca..tapi x jumpa...and aku x tau mna lagi nak luahkan kelemahan hati aku melainkan kat sini...

mna aku nak campak jiwa aku ini
mna aku nak campak hati aku ini
Aku hanya memerlukan Allah,Rasulullah dan Para Maksumin di saat ini..
sebab MEREKA saje yang boleh tolong aku...
doa,doa,doa...jangan pernah berhenti untuk berdoa.
itu prinsip aku...everywhere and anywhere.

banyak kesusahan yang melanda
tapi aku cuba hipokrit pada diri sendiri
"xde apa2 pun..saya ok je"
padahal..Allah je tahu.
macam biasa..aku x nak menyusahkan orang lain...

Ya SOHIBUZZAMAN...Al Ajal...semoga ENGKAU dapat membimbing ku.

mood : kosong

p/s: menanti dan terus menanti...

Pada 'DIA' kita datang,Pada 'DIA' kita pergi.

Assalamualaikum dan salam serta solawat ke atas junjungan besar Abal Qasim dan Keluarganya...

Hari ni aku baru saja kehilangan seorang sahabat even aku tak terlalu rapat tapi kami selalu jugak contact dekat facebook gurau, mengarut dekat facebook.well tu semua memori sekarang dia dah pergi buat selamanya.Shahrilen Shahrul Anuar aku kenal dia tahun 2009..time tu arwah jadi model photoshot.orangya cantik,baik,sporting..dan macam-macam lagi.

And baru-baru ni seorang kawan aku bagitau yang Lyn sakit Kanser and aku prasan badan dia mmg cekung gila makin kurus.

Tadi dalam pkul 1 member aku kol aku..dia bgtau Lyn dah meninggal..terkejut aku tapi hati aku sebelum ni memang dah rasa macam tu sebak,sedih macam-macam ada la sebab aku tau penderitaan dia sebelum ni. Lyn meninggal time tengah tido dekat rumah dia..haih.

Lyn..aku harap kau tenang-tenang saja di 'sana'..
aku akan doakan kau bahagia kat 'sana'
bersama orang2 yang baik.
KAN KU PEGANG ERAT MEMORI KAU DAN AKU.

*takziah untuk lyn sekeluarga..

hakikat ini

Assalamualaikum dan solawat ke atas junjungan rasulullah saw dan keluarga.

BILA LELAKI BETUL2 SERIUS DALAM PERCINTAAN….

Kecantikan kamu diketepikan…keikhlasan kamu diutamakan... Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya. si dia akan sentiasa menghantar sms..wlpan diblas..ini tnda si dia sentiasa memikirkan kamu…

Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan.

Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu.

Sentiasa menghiburkan hati kamu dikala gundah...

Sentiasa bersungguh melakukan sesuatu untuk kamu.. .Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel Sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat.

Ingat, nasihat bermaksud mengingati. Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu.

Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja

Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebihlebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh.

Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain.

Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu.. Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelakimu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu.

Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya.

Kamu hadapi masalah dan orang pertama yang datang membantumu adalah teman lelakimu. Tandanya dia tidak mahu melihat kamu susah dan rasa bertanggungjawab untuk membantu.

sekiranya teman lelakimu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “you masih sayang i?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur.

Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya.. Tidak suka kamu memakai seksi...kerna tidak suka kamu diperhatikan lelaki lain wlpn berlengan pendek...

Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.

Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.

Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.

Dia tidak suka kamu keluar malam…tanda ingin menjaga pandangan org terhadap kamu... Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.

Dia tidak suka ada lelaki lain mendekati kekasihnya. HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya…. Berilah diri kamu peluang untuk kembali mencintai seseorang yang bergelar LELAKI..

Heart


Jantung hati aku,muhammad nuqman.paksu rindu lu gila.rindu nk cium2.rindu nk gaduh2.rindu nk pakai kn pampers.

Langit itu


Ketika ini aku keliru dgn situasi di hadapan aku.apa makna smua ni..aku x sanggup dah nk lalu bnda2 mcm ni..datang dan pegi.hai manusia,aku bukan patung.

its hard for me

Assalamualaikum

Nafsu aku sibuk mengatakan "lupakan DIA"
hati aku sibuk mengatakan "jangan berhenti berusaha"
Akal aku sibuk mengatakan "kamu tahu yang terbaik"
jiwa aku sibuk mengatakan "kenapa?kenapa?dan kenapa?"

Benar ini semua yang terjadi....
Tidak ada sedikit ruang untuk kembali
tertutup segalanya
bisikan syaitan atau dari dirinya

Tolong Jangan Lupakan Saya....

p/s : poisonous attack

Pura pura sibuk

Assalamualaikum

well...pesta konvo dah start.and bermulalah kesibukan tahap gaban aku nie...coz aku ni sekretariat konvo under aktiviti.perasmian pesta konvo itu hari mmg awesome la..and aku join perarakan utk aktiviti kami which is gempak xtreme zone...haha.dapat sambutan woo...bangga jugak la.

petang sebelum perasmian aku pegi la lepak dekat stadium..tngok2 apa depa buat..tiba2 aku nmpk member lama aku..terus aku jerit "wei noh...!!" dia mcm terkejut nmpk aku...pastu terus we all salam2 macam celaka...and noh macam biasa la..suka carut2..haha.semua orang kat ctu pelik tngok ku rapat semacam je dgn noh...and semua mula terhegeh2 nak tau mcm mna aku knal noh.hehe....rahsia!!!!

masa aku lepak dgn dia...aku ckp la dekat noh.."weh..mlm nie ko nyanyi satu lagi nie boleh x?" "cakap je lagu apa ko nak aku main"..gua da senyum2..."lagu kotak hati..gua nak tuju kat x-girlfriend gua"hehehe...noh pun tumbuk2 aku.."oh ada2,orait xde hal" sambil2 tu crew2 hujan tngh sound check kat khemah band.

and masa hujan wat sound check depa main lagu dikala bulan bermain biola..wah lagu itu..puisi selamat malam yang aku pernah bagi kat aeefi.haha...noh nmpak gua dah ting tong dgn itu lagu..dia gelak2 je dari jauh..siot punya noh.

and malam tu hujan wat show dgn awesome sekali..student? ohh..bagai nak gila..terutamanya aku...sangap show la.haha.aku dipandang jelik ketika itu oleh budak2 yang x tahu apa2 pasal dunia bawah tanah dan x tau pasal dunia aku.mana x nya dah mcm org gila aku layan lagu hujan.hehe.g mamfuss.

masa diorang nak balik..aku sempat salam2 dgn semua crew..masa salam noh..tiba2 dia nmpk sweater yg aku pkai.."wei pukimak baju old skool la sial..aku nak,aku nak." "hahaha...x dapat la der,mna mau cari sweater rare nie.." pastu noh dari van dia gigih nak curi sweater aku pakai berlaku sedikit pergelutan sambil2 tu aku mencarut2 dekat noh..semua dah gelak2 da time tu.

fuh..best malam nie..berpeluh aku.sweater,baju habis semua basah...and yang paling penting hujan ada main lagu "kotak hati" kot.ditujukan kahs untuk...haaaa.tu la dia.


till next time**

Syukran

KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MEMBETULKAN KEADAAN
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MEMPERBAIKI KESEMUANYA
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MENJADI YANG TERBAIK
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MENJADI TERISTIMEWA
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MEMBERIKAN SENYUMAN
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MEMBAHAGIAKAN

KETIKA ITU KAMU....OH TUHAN

TERIMA KASIH CINTA.

SENYUM SAJA =)

Suddenly

Assalamualaikum n solawat

yeah...aku dah ada kat uum.actually da 2 ari kat cini..semalam aku and kawan2 pegi beraya rumah k-un dgn abg mie...abg mie baru lepas operated je..hmm..semoga cpt sembuh abg mie. than lepas tu kitorang x tau nak buat apa da...x tau nk pi mna...hilang arah tuju...jam pkul3..awal lagi nie...after bincang2 dgn yg lain2..so we all decide pegi jitra mall..pegi cuci mata dgn windows shopping.disebabkan tngh berjimat..coz aku xdpt ptptn lagi aku keluar dari jitra mall dgn tgn kosong.lepas tu we all pegi la makan dkt joe cendol..sampai2 je kat ctu..suddenly i saw my gangster..omg,omg..should i tun away,or keep doing macho.blur2...so aku yg lapa ni.tros hilang selera makan.why?why?why? jiwa kacau kot.hehe.aku tngok jam pukul 8..damn x smayang maaghrib lagi nie.aku pun pi la jumpa mamat kat kaunter bayar tu..tnya dia surau kat mna.hehe...pastu terus balik changlun..pe lagi karok..but ada yg pegi men boling.penat gila kot.

...............x tau nak crita apa..........otak jam dan sedang tidak kreatif................nnt2 la gua sambung.till than.=)

p/s : love "my ganster" everyday

Bulan dan Bintang..benarkah??

Assalamualaikum n solawat..

aritu aku ada la carik2 artikel pasal kubah masjid...sebab kubah masjid ni antara bahagian masjid yang plaing penting dan yang paling menonjol.yang melambangkan seni bina islam..ini adalah fakta bila aku rujuk dekat laman web muzium sepanyol,yang dikatakan, semasa era islam berkembang..banyak bangunan direka bentuk berdasarkan seni bina islam...klau x caya boleh la pi melancong kat negara2 eropah..and masa jejak rasul baru2 ni yg buat kat eropah pun..depa tunjuk banyak bangunan2 berbentuk seni bina islam.awesome....and dekat malaysia belambak masjid dekat sini...seperti yang slalu kita tengok dekat hujung kubah masjid...pasti ada lambang bulan dan bintang, kat sini bukan aku nak cakap pasal kubah masjid...tapi ada la ckit..persoalan..adakah bulan dan bintang itu lambang islam????



tada...!!!!

kita dekat Malaysia sering menganggap simbol bulan dan bintang itu lambang islam...dulu time kecik2 boleh la aku nk terima bulat2 tanpa persoalkan..ni gua dah besar..so gua nak persoalkan.hehe...hei!!! suka ati la!!!

menurut bacaan aku,actually simbol ni dah lama ada dan diperkenalkan oleh Sultan Muhammad II ke dalam bendera kerajaan Uthmaniyyah setelah penaklukan Kota Istanbul (Constantinople) pada 1453 Masihi. Lambang Bulan dan Bintang itu adalah lambang bagi Kota Constantinople (Istanbul) yang sebelum itu berada di bawah kekuasaan Empayar Rom sejak sekian lama.

and before dikenali sebagai Constantinople..kota tu dikenali sebagai Byzantium. Byzantium diambil sempena nama Raja Byzas (663 SM) dan dijadikan ibu negara untuk Empayar Byzantine sebelum empayar tersebut tewas kepada kerajaan Uthmaniyyah pada 1453 Masihi. Bulan sabit telah dijadikan simbol kota tersebut untuk didedikasikan kepada Dewi Artemis (Hunt God). <-- just bacaan aku je..betul ke tak kita pikir kemudian pasal sejarah ni.



Lambang bintang pula ditambah sebagai simbol kota selepas kematian Maharaja Constantine pada 337 Masihi dan nama Byzantium telah ditukar kepada Constantinople sebagai tanda memperingati maharaja Constantine. Lambang itu adalah dari simbol Dewi Ishtar (Star iaitu bintang dalam bahasa Inggeris diambil dari perkataan Ishtar ini). Dewi Ishtar ialah tuhan kesuburan, kasih sayang, peperangan dan seks bagi kaum Babylon purba. Ada juga pendapat mengatakan lambang bintang ini diambil dari Star Of Virgin Mary kerana agama Kristian telah menjadi agama rasmi empayar Rom dengan Persidangan Nicea pertama pada 335 Masihi dan Persidangan Constantinople pada 381 Masihi. Dan sejak dari itu Bulan Sabit dan Bintang telah menjadi lambang rasmi untuk kota tu...

Apakah lambang Bulan bintang ni digunakan oleh "ISLAM" je????

jom skodeng:

1. freemason


2. Simbol DeMolay International iaitu salah satu cabang Freemason. Diambil dari Grand master terakhir Khingt Of Templar iaitu Jacques DeMolay


3. Jata Kerabat Diraja Poland


4. Jata Negara Croatia


sekarang..meh kita bandingkan dengan masjid2 dekat beberapa negara timur tengah yang dipilih..(sebab banyak sangat)

kubah masjid Amirul Mukminin


ni kubah lagi satu masjid dekat mna aku pun tatau..iraq kot.


eh..mende tu kat atas kubah..pelik je..hehe..pelik wak lu..tu kalimah Allah la.
hehehe..BERBEZAKAN dengan dekat Malaysia tanah air ku...mana bulan,mana bintang..terpulang la untuk sesebuah negara atau kerajaan untuk menafsir sesuatu.W
WALLAHUALAM...

p/s : thanks to uncle amin.






Awesome time


Ni ha..bru tolong buat biskut raya dah comot.hehe.padahal gua yg tenyeh muka dia dgn coklat tnpa disedari.ala2 gary dlm running man yg kna prank dgn yg lain2 tu.hehe.comelkan. hero2 almon london.

Pengalaman Singkat

Assalamualaikum dan solawat

well..sepanjang bulan ramadhan ni redup je Alor Star..and hujan kerap kali..kadang-kadang lebat,kadang-kadang normal,kadang-kadang renyai...no wonder aku x penat langsung puasa kali ni..slalu bulan posa kedah pasti panas...Alhamdulillah..sekarang pon tngh hujan ni..non stop dari pagi tadi..hopefully x banjir.

so...aku suka beno cerita pengalaman aku kat belog..hei ska atilah!!!klau ilham suke jiwangzz2..aku suke ngarut2 pasai pngalaman aku sampei korang muntah nasik.2 hari lepas aku per gi jitra and dalam pukul 1.30am..aku balik dari jitra..tiba2 sampai depan post office kepala batas moto aku pancit...shit!! moto aku pancit..malam2 mcm ni plak kan..dah la sunyi..xde orang kat jalan..kdai moto mna bukak.apa aku nak buat nie..so aku amek keputusan kol member aku kat awsat..pas2 dia pun datang..pergh..nasib baik la...aku pun tumpang dia balik memandangkan dia pun nak balik alor star.

keesokannya..aku pun dok pikir la mcm mna nak pi ambik moto aku kat jitra tu..aku pun gigih la dok pikir...last2 gua ambik keputusan naik bas mara liner yg last skali gua naik masa sem3..2 tahun lepas.hehe..aku suruh abg ipar aku anta dekat shahab perdana..lama gak la aku tggu bas tu..45 mnit pas2 bas pun sampai.and gua pun naik la...tambang rm2.60sen..bas benti2..biasa la amik orang..depan aku ada budak perempuan sekolh agama...comel.hehehe..ok2 focus..sampai dekat kepala batas..ada satu gang2 budak skolah naik bas mostly perempuan yg naik.riuh rendah bas tu...mcm2 bunyi ada...yang budak2 perempuan ni plak sembang suara mmg x ingat dunia...jelas ketara..and aku pun curi2 dengar (sapa suruh cakap kuat2)..ohh mereka bergosip rupanya..si perempuan A bukan nama sebenar ni cerita kat membe dia yang dia meluat kat sorang laki ni sebab selalu berkepit dgn adik angkat perempuan dia.and kawan dia pun mcm terkejut x sangka..dan penuh perasaan mendengar gosip kawan dia tu...aku tutup mulut sebab nak tahan gelak...and aku tunduk muka senyum sorang..punya la nak cover.lawak beb budak2 sekolah zaman sekarang..haha...bergosip dalam bas yaww..cool gila.haha.korang bayangkan,depa berdiri sambil pegang tempat pemegang dalam bas tu..and bergosip2 dgn membe...bagi aku bnda tu klaka but cool..hehe.mcm2 aku dgr budak perempuan tu crita pasal cinta monyet budak2 sekolah..hahahaha..klaka la kau perempuan.sori2..aku x tertahan emosi.and smapai mna entah budak2 ni pun turun.and than aku pun turun kat tempat aku letak moto semalam..thanks god...motor aku ada kat ctu lagi.hehe...than aku dgn gigihnya pi la cari kedai motor..and dalam 1km aku jumpa..nasib baik la x jauh....haaa..

thats all...best kan best kan.sekali skala aku nak naik bas lagi..awesome kot.

p/s : x banyak yg saya nak....

Hilang Nafsu

Assalamualaikum

Bangun pagi je(actually pkul 12tnghari) dah kna berleter dgn mak aku..mak aku suruh buat kerja rumah..which is sapu sampah keliling rumah, pegi buang sampah, bagi ayam jalanan makan..aigoo~~ malasnya...aku rasa aku la insan paling malas nk buat kerja rumah..hehe..malas gila kot.

arini dah 23 ramadhan...aku rasa x sempat aku nk khatam al-quran bulan ramadhan ni...baru juzuk 12...jauh lagi la perjalanan.baca je la senah oi.tadi time aku tngh lepak2 main ANGRY BIRD..tiba2 ayah aku datang tepi aku..menghulurkan beberapa jenis kertas..digelar duit/money.."nah pegi beli baju raya"...aku mcm terkesima kejap.amboi mentang2 dapat bonus..bagi mcm tu je duit.hehe.actually tahun ni aku ingat x nak beli apa2 pun...sebab hormon tak balance.hehe..nak beli baju raya pun aku malas.selagi aku x dapat apa yg aku nak, aku x nak beli apa2..tapi parents aku paksa..so i cant do anything wif that.

slalu klau pergi pacific,alor star mall..or apa2 je la...aku jeling jauh2 je baju2 n seluar..mmg xde nafsu langsung nak beli bnda2 nie...hehe.thats all for this time..cheers.

p/s : gantung tak bertali...

ini kisah aku : Sebuah Perjalanan

Assalamualaikum...

Semalam..usai sahaja pulang dari jitra..time tu hujan lebat sgt...dlm pukul 11.30pm..disebabkan aku rabun dan xde spek mata..penglihatan aku time tu terhad..so aku kna bawak kreta slow2. punya syok layan bawak kreta sambil dgr radio Fly.fm tiba2 gua nmpk ada seorang pakcik berkain pelikat, berbaju melayu dan berlebai ni berjalan time2 tengah hujan..and dia bawk payung la,ni mesti baru balik terawih ni...dgn x brapa nak nmpk..aku tngok dia dah lenjun sebab hujan malam tu lebat sgt..angin jgn ckp la.aku pun dalam hati cakap...kesian..hm..nak bagi tumpang ke tak nak?...berbekalkan ilmu islam dan akhlak yang aku belajar selama ni...aku pun benti la tepi pakcik tu..and pakcik tu berenti and dia macam tekejut ckit.. "assalamualaikum pakcik..mai la naik..hujan lebat nie.." ...and dia jawab " x pa la dik...rumah depan nie ja.."...pastu aku paksa lagi " dekat ka jauh ka..mai ja la naik.."..and pakcik tu mcam segan2 ckit and dia pun naik keta..dia letak payung dia kat tempat duduk blakang..aku pun drive la balik "sorry la pakcik..saya bawak slow..mata x brapa nak nmpk mlm2 nie " "xpa2"..than aku tanya la rumah pakcik ni dekat mna..and dia cakap rumah tepi jalan ja..x jauh..aku pun mengiyakan je la...than aku tnya pasal family dia and ini cerita dia (aku rangkumkan semua pertanyaan aku)..."isteri pakcik baru meninggal ja..2 bulan lepas...dulu dok pi terawih dgn dia la ni kita pi sorang2 je la...isteri pakcik demam2 pastu cirit..ayaq kurang dlm bdan..pasai tu dia meninggal..kita ni bukan ada duit sangat nak pi berubat mahai2..zakat ada la dapt..tapi mna cukup..bnda la ni semua mahai2..lagi2 kat aloq staq nie...mahai sgt..kadang kita bukak posa mkn roti krim ja..ayaq masak.tu ja la..anak ada dua orang...hat sulong meninggal lama dah..accident.hat nombor dua dok kat perak, hat bongsu ikut laki pi penang..kadang2 depa balik,kadang2 x balik kampung langsung...raya pun kadang2 depa x balik..dulu ada org rumah..kami beraya dua orang klau depa tak dak.ni dia x dak dah..tak tau lagi mcm mna...beraya sorang kot hahaha..(boleh gelak plak pakcik ni)...dulu ada yang sulong dia banyak tolong...dia dok bagi duit...dia keja kerani.nasib baik la jiran2 ada tolong jugak..." diam x diam mata gua nak berair da dgr crita dia...tapi gua blagak cool. than pakcik tu pun suruh benti dia kata dah sampai rumah dia(dekat mende..jauh gak la rumah dia)...aku pun stop la..mmg ada rumah tepi jalan besar nie...rumah papan ja..x besar sgt x kecik sgt..boleh la..and dia pun klua kat kreta..masa dia bukak payung dia tu...aku tmgok payung dia dah rosak..besi terkeluar,patah...pastu aku panggil pakcik tu...dia datang balik...aku pun pegi kat blakang kreta aku ambik payung yg gua beli kat Giordano itu hari.."ni haa..ambik la payung ni..payung tu dah rosak la"...mula2 dia x nak..tapi gua paksa ambik..dia pun senyum and ambik payung tu...haih..kesian dia.than gua pun balik rumah...kerusi kreta basah..hmm..bialah...hehe.

mcm tu la ceritanya...bila gua ingat balik cerita dia...sedih. aku ingat dalam drama je ada crita mcm ni..rupanya mmg wujud kat dunia realiti...wallahualam.

p/s : Aku insan biasa...

Kedukaan

Assalamualaikum dan salam serta solawat ke atas Sayyidul Wujud dan Ahli keluarganya yang suci...

Tanggal 19 ramadhan tahun 40 hijriyah. Amirul Mukminin Ali as keluar dari rumahnya menuju masjid Kufah untuk memimpin shalat subuh berjamaah. Semasa Saidina Ali masuk ke dalam masjid, Saidina Ali melihat Abdurrahman bin Muljam iatu seorang khawarij tidur dalam keadaan meniarap, Saidina Ali lalu menegur Abdurrahman bin Muljam supaya tidak tidur dalam keadaan begitu,tetapi tidak diendahkan olehnya, dan Saidina Ali sedar di bawah badan Abdurrahman bin Muljam terdapt sebilah pedang. Saidina Ali kemudian melakukan Solat Subuh berjemaah. Di tengah shalat, saat beliau mengangkat kepala dari sujudnya, sebilah pedang beracun terayun dan mendarat tepat di atas dahi putra Abu Thalib itu. Darah mengucur deras membahasi mihrab masjid. Jemaah masjid tersentak mendengar suara Ali, “Fuztu wa rabbil ka’bah. Demi pemilik Ka’bah, aku telah meraih kemenangan. kata Abdurrahman bin Muljam..

Ali roboh di mihrabnya dengan luka yang parah, sementara warga dengan cepat menangkap sang pembunuh yang tak lain adalah Abdurrahman bin Muljam, seorang khawarij. Al-Hasan membawa ayahnya ke rumah. Berita itu segera menyebar di seluruh penjuru kota Kufah. Berbagai usaha dilakukan untuk menyelematkan jiwa Imam Ali as. Tetapi takdir Allah berkehendak lain. Ali bin Abi Thalib gugur syahid pada tanggal 21 Ramadhan atau dua hari setelah peristiwa pemukulan itu terjadi.

Duhai Seorang Imam..
Ampunkan aku kerana tidak dapat membantu mu di saat itu..
Ampunkan aku kerana tidak dapat menggantikan diriku ketika kamu ditetak...
Maafkan aku kerana hanya mampu menangisi pemergianmu...
Maafkan aku kerana hanya mampu meratap keatas kewafatanmu...

Malam ini semua pohon kurma mati di Kufah
Kerna tidak disirami air dari Ali
Disiang hari, yatim kufaah mengunjungi Ali
dengan membawa bekas air yang dipenuhi susu untuk diberi minum kepada amirul mukminin
Lalu dia memberi salam,
Saidina Hassan menjenguk, lalu berkata si yatim "ya sayyid hassan kubawakan susu ini dari sebuah kampung yg terpencil dan kuambil susunya dari ternakan terbaik di kufah ini..untuk dijadikan penawar luka di kepala Ali yang parah,kerana ku dengar khabar berita ayah mu terdampar gering kesakitan kerna luka itu..ya sayyid hassan berilah ayahmu minum susu ini agar dapat mengubati luka nya Ali.

Al hassan dan Al Hussain, zainab serta Abbas..tidak dapat menahan tangisan menangisi disisi pembaringan Ali..air mata bani hashim membanjiri kamarnya Ali, di luar rumah pintu diketuk orang..Al hassan dgn linangan air mata pergi membukanya..lalu berkata kepada rombongan si yatim ,"hai Yatim tiada telah kau ketahui..singa allah tiada lagi,pedang zulfiqqar kehilangan tuannya,

Tibalah masanya saat perpiasahan duhai mata hati duhai ali..terdengar disana suara bergema,,hilaian tangisan penghuni alam..di dalam kamar ali..darah membanjiri..tiada rintihan lagi tiada suara lagi..x berguna ubat lagi..kerana Ali telah pergi untuk selamanya....

Ramadhan menjadi saksinya...
Syahid Ali di Mihrab...





Inilah Fairy Tale Yang Dimaksudkan

Assalamualaikum..solawat

Angan-angan aku dari kecik..mcm2 beb..x perlu aku cerita semuanya...malulah diri ini yaang sememangnya seorang pemalu...

antara perkara yang sering aku impikan apabila dewasa...

1) aku nak jadi ustaz....


mcm ni pun ok laa...

2) aku nak jadi rockstar



3) aku nak jadi cikgu PJ
*
*
*
*maaf tiada gambar*


tu la sebahagian angan-angan aku..sebenarnya banyak lagi..yang karut pun ada and x perlu la aku nk bgtau...hahahahahah..(gelak syaitan yang diikat)

tapi besar mana pun angan-angan tapi benda yang paling penting aku...


jadi diri sendiri paling best...oh yeah bebeh!!!!

p/s: saya budak...ahh perlu ke aku mention berkali-kali...faham2 la ye...



Azam Baru Bulan Ramadhan


Assalamualaikum...solawat.

azam bulan posa gua ialah nak khatam al-quran untuk kali kedua..yess...gua khatam al-quran dah lama dah..dajah 5 kot.tapi gua decide bulan ni nak khatam al-quran..and alhamdulillah la...dah separuh al-quran aku dah baca and aku x tau juzuk brapa dah coz aku baca je tanpa menghiraukan sekeliling aku. and kelemahan aku untuk alam dewasa ni...aku akan rasa sebak bila baca al-quran.knapa dan mengapa..aku pun x tau...



selama cuti 4 bulan ni..mcm2 buku aku baca.ilmu semua tu beb..rugi la 4 bulan dok rumah klau x tambah apa2...ilmu yg aku dapat insyaallah aku akan kongsikan dalam blog aku ni...and baru2 ni aku baca buku pasal lailatul qadar author dia org arab and buku tu dah ditranslatekan ke bahasa indonesia yg sgt senang nak faham..tapi aku x baca abis lagi..so susah ckit la klau nak kongsi tu..

p/s : ada cahaya harapan tapi malap...ahh tidak.ok..gua sakit perut...

Ahli Baru

Assalamulaikum...solawat

Alahamdulillah..kakak gua selamat melahirkan anak kembar tiga...fuhh...kalau korang percaya..korang la insan paling x hensem skali..sebab aku tipu je..mna ada kembar tiga..keluar sorang je..and its a baby girl...skrang family gua pergi putra medical centre and aku dok kat rumah je...nk jadi penunggu.xpe..nnt kakak gua balik rumah jugak.hehe...everything berjalan dengan lancar...

dengan beralas kan tikar buluh yg berharga rm30 ni..gua pun meniarap diatas beliau. Sekali lagi aku nak mengadu...aku penat yg amat (mcm x de bnda lain)...aku berbuka sikit je arini..sebab hormon aku still x balance..klau ari2 mcm ni..bukak sem depan..confirm aku kurus..kalah nasha aziz.

gua x tau la nak crita apa kat blog nie...klau nak crita bab2 agama..gua dah lama x pi kelas agama.nak cerita pasal duduk kat rumah ni..taubat hampa bosan..sebb aku akan cerita benda yang ulang2 sampai muntah darah. so..gua ambik keputusan nak mngarut ja..boleh kan...boeh kan...oh yeah.

gua kalau bulan posa..bnda feveret gua ialah bubur lambuk and orang utara sebut kanji..org putih sebut pulut panggang (betol la..x caya pegi google translate) lepas gua telan kurma dgn bijik2 dia skali (sila percaya sedikit) gua akan makan kanji..than baru la gua telan air (ok ni gua tipu..sebab gua x telan gua minum je)..tu je la aku makan tadi...even mcm2 makanan ada depan aku..x dak selera la. lepas makan ja..gua mandi solat..baca doa bulan ramadhan pastu gua study add math (tipu) pas2 disebabkan gua x suka add math gua tuka subjek lain gua bac buku biologi (tipu lagi...banyaknya aku tipu..)....pas2 gua ingat nak tido awal arini...sebab gua da malas nak hidup dah..gua nak berenti berfikir jap utk arini.nasib baik la gua budak baik...AKU SUNGGUH MORAL DOWN MINGGU INI d dan mungkin akan berlanjutan hingga minggu2 akan datang.. somebody cheer me up please...tapi bukan ko syu..sbb ko dah slalu berleter kat aku..aku nak org lain plak..heheheheh



p/s : gua dah boleh jalan dah...jom la lumba lari klau brani.




Every Breath

Assalamualaikum

sejak hormon x balance nie..keja gua nak update blog ja..mungkin ni ja cara nak berkata-kata tanpa menghiraukan orang lain. malam ni kakak gua dah nak bersalin..mudah-mudahan segalanya berjalan lancar...and gua rasa gua antara mangsa2 yg tidak berdosa akan melakukan banyak kerja rumah yg sering dilakukan anak dara, seperti..bangun pagi, betulkan kain batik yang hampir terlondeh..mandi,sapu sampah diluar dan di dalam rumah, jaga budak2 kecik, jadi babysitter la tu..oh my god...malasnya aku...sapa yg xde keje..meh dtg umah aku jaga budak2 nie....

bahasa-bahasa kiasan yang digunakan, aku berdosa buat kali kedua..apa pula kali ini..tuhan sahaja yg tahu.

"Cause when I needed a place to hang my heart
You were there to wear it from the start
And with every breath of me, you'll be the only light I see"

p/s : saya budak baik

Bila Emosi Bersuara

Assalamualaikum

Serius aku penat, walau x ke mana pun tapi aku penat..penat fikir, aku fikir banyak benda semata-mata nak dapt kehidupan sempurna..well..even aku belia lagi..tapi aku kena jugak fikir perkara-perkara akan datang..yeah im talking about kehidupan..masa2 aku sekarang dipenuhi dengan cuba memuaskan hati orang lain bukan untuk kepuasan aku..walaupun apa yg aku buat ni kadang2 tak memuaskan orang2 tertentu. Disebabkan aku dah x tahan aku terpaksa ber'taqi' semata2 untuk dapat kehidupan aku balik...lepas satu masalah selesai..datang lagi beribu.

yess..aku tak bebas mcm orang lain..masih terperuk di satu tempat. Mungkin aku masih terikat dengan beberapa pihak buatkan aku jadi mcm ni. Wadefak..bila aku fikir balik..aku x tahu sampai bila aku boleh tahan..lepas solat je mesti doa mintak yang baik2..tapi entahla..banyak kekusutan.
tapi satu hari nanti aku kna give up jugak..aku x boleh terus buat benda mcm ni yang aku rasa masih x nmpk apa2 keputusan......haih...penat3.

p/s : kalau ada peluang kedua..pasti aku tidak mensia2kannya..tapi....

Sekadar Berkongsi 2 dan Puasa yang awesome...

Assalmualaikum n solawat

Al-Quran itu Firman Allah..Firman Allah itu kata-kata Allah dan kata-kata Allah itu benar..Bagaimanapun perlu ada seorang yang perlu menafsir al-quran kerna firman Allah itu tidak sama dengan bahasa biasa kita.Sekarang ini bila dilihat macam2 jenis tafsiran dibuat keatas al-quran, lagi - lagi mereka yang berfahaman wahabi..bagi mereka boleh menafsir al-quran sesuka hati mengikut pandangan masing2..dan ini jelas tidak benar.mna mungkin kita boleh berbuat demikian.kerna itu semua kata-kata Allah,jika salah tafsir musibah menanti.iya sudah pastinya Rasulullah SAW ditugaskan untuk memberi tunjuk ajar,menafsir segala firman-firman Allah..tetapi selepas kewafatan Rasulullah..siapa yang lebih layak untuk menyambung segala tugas baginda..Adakah saidina Abu Bakar?SAidina Umar?Saidina Uthman?Saidina Ali?dan para sahabat yang lain..hehe.korang fikirlah sendiri..kaji balik sejrah islam,rujuk hadis sahih...itu je gua nak cakap..

well...arini gua nak cerita pengalaman gua masa puasa kat univeriti..of course my beloved uum kannzz. Hm..ok..masa semester satu gua dah kna menempuh bulan posa..mmg satu cabaran dan pengalaman baru yg gua dapat...bila ingat balik..wah rindu gila masa sem1 dulu...masa sem 1 gua aktif dgn kolej dan gua join under biro kebajikan dan perkhidmatan..masa bulan posa aku n beberapa org lagi( mat rep,bang arin,kak madihah,kak aye) kami sapu bazar ramadhan.hehe..mmg best..lepas bukak posa je (ari2 gua bukak posa sorang2 beb..sedih gila..haha) smaye psatu tros rush pegi bazar ramadhan..menyapu la pe lagi..buang sisa2 makanan yg ada kat ctu..penat dan bebai gak la bila sampah banyak..hehe. 25 hari aku menyapu kat ctu...mmg style..tiap2 malam turun..sampai la satu ketika time budak2 semua da nak balik kampung..cuti raya pe lagi..tinggal la aku dgn mat rep kat kolej kachi tu..bunyi cengkerik je yg tinggal..sbb esok tu gua kna wat last cleaning..kna basuh n simbah jalan kat ctu dgn clorox..gua dgn mat rep,bang arin pun gigih la mencuci jalan tngh2 panas...haha.mmg x leh lupa..and budak2 yang naik bas semua wusha pelik je tngok kami...KORANG PAHAL!!! haha..gua dgn muka tebal babai la diorang n yg best ramai budak babai kat aku balik..wah popular i...yang bestnya budak2 semua dah balik..sampai bas mara liner yg suppose to be penuh everyday...xde org naik..siap driver tu jumpa aku..n tnya "budak2 da abih ka?"..gua sambil pegang penyapu ala2 askar pencen cakap kat brader tu " bang..semua budak da balik bagn..tinggal kami je..n apakata bagi sya bawak bas tu..abng tolong sapu jalan ni.."..brader tu pun gelak jer...dah abis mnyapu...msa yg gua tggu2..dapat duit raya beb...RM550..sape nk bagi 500.haha..tu la pengalaman aku masa sem 1.

sem 3..i mean the next year..aku still wat keje x bermoral nie...haha..tapi kali ni meriah ckit sebab ramai yg join.actually xde la ramai just tambah lagi 2 orang..hehe.and time tu gua jadi timblan pengarah untuk projek bazar ramadhan tu la..taiko abis aku time tu..tiap2 petang gua turun bazar ramadhan kutip duit perlindungan (duit sewa tapak sebenarnya)..klau peniaga x bayar gua pukul peniaga tu.abru sintok gangster beb..haha.n lepas bukak posa mcm biasala..gua akan mnyapu sampah kat ctu..

masa sem 5 plak...gua da x buat keje x bermoral tu..sebab projek bazar HEP da ambik alih..kecewak aku.so x dpt la duit raya rm550 da..tapi yg bestnya gua dapat la bukak posa dgn member2 and budak klab kembara yg mna before2 this aku x pernah bukak posa dgn sapa2 pun.hehe.superb awesome la...

Tu la pengalaman bukak puasa gua dekat universiti..x la mnarik sngt.biasa2 je...yg penting im gonna miss all that fucking memories.

p/s : saya budak baik

Sekadar Berkongsi

Assalamualaikum...solawat..

just nk share gambar2 masyarakat timur tengah dalam menghayati bulan Ramadhan..

















well..mmg betol depa time bulan posa banyak dok kat masjid baca al-quran and mcm2 lagi...niat mereka bukan untuk riak..tu yg paling penting..ramai yang mengatakan mereka ni riak..nak menunjuk-nunjuk..aku berani cakap yang depa ni x riak pon...x puas hati mai jumpa aku..hehe.peace and bananas..

p/s : berita baik..kaki gua da boleh gerak..tapi x ckup kuat nk bejalan lagi..hehe.cheers..

Amalan yaww!!!

Assalamulaikum..solawat..

malam ni gua rasa x syok la tiba2...x senang duduk..hati rasa mcm x best...haih.maybe sebab bosan kot...tdi gua dapat msg dari nombo tak dikenali..dia tulis "salam..boleh knal x??"..dia anta pkul 8.15pm..tapi sebb kan gua baru perasan msg tu...pukul 11.30 baru balas..,haha..gua tulis "lu sape ni?"...tapi still x de feedback...tu je gua nk criter...hehe.

ingat malam ni gua nak ceramah agama cikit la,boleh kan?boleh kan?...bulan ramadhan ni kita digalakkan membuat banyak amalan...betul kan..tapi kan..dalam byk2 amalan,apakah amal yang paling dimuliakan Allah SWT pada bulan Ramadhan?..haa..dlm pala otak u allz mesti byk jawapan kan...dan jawapan yg typical ialah..membaca al-quran,berzikir,byk berdoa,bersedekah..dan byk lagi la...hehe..meh kita baca apa yg rasulullah saw kata pada sahabatnya ketika mengajukan soalan macam nie..

bila ditanya soalan mcm tu oleh rasulullah saw kpada sahabat...antara jawapan yang diberi ialah.membaca al-quran..bila dah di bagi jawapan sedemikian..rasulullah pun berkata..(aku tulis seringkas dan seringan mungkin)...bila baca al-quran yg suci itu adlh suatu amalan yang dimuliakan,baik sekali membaca al-quran itu..tetapi ada lagi amalan yang lebih mulia..than sahabat kedua menjawab..bersedekah.Rasulullah pun berkata..bersedekah itu adalah perkara yg baik,mulia..tetapi ada amalan lain yang lebih mulia..pastu ada lagi sahabat menjawab..membaca doa..dan rasulullah pun berkata..memboca doa itu mulia di sisi Allah swt di bulan ramadhan..tatapi ada lagi amalan yang lebih baik..lalu Rasulullah berkata..amalan terbaik di bulan puasa ialah imsak..and apa imsak tu..hehe..imsak ni ialah menahan diri dari berbuat dosa.

aku bagi contoh...antara perkara yang membatalkan puasa ialah makan dan minum..tetapi adakah makan dan minum itu berdosa?sudah tentu tidak bukan...ok,mengumpat itu tidak membatalkan puasa kan...tetapi mengumpat itu berdosa hukumnya...lalu perkara2 seperti ni la yang kita harus elakkan semasa bulan ramadhan..iaitu perkara yang dilarang oleh Allah..itulah amalan yang terbaik di bulan puasa.ada faham??..hehe..bila kalian tidak boleh menahan diri drpada mlakukan dosa..kata ustaz..keberkatan ramadhan itu akan hilang di sisi kalian..jazakallah hu qoir.

klau tak suka jangan baca...blog gua ni semua ada..yang baik..yang x baik.klau rasa gua ni poyo..mmg gua poyo pun..sekian.

p/s : gua suka band hujan

Selamat Hari Baru

Assalamualaikum n Solawat

Beberapa siri hidup aku telah pun difresh semula..dan kini ianya baru dan fresh yaww.tapi mcm mna pun..masih ada 2,3 benda dakwat lama masih tercalit kat siri hidup aku sebelum ini..sebab tu dakwat kekal..x boleh nak buang..org putih kata permanent ink.well..khalifah 12 sentiasa ada dalam hati aku..x pergi mana2 pun..dugaan besar and kecil dah aku lalu..tapi bnda2 tu still datang..tapi aku ok.senyum saja~

p/s : gua still syg lu...

Tidak Terkawal Emosi Bencana

loving you again is very impossible
cause i been hurt so much before
it;s all over.. you dead to me now
(i’m sorry i can’t love you again)
You mean no good to me
(i’m sorry you’re my memories)
Please be out of my head
I’m sorry you’re my memories..

No matter how much time that we have spent together
Or whatever things that we have said to each other
It all just a painful memory now
They all just fucking history
I never wanted it to be this way
But how could you said you love me while you don’t
You broke my heart into a thousand pieces


My love for you is already gone
Left it in a trash
Now i don’t have a heart anymore
You broke it good
You will be a part of my memories
A chapter of my life
Now i don’t care you anymore

I’m sorry i can’t love you again
I’m sorry you’re my memories


Now i will just let it be
And bury my heart to the ground
I don’t care about you anymore
Move on without you here

Titik Noktah



p/s : there's nothing to say..kuala lumpur,aku ok.

Permata Yang Dicari



Assalamualaikum and solawat ala muhammad wa aali muhammad.

di akhir peperiksaan masa sem4..masa tngh study paper seminar diplomasi dan hubungan antarabangsa, aku diperkenalkan dgn sesuatu perkara yang cukup menyayat hati tetapi indah bai..sorang member aku telah menceritakan satu sejarah yang aku tidak pernah tahu..langsung tidak pernah dengar..dan juga aku diperkenalkan dengan seseorang dimana aku perlu menyintainya...

cuti sem 4..aku mula mencari sedikir demi sedikit..tetapi hampa..maklumat dan ilmu tidak banyak.tetapi aku tidak pernah mengalah

cuti sem 5..setelah diisi dengan pelbagai ilmu ketika berada di menara gading, aku berusaha sekali lagi mencari apa yg perlu aku ketahui..dan ketika itu aku menjumpai sedikit demi sedikit...merekalah permata yang di cari selama ini.

semoga Allah terus memberi aku kekuatan untuk terus menyintai sampai ke akhir hayat.

p/s : dah lama x ungkapkan bnda ini..saya budak baik.awesome.

Dunia Bawah Tanah-tribute to abang k-rol

Assalamualaikum n solawat ala muhammad wa aali muhammad

Sekarang tengah cuti panjang ya rabbi...aku x tau nk buat apa..kehidupan aku kat rumah bgn tido,breakfast,ngadap laptop(of coz facebook) lunch,tengok movie kat laptop sampai petang,maghrib pegi surau pas2 mkn malam,tngok tv or ngadap laptop..dah tngh malam masuk bilik..bukak radio..tutup lampu..and fall asleep...so itu kitaran hidup aku and bayangkan aku akan melalui bnda yg sama sampai bulan 9 except time bulan puasa nanti la..

Zaman aku mula berakal,mula mencari arah tuju,mula mencari tujuan hidup..iaitu remaja. well..zaman ni la aku mula dengar muzik2 keras..keras i mean x keras sgt la...more to punk rock actually..but i started dgr music sedikit keras ni when im sweet 14..time to anak D.O. tempat aku which is batu gajah..depa baru pindah kat ctu..AZAM n AZIM(kembar x hensem tapi perasan hensem)..depa yg mngenlkan aku pada music2 huru hara mcm nie..they introduce me to LINKIN PARK (album hybrid theory) and slipknot (x ingt album apa)..it was awesome that time..besala darah muda.pas2 masuk fom5...im crazy too avril lavigne..punk rock princess..time to avril baru 18..muda n cun..and aku dikenalkan dgn sum 41,all american reject.itu zaman kemuncak remaja aku where music is everything that time..yes nmpk slow kan org lain fom one da layan bnda cam gitu..hei!! lantak aku la!!!! ...penghujung tahun 2003 aevery day hitz.fm akan play lagu simple plan-perfect..pas2 aku jadi gile simple plan.zaman fom 4 aku mmg aku berkiblatkan simple plan..dari segi pemakaian..n mcm2 la..aku hafal semua lagu diorang..and beli kaset ori.time tu mp3 player xde lagi klau ada pun mahal.


penghujung tahun 2004 aku ada lepak dekat ipoh arade time tu..than ada sorang brother ni datang pagi flyers gig..gig? amende tu..??,,brother tu gelak je tngok rangai freak aku..than aku ingt lagi dia cakap kat aku.."ko ni fresh lagi nie..xpe aku explain"..brother tu pun explain kat aku..mcm2 dia explain..best time tu.than next week tu dia bawak aku pegi satu gig ni dekat ipoh..aku x ingt kat mna.kat satu dewan ni tapi x besa pun.x ramai orang sgt tapi quite ok la...than adala satu band ni naik pentas..they all introduce diri diorang as LOVE ME BUTCH..than diorang start main lagu..wargh..padat dan keras..muzik apa nie..jerit2 bukan main..crowd pun gile time tu..melompat.lari..huru hara abis...than abis diorang main aku g jumpa brother tu..aku tnya dia music apa tu...dia kata tu la HARDCORE.wooo...pas2 ada satu band ni naik pentas..diorang pun perkenalkan diri diorang as ONE BUCK SHORT..start diorang main je aku da tau genre diorang apa...of cos la pop punk..sebab aku familiar muzik punk mcm mna..time tu boleh la aku enjoy ckit2..X brani lagi time tu..well fresh lagi kan..pas2 ada la byk band main.tu la mcm mna aku dikenalkan dgn dunia gig..brother tu ada ckp kat aku..klau nk enjoy but relax punya gig..dtg la gig2 genre dia mcm akustik,indie,punk..klau nk meletop pala otak punya pegi gig metal..mmg aku x minat la metal time tu.

tu la serba sedikit mcm mna aku knal dunia bawah tanah..atupun underground..skrang depa da panggil indiependant..nanti gua sambung lagi..byk nk cerita nii..chow.

p/s: gig2 jugak...agama2 jugak.

Langit metropolitan


Kota raya..nmpk mejengkelkan,tp dsitulh sgalanya. Sgala mcm ragam dapat dilihat..sgala mcm keindahan dpt dilht.

Beberapa hari ini..keadaan x stabil,sgala mcm hal yg blaku antara kami.ada saja yg x kena..kesihatan aku makin trok.sejak smlm muntah2..tp xpe aku hdup lg.hati aku mnangis xde sapa yg tau..tp aku still ok,da biasa lalui sorang2.aku x tau apa yg bisa tjadi hari esok..

Mungkin ini harga yg perlu aku baya sbb amek ringan dlm stiap bnda.ya..apa yg bakal tjadi lepas ni bhagia atau sbaliknya aku redha.

Kiranya Kau memberi hukuman berat padaku tika di dunia,aku bemohon padamu ya rabbi kau jgn sesekali kau memberi hkuman kpda si dia..biar aku laluinya sndirian ya tuhanku.biarlah aku sndri yg mnangis jgn kau wujudkn tangisan yg sma pda org lain.hanya pada kau aku bermohon dan merayu ya Allah.

Islah

Assalamualaikum n solawat...

well..cepatnya masa berlalu...cepatnya dia cari pengganti....

...everything that happen is all my fault...i admit it...

This is a necessary price to pay because I do not appreciate something of value...

i dont think im such a looser...i just have my own way to manage myself and Islam...

But life must go on...we must receive it...we must take it...

BIsikan Syaiton

Lautan kematian ombak
Tenang pantai tiada terusik
Begitulah tasik hatiku
Sejak kehadiranmu

Betapa aku hargai
Anugerah syurga di dunia
Doa kudus aku panjatkan
Semoga dirahmati

Telahpun ku syukuri
Di dalam hidup ini
Cinta suci kurniaan Ilahi


Kejernihan wajahmu
Sempurna pada pandanganku
Kau kirana
Keturunan terpilih
Disanjung serta dihormati
Kau permata
Kesederhanaanmu
Mengecap kekayaan dunia
Kau mestika
Ketaqwaan dirimu
Itu yang merantai jiwaku

Bukan aku memuji
Apalagi memuja
Salahkahku kagumi… perhiasan duniawi

Bisikan nuraniku
Engkaulah pilihanku
Akanku pertahankan
Amanah suci ini

p/s: a chapter of my life

Catatan Akhir Sekolah

Assalamualaika Ya Aba Abdillah..
Solawat..

Catatan Akhir sekolah merupakan satu movie dari indonesia...yang mengisahkan sekumpulan remaja sekolah yng berada di tahun akhir..mereka telah create satu filem dokumentari sebagai tanda kenangan mereka di sekolah...terdapat pelbagai cabaran dan rintangan untuk mereka hasilkan dokumentari ini yang akan ditayangkan semasa hari pementasan seni sekolah mereka..setelah cabaran2 berjaya ereka tempuh...finally they made it.



bila tengok movie ni..teringat zaman2 nakal kat skola dulu..brapa kali gua kena rotan kat punggung and betis dgn ustaz najmi..brapa kali jumpa cikgu disiplin.haih..baiknya aku ni.tapi serius..zaman sekolah menengah was awesome time..time tu baru nk knal dunia..so mcm2 bnd baru kita nk cuba..except hisap rokok la..



masa gua form5..time tu hero habis...ada cikgu pj kitorang gelar klas kitorang 5 setan..walhal kitorang ni klas budak2 sains..budak2 pandai(pandai la sgt kn...haha).dia pggl mcm tu sebab we all time pj x pnh turun padang..baju pun x bawak.malas gila kot..sampai cikgu pj we all frust n thats why dia panggil 5 setan.cool kn nma tu.

and zaman gua fom6..zaman ni gua da dihormati oleh bdk2 skola gua.diorang respect la..kira gua ni mcm abg long...hehe.and time ni gua knal dgn kwan2 baru dari sekolah jiran..convent n smktiwa dan gua jugak dipengaruhi dgn cite catatan akhir sekolah ni..time ujung tahun before exam..cikgu2 da x masuk klas da.time masa free ni la aku n beberapa mmbe aku yg lain..wat video ni..awesome kot.tapi aku da hilang softcopy dia masa format pc itu hari.kecewa.tapi mmg best la video tu..

finally..i just wanna say..dont forget ur teenage school memory.because bila kmu da masuk universiti or kerja...persekitaran da berubah..well kmu lebih matang n x boleh nakal2 mcm dulu..and thats all.see yah!!!

p/s: gua nk kejaa!!!!!

3 purnama bersama

assalamualaikum n solawat...

well..da lama aku x post entry baru..sejak dua menjak ni da jadi malas sangat..slalu time nk exam gua akan rajin post bnda bukan2 dlm blog ni..but now..rasa malas gila.tapi sekrang tiba2 gua rasa rajin sgt nk memblogging nie.

tanggal 1.6.2011..gua pegi baksis(bakti siswa) anjuran uum(mpp)..besar-besaran.and sepatutnya gua pegi baksis dekat besut..but ada sebab2 tertentu gua pegi baksis kat jerai,kedah..mula2 gua ingt kat cni x best..and this is first time im joining baksis..what a wonderful fucking experience. sampai je kat kampung tu we all disambut oleh org kampung..ramai..siap ada bunga manggar lagi..kaget gak la mula2.than we all pegi dewan untuk dgr ucapan and pas2 penyerahan anak angkat...disebabkan nama gua last skali..gua adalah antara org yg terakhir dapat family angkat..and thank god..aku dpt family angkat skali dgn YB(budak klb kembara gak) ..n family angkat aku pun look nice and awesome la.

pas2 kami pun gerak ke rumah masing2..lupa nk bgtau nma kampung tu kampung pasir. sampai je rumah...kitorang sembang degan family angkat...mula2 aku pakat dgn yb nk pggl mak dgn ayah angkat kitorang abi dgn umi..tapi x jadi..kitorang panggil ayah shin dgn mak nah ja...

4 ari aku lepak dgn diorang..and ada mcm2 kami buat untuk baksis nie...gua malas nk cerita detail2.sebb tulang blakang gua sakit..kerna gua taip sambil meniarap..ahaks..hm..for the first time..gua x join projek pi naik gunung kali ni..ada la sebab2 tetentu...gua nk rest kaki gua ni in the same time nk membesa kan perot.hehe..budak2 klab kali ni naik gunung inas..kat semanggol depa kata..ye la kot.gud luck untuk depa yang start hiking ini hari....

n for u BABE...gonna miss u all the time.

p/s : himpunan sejuta belia...awesome!!!!

Tres Uno Tres

Assalamualaikum n Solawat

Mereka dari pelbagai wilayah di seluruh pelusuk dunia. Insan-insan yang mempunyai keikhlasan yang sejati iaitu "ahlul Ikhlas". Mereka adalah insan yang dihiasi dengan sikap hikmah, rendah diri, baik hati dan bertaqwa luar biasa keperkasaan. Mereka adalah insan-insan yang sudah melepasi ujian ke atas hati mereka.

Mereka akan mengenali Allah SWT dengan cara yang sepatutnya Allah itu dikenali. Seolah-olah mereka sedang mencari sesuatu yang sudah hilang daripada tangan mereka dan kini sedang berjuang untuk meleraikan kekusutan di dalam hal ini. Sehinggalah muncul dikalangan mereka disebalik tirai Kaabah dan mereka akan bertanya "Are you the Mehdi?" beliau akan menjawab, ya sayalah Mehdi yang dijanjikan... Solawat ...

P/s : tengah exam nie..tapi gua chill je x stress pun.

Minggu Kesedihan

Assalamualaikum

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

ASSALAAMU A'LAYKI
YAA SAYY I DATA NISAA IL A'ALAMEENA

Setiap fajar pagi dan tirai malam menjelang aku terusik
Sebab namamu senantiasa terlantun dalam derita
Namamu membuatku galau
Namamu mengirimkan semangat alam benak dan kalbu
Kalbuku adalah tempat meratapi deritamu
Memahami erti deritamu adalah masalahku
Berjuta-juta orang mengeluh
Sebab apa dikau menangis!

Apabila orang faham akan tangismu
seluruh dunia akan ikut menangis
Syurga tak membisu mendengar tangismu
Pun tak diam mendengar misteri agungmu
Mentari penuh mengandung hujan menahan beban deritamu
Kala tangan Ilahi menjamahmu dunia
dunia pun terpaku

Musim semi pun tiba usai kau tersenyum
Sang suria muncul dari balik wajah cantikmu
Duhai dikau yang bersemayam di atas langit ketujuh
Duhai dikau yang tumbuh dari tanah yang dingin
Duhai dikau yang telah melahirkan kesatria-kesatria perang!
Duhai dikau yang di hadapanmu Saturnus berlutut!
Bersamamu Kitab Suci terpercik darah tersibak
Bersamamu musim bunga tulip tiba
Kemarahanmu bercampur dengan kemarahan Kebenaran
Belati ditarik dari sangkurmu agar
tak tersentuh oleh kesia-siaan

Pusaramu tersembunyi dari kawan mahupun lawan
Mengingatimu menjadikan fikiranku cerah
bahagia dan kadang juga sedih
Dalam fikiranku, dikau bak semangat yang menyala
Dalam fikiranku, dikau bak misteri
Tanpamu jalan menuju cinta menjadi kabur
Sang musafir menjadi longlai dan bisu

Meski kuciptakan bayangan wajahmu dalam fikiranku
tetap saja aku belum mampu mendekatimu
Apa saja yang kukatakan
belum mampu mencitrakanmu!



Saddiqeh Vasmaqi

Solawat

Pengakuan Seorang Pujangga

Assalamualaikum

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Tuhanku, hatiku tertutup
Dan diriku penuh dengan cela
Akalku kalah
Hawa nafsuku menang
Taatku sedikit
Maksiatku banyak
Mulutku mengaku dosa-dosaku
Apa yang dapat ku lakukan wahai penutup segala aib?
Wahai yang maha mengetahui hal-hal ghaib,
Wahai yang menghilangkan berbagai derita.
Ampunkanlah segala dosaku..
Wahai maha pengampun..
Dengan rahmatmu..
Wahai yang paling pangasih dari segala yang mengasihi..

Solawat

Rezeki Turun Dari Langit

Assalamualaikum

Satu minggu ni aku asyik mkn je...mkn lagi,mkn lagi..3 hari gua mkn free...haish.syukur...tapi satu bnda aku risau..adakah berat badan aku akn naik..oh tidak...i need exercise...nk p joging tiap petang..tapi hujan..damn.

what should i do?diet?...boleh je..tapi x berkesan pun aku rasa....kna joging gak la mcm mna pun..aish.

Dari Pencintamu

Assalamualaikum

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

هذا الذي تعرف البطحاء وطأته والبيت يعرفه والحل والحرم

BI ABI ANTA WA UMI

Dialah yang dikenal jejak langkahnya,
oleh butiran pasir yang dilaluinya.
Rumah Allah Ka’bah pun mengenalnya,
dan dataran tanah suci sekelilingnya.

Dialah putra insan termulia,
dari hamba Allah seluruhnya.
Dialah manusia hidup berhias takwa,
kesuciannya ditentukan oleh fitrahnya.

Di saat ia menunju Ka’bah,
bertawaf mencium Hajar jejak kakeknya.
Ruknul Hatim enggan melepaskan tangannya,
karena mengenal betapa ia tinggi nilainya.

Jika Anda belum mengenal dia,
dia itulah putra Fatimah.
Putri Nabi utusan Allah,
penutup para Rasul dan anbiya.

Pertanyaan Anda “Siapa dia?”
tidak merugikan keharuman namanya.
Arab dan ajam mengenal dia,
walau Anda hendak mengingkarinya.

Tidak pernah ia berucap “tidak”,
kecuali dalam ucapan syahadatnya.
Kalau bukan karena syahadatnya,
“Tidak”nya berubah menjadi “ya”.

Berasal dari keluarga mulia
Mencintainya fardhu dalam agama
Membencinya kufur dalam agama
Dekat padanya selamat dari marabahaya.

Yang mengenal Allah pasti mengenal dia
Yang mengenal dia mengenal keutamaannya
Yang bersumber pada lingkungan keluarganya
Tempat manusia bermandikan cahaya.

Syair Farazdaq Untuk 'Beliau'..SOLAWAT

Sebuah Kehilangan

Assalamualaikum

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Sedihnya tak terkata, jantung terketar-ketar
Tatkala hembusan angin membawa khabar
Dikau tiada lagi
Dikau akhirnya pergi
Meninggalkan pencintamu, yang dahagakan ilmu

Tak sanggup berkata apa
Hanya tangisan mencurah dijiwa
Wahai gerbang ilmu,
Kami tidak sanggup hidup tanpamu,
Bawalah kami bersamamu

Para pencintamu ingin bersamamu
Tiada apa yang dapat menggantikanmu
Peninggalanmu pengubat rindu
Tatkala hati ingin berjumpa

Solawat

p/s : in LOVE =)

hari-hari berikut..313

Assalamulaikum


tangisan itu..aku tak peduli
menangislah..itu saja cara yang ada
mana mungkin kerna tangisan itu..kamu kan disiksa
mana mungkin kerna tangisan itu..kamu kan dicela
persetan kan mereka..selagi kamu di jalan kebenaran.

duniawi..hentikan penyeksaan kepada aku..
kapitalism..tolonglah jauhi dari aku..
maksiat..janganlah rapat dengan aku
korang ingat korang siapa..
tuhan??

ohh..sakit mata ini..
sakit leher ini..
kerna asyik merenung lautan biru di udara..
bila dia nak sampai ni...
siapa??

'dia'menunggu kita..kita menunggu 'dia'..
sama2 menunggu..
tapi selagi kita semua tidak bersedia..
jangan harap 'dia' nak datang
jangan mimpilah 'dia' nak peluk korang

petunjuk di merata-rata
ahh..malas aku nak layan..
lambat lagi kot..
lambat lagi tengkorak kau..
jelas kiri kanan..hidayah di merata-rata tempat
tak kan tak perasan kot..

berdiri di dunia nyata..
jangan asyik mengejar kesalahan
selongkar kebenaran tu..
jangan la malas nak cari...
tolonglah..sampai bila korang nak disuapkan
kalau disuapkan dengan benda betul.takpe lah..
ini kamu disuapkan benda yang salah..mana boleh.

selagi ada kesempatan menjadi manusia
fikirlah sewarasnya..
bila dah jadi mayat..tak guna beb..
berjihad dengan 'dia'
berjihad dengan betul
Pencipta senantiasa bersama kita..
solawat

SPORTS!!! Hell YeaH...

assalamualaikum...

Last friday n Saturday..we have Colgis Sport Carnival, hakim as a project manager. futsal ada, net ball ada, badminton ada..n the most important is TUG OF WAR..oh what is that hah??..actually is a sukan tarik tali..the most challenging game i think..well yeah.

i still remember we pro,ote the carnival nigh before the event..it was awesome..we play a role like a clown at kachi mall to attract student to join us..and guess what?? we made it yaww!!! 2 team had register..erk??wait.. only two team?? hey..ok la tu haha..even me n my friends (rasul,man kecik,ali,awi,is,gon,alip,kimi n byk lagi) not so good to act like a clown. n after that we climb to dpp SME BANK to promote the carnival..n theres a lil bit prob..i dont want to talk about it. before go back to our room..haikm told us to come early in the morning for tomorrow..aha..8.30am.done..i kunci my alarm clock(actually it was my handphone) at 7.30am.damn!!! i forgot..tomorrow i must go to hutan sintok..to be a guide.never mind la..kejap je kot masuk hutan tu..

i wake ep early on that beautiful friday morning. and tros start moto pegi bilik kelab kembara..comel n fahmi already there. n we weait 4 the budak2 yang nk masuk hutan tu..9 o clock we start tracking...tired but cool.the budak2 was so awesome..they dont act like baby..i mean manja2 dlm hutan..haih thank god.

before smayamh jumaat im going back to kachi..n mandi.because i x mandi lagi..haha..ye la..nk masuk hutan je kot..buat apa nk mandi2 nie,nnt busuk balik..brush ur teeth and basuh muka is enough..its a tip.hehe.u all ingt MARIA ELENA je ada tips jaga muka..i pun ada ok.that evening i tros pegi melepak dekat court futsal..wah ramai including a group of foreign student(GERMANY) also join..and it was awesome.actually tug of war also start on that evening..but we have a technical problem, where the tali is not long enough to play for 10 people...so the game was postpone to saturday evening.

early in the saturday morning, im going to pusat sukan with man kecik after the ali give a fake reason tell that he dont have enough sleep..im a little bit disappointed. than i ask a new tali from pusat sukan..hope its enough for 10 people to play..alhamdulillah..they give me quiet long rope..i think almost 20 people can play that.hahaha..panjang kot..

~~~That evening~~

the tug of war begin..and agak dapt sambutan la.coz in the begining i thought there is no consistence from boy team..rupanya ada...dlm 3 team kot. girl ada 2 team.the game was start..first match..girls vs girls. than 2nd match my team including ali,man kecik,is,alif,rasul,ikram junior,and more..and of course we are strong enough to beat our enemy..and the result is..damn we loose dude..for god sake..xpe2..baru first match. than 3rd match we all punya team kna fight lagi..after all energy had been thrown out on the 2nd match..we are a lil bit looser..hahaha..we lost again and again. damn...

after all team had play..we have bonus game where boy vs girl..oh man..are we gonna fight girl?? they just a girls..of course we will win the match.the loose team will fight the girl team and of course the winner one..we are very confident to beat them..hahahahaha..satu,dua,tiga tarik!!!!! we all pull hard...untill our last breath.damn they are strong!!what they eat...not less 5 second and we loose to girls team..fuck the way man..gua pun lari la nyorok blakang pokok..malu beb..hahaha..but no worry..we have one more match...we fight them back..klau x kitorang akan kna bahan seumur semester if we all kalah,,klai ni pasti manang...the 2nd match begin..we will win!!!! and yes finally..we win!!!! hooray!!!hahaha...

what a wonderful day..sport is awesome actually..rugi klau x join.we have fun on that day...best...hehe.k see yah next post.

p/s : im using english to prove my english..sorry for any mistake



Based on a true story of climber Aron Ralston who's hand got trapped by a rock in 2003, 127 Hours is directed by Danny Boyle (Slumdog Millionaire) and stars James Franco (Spiderman series). It has received critical acclaim and since its release, has been nominated for six Academy Awards, eight BAFTAS and three Golden Globes. The sheer strength of this movie encouraged me to see this.

~~~THOUGHTS ON PLOT~~~
Aron Ralston (James Franco) has a fun filled weekend planned- climbing in the canyons of Utah. But all the fun he's going to have (some crazy mountain biking and swimming with two pretty girls) ends within twenty minutes, when a rock falls and traps his hand against the canyon wall.

The remainder hour and a bit represents the 127 hours (5 days+) in which his hand is stuck- his thought process, mentality and values all flood into his mind as he struggles to free his hand, his eager strive for survival bringing him to extreme lengths to obtain freedom.

James Franco played the part of Aron Ralston extremely well. The emotional extremes he portrayed is great, though I can't get over his constant "stoned" expression, and his teeth- they are almost too perfect it scares me. I think his performance is great and he deserves his Oscar nomination, but doubt he'd win.

It was a lovely surprise to see Clémence Poésy in this movie even in the small parts she played... I remember her from Harry Potter and more recently, Gossip Girl.

overall, this story is suitable for boys outdoor hardcore..outdoor rules!!!

p/s : tengok movie je tau..assgmen idak dibuatnya lagi..haqam.

Two Awesome geGirls


Maria Elena and Hana Tajima

ye..saya sgt salut sama mereka ini..dekat UUM ni aku semakin dikenali dengan pro hana tajima and maria elena...haha.especially bebudak klab..haha.ramai yang pelik..depa kata " apa la yen..minat minah2 mcm nie,ko tu lelaki..x payah sibuk2 pasal tudung or hijab"..haha..i dont care la buddy..who ever i like or respect.its my own choice..bukan buat benda x elok pun.

well...ehem(clear throat) depa cantik!!!!

p/s: credits to peliks.blogspot

Si Dia Yang Bernama Zakiah Nurmala



Dirimu..dihatiku..
Sudah terlalu lama...
Dan Biarkan..Ku mencoba..
Untuk realitas kan semua...


P/s : pelakon nie..comel dok.

The First And The Last...maybe

assalamualaikum...

last night was absolute awesome..yes..semalam dinner intaff berjalan dgn lancar even ada sedikit choi (kata bani) tapi everything was great..from start till end. well done bani..the organizer.venue at park avenue hotel,sg. petani,,hotel yg ada star..but i dont know berapa star hotel tu.so sangat la penat...try to get normal life back...kelab kembara sangat lah terabai..kesian depa.hehe..sori kawan2....nnt gua lepak balik dgn lu org...

p/s : damn...asgment byk.tapi gua x kisah sebab gua budak baik.