Posts

Showing posts from 2011

My Ruangan

BLOG DA MACAM MYSPACE LA PULAK...ADA BACKGROUND BAGAI.HEHE.

Jiwa Lara..Lembut Saja

Kepada : pembeli bahan kimia

Assalamualaikum

saya x paksa...tapi saya mengharap yang terbaik.
dulu saya pernah cakap dekat kamu.
than..hilang kejap sebab penat tunggu lama-lama.
tapi sekarang saya dah ada balik
ternyata kamu juga yang dicari
teruk bukan perangai..maaf.
yang positif hanya disitu sahaja yang saya nampak.
tapi macam makin susah
tak tahu la ada cahaya atau tak kan
macam awal-awal saya cakap tadi
bukan mahu yng positif..tetapi tak mahu yang negatif.
sekarang waktu untuk mula pecah kepala
mungkin lagi susah untuk fikir semua tu
tak pe la..kayuh perlahan-lahan saja
ada ruang mungkin..sedikit sahaja?
saya ada senjata..nama senjata saya doa
saya selalu guna senjata saya setiap hari
itu saja yang mampu..moga dimakbulkan oleh puncak segala harapan.
jangan biar masa berlalu begitu sahaja
kelak siapa merana,siapa terseksa..tuhan saja yang tahu.

ikhlas : penjual bahan kimia

p/s : inspired by Gerard Butler letter to Hillary Swank.

2011-2012

Assalamualaikum

Lusa dah nak tahun baru da...x celebrate?oh..bukan dunia aku nak celebrate benda2 mcm nie. even ada peluang..bagi aku x perlu lah kot.byk bnda lain boleh buat daripada sambut bnda2 camgini.

im still the same person...mungkin tahun depan im gonna be more mature kot..and next year will be a new step for me..Dunia pekerjaan.mudah-mudahan.

X lama lagi aku akan tinggalkan dunia mahasiswa..tapi semangat mahasiswa tu tetap ada.and aku sayang uum gila kot.hehe.environment kat sini still x boleh lawan kat mna2 universiti...we are the best.

ohsemm.

p/s : doa.doa.doa.

Goodbye for Now

Assalamualaikum, ya muslimin sollu ala muhammad wa aali muhammad.

Akhirnya..im gonna leave malaysia soon for a while. Nak ke mana? hehe...tempat di mana golongan2 tertentu saja yang dapt pergi atau erti kata lain..ziarah. punya la excited sampai aku mimpi pegi sana drive kreta je..padahal..jauh gedabak kot.

untuk malam/pagi ni...sampai disini sahaja.

*menurut perintah sikit-sikit =) x kan lupa

p/s: lesson to me

jeling jeling bidadari...hampa

Assalamualaikum dan solawat...

aku bersiaran di bilik aku...yeah yab...sekarang dah pukul 2.12 pagi.and aku dengar satu suara jantan yg sedang menyanyi lagu CINTA MUKA BUKU dengan penuh perasaan..lalu aku membaca ayat kursi..adakah ini satu gangguan...tapi mengapa suara lelaki, dan bunyi ni seolah2 di tepi telinga aku...nak ngintai kat tingkap..takut habaq kat ang..ok..time ni suara garau dah xde...penangan ayat kursi kot. hahahaha..macam tahi la orang ats bilik aku ni...felis la felis la.

Ohh..kondisi sekarang ini..hm..dah lama x nampak, nak jeling-jeling bidadari dari jauh pun x nampak ='( bagi mesej..konfem x balas..di facebook sajalah.tapi segan...hm...mcm tu x payah la.doa saja yang baik...dan senyum saja.

hei ohsemm!!!...do u hear me..im talking to u..yes u!!!! i will wait for ya...no matter what happen...(>_<)

p/s : curi picture..wat wallpaper..without permission..hei..do i care.

Gi Mamfuss =)

Image

Tangisan Kesetiaan Satria

When veils between worlds are lifted… will you hear me cry out your name?
Will you search for the voice that calls… for its beloved and burning flame
Will your forget that your suffering… a soul for this voice it became
So that each time it sought good deeds… your message it longed to enflame
Will you recall those who served you… is that not why to us you came?
O’ he who needs servants, please know… my need for you is just the samep/s : just settle ur work first...=) insyaallah i will wait.

Messy Gila kot...

Tiba-tiba rasa blog gua serabut gila....choii.

Jangan Kata Baginda Sedemikian!!!

Assalamulaikum dan solawat ke atas Rasulullah dan ahli keluarga yang suci...

Ada satu statemen yang yang berbunyi begini..
Ruginya orang handsome tak solat, Nabi Yusof yang handsome pun solat. Ruginya orang cantik tak solat, Saidatina Aisyah yang cantik pun solat. Ruginya orang kaya tak solat, Nabi Sulaiman yang kaya pun solat. Ruginya orang miskin tak solat,Nabi Muhammad yang miskin pun solat. Ruginya budak-budak tak solat, Hasan dan Husin budak pun solat. ...Disini aku nak mengaskan bahawa Rasulullah tidak miskin...aku marah sangat2 bila baca benda nie. aku ada hujah tersendiri pasai yang Rasulullah bukan orang miskin..haih..tapi mula2 aku nak bagitau..ada 3 jenis orang kaya..which is..

1) org kaya ni guna kekayaan utk diri sendiri >>> dunia berjaya akhirat hancur

2) org kaya ni guna kekayaan utk tolong mak ayah, adik-beradik,family, keluarga terdekat, diikuti anak yatim orang miskin, fakir >>> dunia berjaya akhirat pun berjaya - haaa ni baru betul

3) org ka…

3 makhluk tuhan menyedut srot srot

Assalamualaikum dan solawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad

Oh ye...semalam aku makan di kachi bersama si ohsemm dan si ohsemm lagi satu and aku makan nasi putih daging masak kicap..itu mrupakan pilihan backup kerna pada mulanya mahu makan nasi bujang..kata cikqa..patutlah kurus makan mcam tu je..ahh,pedulikan.

..kami adalh budak2 ohsemm sebab kami mempunyai penyakit yang sama pada malam itu...ya penyakit srot srot ataupun nama saintifik nya adalh selesema.masing-masing hidung tidak berfungsi dgn baik..sehingga si kila tidak dapat mengesan bau bauan disekeliling beliau..hanya dapat menghidu bau drakula sahaja. cikqa pula hidungya sedikt berfungsi menyebabkan beliau berjaya membeli sebotol bahan kimia dari aku kerana dapat hidu sedikit bau yang dihasilkan oleh bahan kimia tersebut.tidak lupa juga yang pasti suara kami..hm...malu nk cakap..macam anuar zain pun ada..suara kila da mcm hamid gurka..ok la tu..sore cikqa..hm..AR tompel u alls!!! thanks!!!

malam yang sungguh ohsemm.…

Penantian

Assalamualaikum

Tidak faham...meluat?bosan?..ya udah silakan.
Penat......................................................................................................haih..nak study la.

ALLAH HUMMA SOLLI ALA MUHAMMAD WA AALI MUHAMMAD WA AJJIL FARJAHUM

Mawar Tokyo

I swallow hard because I know
That what comes next will hurt
(You more than me)
I bite my lip to try to stop it from shaking
The teeth have broken the skin
And the blood tastes cold to me
After all those nights you kept me warm,
I'd hold my breath just to hear you sleep

I must admit I saw it coming,
The air between us had gotten harder yet to breathe.
I'd run away if I could help it,
But I can't remember to forget your face

You can say my heart has changed,
But it's my will you've beaten down
I'd kiss you now, but I fear my caustic tongue
Would only serve to salt your wounds

I must admit I saw it coming,
The air between us had gotten harder yet to breathe.
I'd run away if I could help it,
But I can't remember to forget your face

You are as beautiful as ever,
Yet I'm starting to resent your smile
Because it's killing me to say this,
But I'm dying inside to leave

It's a place we've never been,
It's a waste to keep it in
It means li…

Al - Tawheed

Assalamualaikum and solawat Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Mengapa manusia Tidak Mengenal Allah Dan Agama?

Ini Jawapan dia!!!

1. Ketika kita katakan yang manusia dpt mngenal Allah melalui bangunan sel atau atom, so bermakna hnya bagi org2 yg benar2 ingin beriman kepada Allah, tetapi bagi orang-orang yang tidak mempunyai perhatian yg sama skali thdapnya. Contoh......

Perhatikanlah tukang kayu yang membuat tangga tapi dia sendiri tidak pernah naik tangga kecuali untuk demo kat customer dia.

so dari contoh yang aku bagi tu dapt disimpulkan bahawa tanpa seseorang berhasrat utk mngetahui sesuatu hal atau mngambil manfaat darinya, jadi dia x kan jumpa dan x kan mngenali and x kan dapt manfaat apa2 pun dari apa yg dia buat. So samala macam orang2 yang nmpk tanda2 penciptaan allah secara teliti, namun depa x jugak  beriman kpada Allah..sebab just tngok tanda2nya semata. Dan boleh jadi seseorang itu mempunyai niat bukan untuk mngenal Allah. nauzubillahi minzalik.

*sedikit penerangan dari ustaz …

Rimas Dan Lemas

Assalamualaikum and Solawat Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

2 hari yg x best dalam hidup aku..aku kena satu penyakit yang aku x suka tapi aku selalu kena..argh...yes..gelaran diberi adalah selsema. Hilang abeh semua deria rasa aku bila hidung tersumbat ni...pahit,manis.masin,masam semua jadi satu..which is tawaq.haih la...baru beli tisu satu bundle tadi..buat stok..ye la trok2 mcm ni sehari sekotak boleh habis nie.choiii...

Anyway..thanks to my gangster..Miss Aeefi Al-Ghazali (opposite girl)..sebab dia sudah membelikan sepapan dadah yang bernama ubat selsema...mmg kuat la kan penangan dia.tidoq x ingat apa dah...ThanxBABE!!  pi makan dengan dia tadi..langsung tak makan apa..diet la kunun. Guruh di langit semua orang tahu, guruh di perut siapa yang tahu.


One more thing...sekarang aku da jadi runner bahan kimia wooo...klau polis tau..mampus kena tangkap..so sapa2 yang baca nie plis jgn bgtau orang yang aku sekarang ni penjual minyak wangi a.k.a. plis la plis la...jgn promot kat sapa2...pl…

Memo

I am nobody..and i know.thanx.

Aishiteru

~I LOVE YOU SO MUCH!!!~

Owh...Hampir melakukan kerja gila.

Assalamualaikum...

memang aku suka tolong orang...aku tolong siapa-siapa je. but please...jangan ketika anda memerlukan bantuan aku, baru anda mencari aku dengan membuat suara rengetan manja..dan meninggalkan aku seperti karpet merah setelah bantuan terlaksana. zalim.

p/s : penat melayan karenah birokrasi manusia

Perjuangan Baru

ASSALAMULAIKUM DAN SOLAWAT

Muharram menjelma lagi...hari ni adalah hari ke dua Muharram..hujan turun tanpa henti di bumi kuala lumpur nie...tapi aku tidak hairan kalau hujan sentiasa turun pada bulan Muharram..adakah Bumi turut bersedih..adakah suruh alam juga turut bersedih pada tragedi bulan Muharram ini?

Yes..aku ada kat KL nie...cuba menghabiskan sisa2 hidup aku dekat sini..hehe.x de lah...actually aku nak tenang2 fikiran je kat cini..why KL?..adala..hehe. well..sebagai belia independant aku nak cuba benda2 baru..well dulu aeefi ada cakap aku suka buat benda orang lain x buat..hmm..actually x jugak..ramai je org buat bnda2 yg aku buat sekarang nie..just x nmpk depan mata. journey aku 3 arini dari jln duta..keramat..petaling jaya...Ampang..keramat semula..and malam ni aku nak balik Kedah da...cukup la 3 ari..ada byk lagi bnda aku nak settle kat uum tu...

Muharram tahun nie..hm..maybe aku terpaksa slow ckit..sebab nak abeh blaja da nie...x nak amek risiko sgt.hehe...macam ada benda …

Gerimis Di angkasa Tempiasnya hinnga ke tanah

Assalamualaikum

yeah..hujan non stop dekat uum nie...OMG!! adakah banjir seperti tahun lepas akan berulang..plis la..aku x nak tangguh exam da.nak abes cepat la....than nak praktikal..nak keje..nak duit sendiri..nak berkhidmat untuk imam zaman.dan bla bla bla...mati!!

Aku ada misi bila dah abeh exam nie...aku nak mlancong ke pi luar negara...tu janji aku dgn kawan2.lokasi? oho...rahsia..org yg aku sayang je tau mna aku nak pegi...

Aritu aku ada check pasal cruise dekat semenanjung..xla mahal tiket dia.bila tngok crita iru..buat aku nak porpose someone kat atas kapal..waktu malam.hahaha...cool pe..pastu jadi mcm titanic kaannzzz...tu dia!!!

p/s : petaling jaya.aku ok.

Caravian Of Pride

the annihilation
has written our names and death with the shroud of pride
we wander in the desert surrounded by optical illusion
we are nothing but a hiding covered by the sand
look at him,
a lonely man,
in the middle of a massacre which tortures his eyes
his strenght will be raised to the weapon
a lasting one who wanders towards the distant
so that he will become a shining light
a lonely man called al-hussain

Tersenyum Seperti Bintang

Assalamualaikum

Dah lama aku x rasa happy mcm ni weh..well segala bnda da dilepaskan!! aku rasa puas sangat...and aku da boleh senyum mcm biasa seperti 4 bulan sebelum nie...sumpah aku seronok sangat.Syukran Ya Allah.

Undur Diri

Assalamualaikum..

Aku dah amek keputusan untuk undur diri...rupanya aku da banyak buang masa aku untuk fikir segala-galanya untuk tersenyum...rupanya usaha tu x berguna langsung..HANCUR...PUNAH. so..mengundurkan diri adalah jalan yang terbaik..

tapi mcm mna pun as a muslim..aku dah penuhi dengan ilmu akhlak..so bila ada orang dalam masalah,kesusakahn dan memerlukan bantuan..aku kena tolong.sedaya upaya..walaupun orang-orang yang aku tolong tu...hmm...tuhan je tahu.

Lepas balik dari KL..macam 2aku blaja walaupun sehari je...so nak kata this is new me pun..x jugak ..sebab aku orang yang sama,pemikiran yang sama,berideologi yang sama,ada pegangan yang sama.

sumpah aku x tipu..bila blaja pasal islam..segala masalah aaku..aku x terfikir langsung..aku just focus apa yang ustaz2 berleter depan aku..ilmu tu beb. Bila dah abis klas..time tu la aku akan jumpa ustaz..bersoal jawab dgn ustaz..mengadu masalah kat ustaz..segala nasihat ustaz yang menggunakan akal bukan hati..aku ambil seratus peratus.S…

Warkah Terakhir

Dear Holly, I don't have much time. I don't mean literally, I mean you're out buying ice cream and you'll be home soon. But I have a feeling this is the last letter, because there is only one thing left to tell you. It isn't to go down memory lane or make you buy a lamp, you can take care of yourself without any help from me. It's to tell you how much you move me, how you changed me. You made me a man, by loving me Holly. And for that, I am eternally grateful... literally. If you can promise me anything, promise me that whenever you're sad, or unsure, or you lose complete faith, that you'll try to see yourself through my eyes. Thank you for the honor of being my wife. I'm a man with no regrets. How lucky am I. You made my life, Holly. But I'm just one chapter in yours. They'll be more. I promise. So here it comes, the big one. Don't be afraid to fall in love again. Watch out for that signal, when life as you know it ends. P.S. I will alw…

Apabila tiba masanya

Assalamualaikum dan salam ke atas mereka yang aku cintai, Muhammad Wa Aali Muhammad.

Dulu kecik2..memnag ada berangan benda2 ni semua...berangan untuk memiliki.tapi angan2 tu x serius hanya sekadar pelengkap masa2 zaman kanak2. Tapi tiba usia remaja...x terfikir lngsung untuk berangan memilikinya..yang ada hanya kecintaan dunia remaja semata-mata.Sehinggalah saat ini..benda tu datang..OMG!!..aku harus memikirkannya..penting..sudah tiba masa untuk aku memikirkannya..kerna untuk memerlukan semua tu dalam masa terdekat ini..hehe..mendelah aku merepek ni..skema cap ayam btoi..well...tu la akibatnya klau byk sangat baca blog bahasa sastera nie.

yeah...apa yg aku fikir sekarang nie ialah benda2 yang orang2 dewasa perlukan...

KERETA DAN RUMAH

aku dah mula jenguk2 benda2 ni kat internet,paper..and pernah sekali aku tngok rumah2 yang nak dijual dekat paper..semuanya harga 1 juta dan ke atas..haha awesome gila..x kan la aku nak tinggal kat rumah mcm tu..hehe.tapi tekejut gak..awat mahai sangat ruma…

Bila Pujangga berjanji...

Image
Assalamulaikum..

janji...besar maknanya.janji itu bagi aku perkara yang suci..
once aku da janji..aku kena tunaikan...bertapa lambat dan susah sekalipun..aku mesti tunaikan.Sebab tu aku takut nak berjanji bnda yang aku x pasti aku boleh tunaikan.

Kalau aku tak tunaikan perkara yang aku da janji..beb..berdosa besaq gila kot.hidupbersama matiberduamilik fynn jamal..gamba2 yang aku akn tngok kalau bosan..hehe..so apa kena mngena dgn entry nie...sebab bila aku tngok gamba2 tu..automatik hati aku da berjanji..haaa...sudah!!!

ye aku x tipu...

x banyak g saya nak cakap...apa yang saya boleh tunaikan is..

akan jadi seorang ayah yang baik...


akan jadi seorang suami yang baik...


akan jadi pekerja yang baik...


heee....

p/s : kadang reply kadang x...mcm ni la..

please...pelis..pelis

Image
Assalamualaikum

x perlu keliru..x perlu confuse
kerna saya ada untuk kamu.
sila senyum saja...sebab....
kamu tahu jawapannya...=)


this i promise you....

p/s : sayang...anje....

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

Lemah/Weak

Assalamualaikum

entah kenapa malam ni..hati aku lemah sangat.even malaysia menang dengan thailand 2-1..tapi hati n jiwa aku rasa lemah sangat. Aku try cari punca..tapi x jumpa...and aku x tau mna lagi nak luahkan kelemahan hati aku melainkan kat sini...

mna aku nak campak jiwa aku ini
mna aku nak campak hati aku ini
Aku hanya memerlukan Allah,Rasulullah dan Para Maksumin di saat ini..
sebab MEREKA saje yang boleh tolong aku...
doa,doa,doa...jangan pernah berhenti untuk berdoa.
itu prinsip aku...everywhere and anywhere.

banyak kesusahan yang melanda
tapi aku cuba hipokrit pada diri sendiri
"xde apa2 pun..saya ok je"
padahal..Allah je tahu.
macam biasa..aku x nak menyusahkan orang lain...

Ya SOHIBUZZAMAN...Al Ajal...semoga ENGKAU dapat membimbing ku.

mood : kosong

p/s: menanti dan terus menanti...

Pada 'DIA' kita datang,Pada 'DIA' kita pergi.

Assalamualaikum dan salam serta solawat ke atas junjungan besar Abal Qasim dan Keluarganya...

Hari ni aku baru saja kehilangan seorang sahabat even aku tak terlalu rapat tapi kami selalu jugak contact dekat facebook gurau, mengarut dekat facebook.well tu semua memori sekarang dia dah pergi buat selamanya.Shahrilen Shahrul Anuar aku kenal dia tahun 2009..time tu arwah jadi model photoshot.orangya cantik,baik,sporting..dan macam-macam lagi.

And baru-baru ni seorang kawan aku bagitau yang Lyn sakit Kanser and aku prasan badan dia mmg cekung gila makin kurus.

Tadi dalam pkul 1 member aku kol aku..dia bgtau Lyn dah meninggal..terkejut aku tapi hati aku sebelum ni memang dah rasa macam tu sebak,sedih macam-macam ada la sebab aku tau penderitaan dia sebelum ni. Lyn meninggal time tengah tido dekat rumah dia..haih.

Lyn..aku harap kau tenang-tenang saja di 'sana'..
aku akan doakan kau bahagia kat 'sana'
bersama orang2 yang baik.
KAN KU PEGANG ERAT MEMORI KAU DAN AKU.

*takziah u…

hakikat ini

Assalamualaikum dan solawat ke atas junjungan rasulullah saw dan keluarga.

BILA LELAKI BETUL2 SERIUS DALAM PERCINTAAN….

Kecantikan kamu diketepikan…keikhlasan kamu diutamakan... Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya. si dia akan sentiasa menghantar sms..wlpan diblas..ini tnda si dia sentiasa memikirkan kamu…

Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan.

Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu.

Sentiasa menghiburkan hati kamu dikala gundah...

Sentiasa bersungguh melakukan sesuatu untuk kamu.. .Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel Sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat.

Ingat, nasihat bermaksud mengingati. Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika …

Heart

Image
Jantung hati aku,muhammad nuqman.paksu rindu lu gila.rindu nk cium2.rindu nk gaduh2.rindu nk pakai kn pampers.

Langit itu

Image
Ketika ini aku keliru dgn situasi di hadapan aku.apa makna smua ni..aku x sanggup dah nk lalu bnda2 mcm ni..datang dan pegi.hai manusia,aku bukan patung.

Pura pura sibuk

Assalamualaikum

well...pesta konvo dah start.and bermulalah kesibukan tahap gaban aku nie...coz aku ni sekretariat konvo under aktiviti.perasmian pesta konvo itu hari mmg awesome la..and aku join perarakan utk aktiviti kami which is gempak xtreme zone...haha.dapat sambutan woo...bangga jugak la.

petang sebelum perasmian aku pegi la lepak dekat stadium..tngok2 apa depa buat..tiba2 aku nmpk member lama aku..terus aku jerit "wei noh...!!" dia mcm terkejut nmpk aku...pastu terus we all salam2 macam celaka...and noh macam biasa la..suka carut2..haha.semua orang kat ctu pelik tngok ku rapat semacam je dgn noh...and semua mula terhegeh2 nak tau mcm mna aku knal noh.hehe....rahsia!!!!

masa aku lepak dgn dia...aku ckp la dekat noh.."weh..mlm nie ko nyanyi satu lagi nie boleh x?" "cakap je lagu apa ko nak aku main"..gua da senyum2..."lagu kotak hati..gua nak tuju kat x-girlfriend gua"hehehe...noh pun tumbuk2 aku.."oh ada2,orait xde hal" sambil2 tu …

Syukran

KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MEMBETULKAN KEADAAN
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MEMPERBAIKI KESEMUANYA
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MENJADI YANG TERBAIK
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MENJADI TERISTIMEWA
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MEMBERIKAN SENYUMAN
KETIKA AKU BERUSAHA UNTUK MEMBAHAGIAKAN

KETIKA ITU KAMU....OH TUHAN

TERIMA KASIH CINTA.

SENYUM SAJA =)

Suddenly

Assalamualaikum n solawat

yeah...aku dah ada kat uum.actually da 2 ari kat cini..semalam aku and kawan2 pegi beraya rumah k-un dgn abg mie...abg mie baru lepas operated je..hmm..semoga cpt sembuh abg mie. than lepas tu kitorang x tau nak buat apa da...x tau nk pi mna...hilang arah tuju...jam pkul3..awal lagi nie...after bincang2 dgn yg lain2..so we all decide pegi jitra mall..pegi cuci mata dgn windows shopping.disebabkan tngh berjimat..coz aku xdpt ptptn lagi aku keluar dari jitra mall dgn tgn kosong.lepas tu we all pegi la makan dkt joe cendol..sampai2 je kat ctu..suddenly i saw my gangster..omg,omg..should i tun away,or keep doing macho.blur2...so aku yg lapa ni.tros hilang selera makan.why?why?why? jiwa kacau kot.hehe.aku tngok jam pukul 8..damn x smayang maaghrib lagi nie.aku pun pi la jumpa mamat kat kaunter bayar tu..tnya dia surau kat mna.hehe...pastu terus balik changlun..pe lagi karok..but ada yg pegi men boling.penat gila kot.

...............x tau nak crita apa..........otak …

Bulan dan Bintang..benarkah??

Image
Assalamualaikum n solawat..

aritu aku ada la carik2 artikel pasal kubah masjid...sebab kubah masjid ni antara bahagian masjid yang plaing penting dan yang paling menonjol.yang melambangkan seni bina islam..ini adalah fakta bila aku rujuk dekat laman web muzium sepanyol,yang dikatakan, semasa era islam berkembang..banyak bangunan direka bentuk berdasarkan seni bina islam...klau x caya boleh la pi melancong kat negara2 eropah..and masa jejak rasul baru2 ni yg buat kat eropah pun..depa tunjuk banyak bangunan2 berbentuk seni bina islam.awesome....and dekat malaysia belambak masjid dekat sini...seperti yang slalu kita tengok dekat hujung kubah masjid...pasti ada lambang bulan dan bintang, kat sini bukan aku nak cakap pasal kubah masjid...tapi ada la ckit..persoalan..adakah bulan dan bintang itu lambang islam????



tada...!!!!

kita dekat Malaysia sering menganggap simbol bulan dan bintang itu lambang islam...dulu time kecik2 boleh la aku nk terima bulat2 tanpa persoalkan..ni gua dah besar..…

Awesome time

Image
Ni ha..bru tolong buat biskut raya dah comot.hehe.padahal gua yg tenyeh muka dia dgn coklat tnpa disedari.ala2 gary dlm running man yg kna prank dgn yg lain2 tu.hehe.comelkan. hero2 almon london.

Pengalaman Singkat

Assalamualaikum dan solawat

well..sepanjang bulan ramadhan ni redup je Alor Star..and hujan kerap kali..kadang-kadang lebat,kadang-kadang normal,kadang-kadang renyai...no wonder aku x penat langsung puasa kali ni..slalu bulan posa kedah pasti panas...Alhamdulillah..sekarang pon tngh hujan ni..non stop dari pagi tadi..hopefully x banjir.

so...aku suka beno cerita pengalaman aku kat belog..hei ska atilah!!!klau ilham suke jiwangzz2..aku suke ngarut2 pasai pngalaman aku sampei korang muntah nasik.2 hari lepas aku per gi jitra and dalam pukul 1.30am..aku balik dari jitra..tiba2 sampai depan post office kepala batas moto aku pancit...shit!! moto aku pancit..malam2 mcm ni plak kan..dah la sunyi..xde orang kat jalan..kdai moto mna bukak.apa aku nak buat nie..so aku amek keputusan kol member aku kat awsat..pas2 dia pun datang..pergh..nasib baik la...aku pun tumpang dia balik memandangkan dia pun nak balik alor star.

keesokannya..aku pun dok pikir la mcm mna nak pi ambik moto aku kat jitra tu.…

Hilang Nafsu

Assalamualaikum

Bangun pagi je(actually pkul 12tnghari) dah kna berleter dgn mak aku..mak aku suruh buat kerja rumah..which is sapu sampah keliling rumah, pegi buang sampah, bagi ayam jalanan makan..aigoo~~ malasnya...aku rasa aku la insan paling malas nk buat kerja rumah..hehe..malas gila kot.

arini dah 23 ramadhan...aku rasa x sempat aku nk khatam al-quran bulan ramadhan ni...baru juzuk 12...jauh lagi la perjalanan.baca je la senah oi.tadi time aku tngh lepak2 main ANGRY BIRD..tiba2 ayah aku datang tepi aku..menghulurkan beberapa jenis kertas..digelar duit/money.."nah pegi beli baju raya"...aku mcm terkesima kejap.amboi mentang2 dapat bonus..bagi mcm tu je duit.hehe.actually tahun ni aku ingat x nak beli apa2 pun...sebab hormon tak balance.hehe..nak beli baju raya pun aku malas.selagi aku x dapat apa yg aku nak, aku x nak beli apa2..tapi parents aku paksa..so i cant do anything wif that.

slalu klau pergi pacific,alor star mall..or apa2 je la...aku jeling jauh2 je baju2 n s…

ini kisah aku : Sebuah Perjalanan

Assalamualaikum...

Semalam..usai sahaja pulang dari jitra..time tu hujan lebat sgt...dlm pukul 11.30pm..disebabkan aku rabun dan xde spek mata..penglihatan aku time tu terhad..so aku kna bawak kreta slow2. punya syok layan bawak kreta sambil dgr radio Fly.fm tiba2 gua nmpk ada seorang pakcik berkain pelikat, berbaju melayu dan berlebai ni berjalan time2 tengah hujan..and dia bawk payung la,ni mesti baru balik terawih ni...dgn x brapa nak nmpk..aku tngok dia dah lenjun sebab hujan malam tu lebat sgt..angin jgn ckp la.aku pun dalam hati cakap...kesian..hm..nak bagi tumpang ke tak nak?...berbekalkan ilmu islam dan akhlak yang aku belajar selama ni...aku pun benti la tepi pakcik tu..and pakcik tu berenti and dia macam tekejut ckit.. "assalamualaikum pakcik..mai la naik..hujan lebat nie.." ...and dia jawab " x pa la dik...rumah depan nie ja.."...pastu aku paksa lagi " dekat ka jauh ka..mai ja la naik.."..and pakcik tu mcam segan2 ckit and dia pun naik keta..di…

Kedukaan

Image
Assalamualaikum dan salam serta solawat ke atas Sayyidul Wujud dan Ahli keluarganya yang suci...

Tanggal 19 ramadhan tahun 40 hijriyah. Amirul Mukminin Ali as keluar dari rumahnya menuju masjid Kufah untuk memimpin shalat subuh berjamaah. Semasa Saidina Ali masuk ke dalam masjid, Saidina Ali melihat Abdurrahman bin Muljam iatu seorang khawarij tidur dalam keadaan meniarap, Saidina Ali lalu menegur Abdurrahman bin Muljam supaya tidak tidur dalam keadaan begitu,tetapi tidak diendahkan olehnya, dan Saidina Ali sedar di bawah badan Abdurrahman bin Muljam terdapt sebilah pedang. Saidina Ali kemudian melakukan Solat Subuh berjemaah. Di tengah shalat, saat beliau mengangkat kepala dari sujudnya, sebilah pedang beracun terayun dan mendarat tepat di atas dahi putra Abu Thalib itu. Darah mengucur deras membahasi mihrab masjid. Jemaah masjid tersentak mendengar suara Ali, “Fuztu wa rabbil ka’bah. Demi pemilik Ka’bah, aku telah meraih kemenangan. kata Abdurrahman bin Muljam..

Ali roboh di mihrabn…

Inilah Fairy Tale Yang Dimaksudkan

Image
Assalamualaikum..solawat

Angan-angan aku dari kecik..mcm2 beb..x perlu aku cerita semuanya...malulah diri ini yaang sememangnya seorang pemalu...

antara perkara yang sering aku impikan apabila dewasa...

1) aku nak jadi ustaz....


mcm ni pun ok laa...

2) aku nak jadi rockstar



3) aku nak jadi cikgu PJ
*
*
*
*maaf tiada gambar*


tu la sebahagian angan-angan aku..sebenarnya banyak lagi..yang karut pun ada and x perlu la aku nk bgtau...hahahahahah..(gelak syaitan yang diikat)

tapi besar mana pun angan-angan tapi benda yang paling penting aku...


jadi diri sendiri paling best...oh yeah bebeh!!!!

p/s: saya budak...ahh perlu ke aku mention berkali-kali...faham2 la ye...



Azam Baru Bulan Ramadhan

Image
Assalamualaikum...solawat.

azam bulan posa gua ialah nak khatam al-quran untuk kali kedua..yess...gua khatam al-quran dah lama dah..dajah 5 kot.tapi gua decide bulan ni nak khatam al-quran..and alhamdulillah la...dah separuh al-quran aku dah baca and aku x tau juzuk brapa dah coz aku baca je tanpa menghiraukan sekeliling aku. and kelemahan aku untuk alam dewasa ni...aku akan rasa sebak bila baca al-quran.knapa dan mengapa..aku pun x tau...



selama cuti 4 bulan ni..mcm2 buku aku baca.ilmu semua tu beb..rugi la 4 bulan dok rumah klau x tambah apa2...ilmu yg aku dapat insyaallah aku akan kongsikan dalam blog aku ni...and baru2 ni aku baca buku pasal lailatul qadar author dia org arab and buku tu dah ditranslatekan ke bahasa indonesia yg sgt senang nak faham..tapi aku x baca abis lagi..so susah ckit la klau nak kongsi tu..

p/s : ada cahaya harapan tapi malap...ahh tidak.ok..gua sakit perut...

Ahli Baru

Image
Assalamulaikum...solawat

Alahamdulillah..kakak gua selamat melahirkan anak kembar tiga...fuhh...kalau korang percaya..korang la insan paling x hensem skali..sebab aku tipu je..mna ada kembar tiga..keluar sorang je..and its a baby girl...skrang family gua pergi putra medical centre and aku dok kat rumah je...nk jadi penunggu.xpe..nnt kakak gua balik rumah jugak.hehe...everything berjalan dengan lancar...

dengan beralas kan tikar buluh yg berharga rm30 ni..gua pun meniarap diatas beliau. Sekali lagi aku nak mengadu...aku penat yg amat (mcm x de bnda lain)...aku berbuka sikit je arini..sebab hormon aku still x balance..klau ari2 mcm ni..bukak sem depan..confirm aku kurus..kalah nasha aziz.

gua x tau la nak crita apa kat blog nie...klau nak crita bab2 agama..gua dah lama x pi kelas agama.nak cerita pasal duduk kat rumah ni..taubat hampa bosan..sebb aku akan cerita benda yang ulang2 sampai muntah darah. so..gua ambik keputusan nak mngarut ja..boleh kan...boeh kan...oh yeah.

gua kalau bula…

Every Breath

Assalamualaikum

sejak hormon x balance nie..keja gua nak update blog ja..mungkin ni ja cara nak berkata-kata tanpa menghiraukan orang lain. malam ni kakak gua dah nak bersalin..mudah-mudahan segalanya berjalan lancar...and gua rasa gua antara mangsa2 yg tidak berdosa akan melakukan banyak kerja rumah yg sering dilakukan anak dara, seperti..bangun pagi, betulkan kain batik yang hampir terlondeh..mandi,sapu sampah diluar dan di dalam rumah, jaga budak2 kecik, jadi babysitter la tu..oh my god...malasnya aku...sapa yg xde keje..meh dtg umah aku jaga budak2 nie....

bahasa-bahasa kiasan yang digunakan, aku berdosa buat kali kedua..apa pula kali ini..tuhan sahaja yg tahu.

"Cause when I needed a place to hang my heart
You were there to wear it from the start
And with every breath of me, you'll be the only light I see"

p/s : saya budak baik

Bila Emosi Bersuara

Assalamualaikum

Serius aku penat, walau x ke mana pun tapi aku penat..penat fikir, aku fikir banyak benda semata-mata nak dapt kehidupan sempurna..well..even aku belia lagi..tapi aku kena jugak fikir perkara-perkara akan datang..yeah im talking about kehidupan..masa2 aku sekarang dipenuhi dengan cuba memuaskan hati orang lain bukan untuk kepuasan aku..walaupun apa yg aku buat ni kadang2 tak memuaskan orang2 tertentu. Disebabkan aku dah x tahan aku terpaksa ber'taqi' semata2 untuk dapat kehidupan aku balik...lepas satu masalah selesai..datang lagi beribu.

yess..aku tak bebas mcm orang lain..masih terperuk di satu tempat. Mungkin aku masih terikat dengan beberapa pihak buatkan aku jadi mcm ni. Wadefak..bila aku fikir balik..aku x tahu sampai bila aku boleh tahan..lepas solat je mesti doa mintak yang baik2..tapi entahla..banyak kekusutan.
tapi satu hari nanti aku kna give up jugak..aku x boleh terus buat benda mcm ni yang aku rasa masih x nmpk apa2 keputusan......haih...penat3.…

Sekadar Berkongsi 2 dan Puasa yang awesome...

Assalmualaikum n solawat

Al-Quran itu Firman Allah..Firman Allah itu kata-kata Allah dan kata-kata Allah itu benar..Bagaimanapun perlu ada seorang yang perlu menafsir al-quran kerna firman Allah itu tidak sama dengan bahasa biasa kita.Sekarang ini bila dilihat macam2 jenis tafsiran dibuat keatas al-quran, lagi - lagi mereka yang berfahaman wahabi..bagi mereka boleh menafsir al-quran sesuka hati mengikut pandangan masing2..dan ini jelas tidak benar.mna mungkin kita boleh berbuat demikian.kerna itu semua kata-kata Allah,jika salah tafsir musibah menanti.iya sudah pastinya Rasulullah SAW ditugaskan untuk memberi tunjuk ajar,menafsir segala firman-firman Allah..tetapi selepas kewafatan Rasulullah..siapa yang lebih layak untuk menyambung segala tugas baginda..Adakah saidina Abu Bakar?SAidina Umar?Saidina Uthman?Saidina Ali?dan para sahabat yang lain..hehe.korang fikirlah sendiri..kaji balik sejrah islam,rujuk hadis sahih...itu je gua nak cakap..

well...arini gua nak cerita pengalaman gua m…

Sekadar Berkongsi

Image
Assalamualaikum...solawat..

just nk share gambar2 masyarakat timur tengah dalam menghayati bulan Ramadhan..

















well..mmg betol depa time bulan posa banyak dok kat masjid baca al-quran and mcm2 lagi...niat mereka bukan untuk riak..tu yg paling penting..ramai yang mengatakan mereka ni riak..nak menunjuk-nunjuk..aku berani cakap yang depa ni x riak pon...x puas hati mai jumpa aku..hehe.peace and bananas..

p/s : berita baik..kaki gua da boleh gerak..tapi x ckup kuat nk bejalan lagi..hehe.cheers..

Amalan yaww!!!

Assalamulaikum..solawat..

malam ni gua rasa x syok la tiba2...x senang duduk..hati rasa mcm x best...haih.maybe sebab bosan kot...tdi gua dapat msg dari nombo tak dikenali..dia tulis "salam..boleh knal x??"..dia anta pkul 8.15pm..tapi sebb kan gua baru perasan msg tu...pukul 11.30 baru balas..,haha..gua tulis "lu sape ni?"...tapi still x de feedback...tu je gua nk criter...hehe.

ingat malam ni gua nak ceramah agama cikit la,boleh kan?boleh kan?...bulan ramadhan ni kita digalakkan membuat banyak amalan...betul kan..tapi kan..dalam byk2 amalan,apakah amal yang paling dimuliakan Allah SWT pada bulan Ramadhan?..haa..dlm pala otak u allz mesti byk jawapan kan...dan jawapan yg typical ialah..membaca al-quran,berzikir,byk berdoa,bersedekah..dan byk lagi la...hehe..meh kita baca apa yg rasulullah saw kata pada sahabatnya ketika mengajukan soalan macam nie..

bila ditanya soalan mcm tu oleh rasulullah saw kpada sahabat...antara jawapan yang diberi ialah.membaca al-quran..bila …

Selamat Hari Baru

Assalamualaikum n Solawat

Beberapa siri hidup aku telah pun difresh semula..dan kini ianya baru dan fresh yaww.tapi mcm mna pun..masih ada 2,3 benda dakwat lama masih tercalit kat siri hidup aku sebelum ini..sebab tu dakwat kekal..x boleh nak buang..org putih kata permanent ink.well..khalifah 12 sentiasa ada dalam hati aku..x pergi mana2 pun..dugaan besar and kecil dah aku lalu..tapi bnda2 tu still datang..tapi aku ok.senyum saja~

p/s : gua still syg lu...

Tidak Terkawal Emosi Bencana

loving you again is very impossible
cause i been hurt so much before
it;s all over.. you dead to me now
(i’m sorry i can’t love you again)
You mean no good to me
(i’m sorry you’re my memories)
Please be out of my head
I’m sorry you’re my memories..

No matter how much time that we have spent together
Or whatever things that we have said to each other
It all just a painful memory now
They all just fucking history
I never wanted it to be this way
But how could you said you love me while you don’t
You broke my heart into a thousand pieces


My love for you is already gone
Left it in a trash
Now i don’t have a heart anymore
You broke it good
You will be a part of my memories
A chapter of my life
Now i don’t care you anymore

I’m sorry i can’t love you again
I’m sorry you’re my memories


Now i will just let it be
And bury my heart to the ground
I don’t care about you anymore
Move on without you here

Titik Noktah

p/s : there's nothing to say..kuala lumpur,aku ok.

Permata Yang Dicari

Image
Assalamualaikum and solawat ala muhammad wa aali muhammad.

di akhir peperiksaan masa sem4..masa tngh study paper seminar diplomasi dan hubungan antarabangsa, aku diperkenalkan dgn sesuatu perkara yang cukup menyayat hati tetapi indah bai..sorang member aku telah menceritakan satu sejarah yang aku tidak pernah tahu..langsung tidak pernah dengar..dan juga aku diperkenalkan dengan seseorang dimana aku perlu menyintainya...

cuti sem 4..aku mula mencari sedikir demi sedikit..tetapi hampa..maklumat dan ilmu tidak banyak.tetapi aku tidak pernah mengalah

cuti sem 5..setelah diisi dengan pelbagai ilmu ketika berada di menara gading, aku berusaha sekali lagi mencari apa yg perlu aku ketahui..dan ketika itu aku menjumpai sedikit demi sedikit...merekalah permata yang di cari selama ini.

semoga Allah terus memberi aku kekuatan untuk terus menyintai sampai ke akhir hayat.

p/s : dah lama x ungkapkan bnda ini..saya budak baik.awesome.

Dunia Bawah Tanah-tribute to abang k-rol

Assalamualaikum n solawat ala muhammad wa aali muhammad

Sekarang tengah cuti panjang ya rabbi...aku x tau nk buat apa..kehidupan aku kat rumah bgn tido,breakfast,ngadap laptop(of coz facebook) lunch,tengok movie kat laptop sampai petang,maghrib pegi surau pas2 mkn malam,tngok tv or ngadap laptop..dah tngh malam masuk bilik..bukak radio..tutup lampu..and fall asleep...so itu kitaran hidup aku and bayangkan aku akan melalui bnda yg sama sampai bulan 9 except time bulan puasa nanti la..

Zaman aku mula berakal,mula mencari arah tuju,mula mencari tujuan hidup..iaitu remaja. well..zaman ni la aku mula dengar muzik2 keras..keras i mean x keras sgt la...more to punk rock actually..but i started dgr music sedikit keras ni when im sweet 14..time to anak D.O. tempat aku which is batu gajah..depa baru pindah kat ctu..AZAM n AZIM(kembar x hensem tapi perasan hensem)..depa yg mngenlkan aku pada music2 huru hara mcm nie..they introduce me to LINKIN PARK (album hybrid theory) and slipknot (x ingt album…

Langit metropolitan

Image
Kota raya..nmpk mejengkelkan,tp dsitulh sgalanya. Sgala mcm ragam dapat dilihat..sgala mcm keindahan dpt dilht.

Beberapa hari ini..keadaan x stabil,sgala mcm hal yg blaku antara kami.ada saja yg x kena..kesihatan aku makin trok.sejak smlm muntah2..tp xpe aku hdup lg.hati aku mnangis xde sapa yg tau..tp aku still ok,da biasa lalui sorang2.aku x tau apa yg bisa tjadi hari esok..

Mungkin ini harga yg perlu aku baya sbb amek ringan dlm stiap bnda.ya..apa yg bakal tjadi lepas ni bhagia atau sbaliknya aku redha.

Kiranya Kau memberi hukuman berat padaku tika di dunia,aku bemohon padamu ya rabbi kau jgn sesekali kau memberi hkuman kpda si dia..biar aku laluinya sndirian ya tuhanku.biarlah aku sndri yg mnangis jgn kau wujudkn tangisan yg sma pda org lain.hanya pada kau aku bermohon dan merayu ya Allah.

Islah

Assalamualaikum n solawat...

well..cepatnya masa berlalu...cepatnya dia cari pengganti....

...everything that happen is all my fault...i admit it...

This is a necessary price to pay because I do not appreciate something of value...

i dont think im such a looser...i just have my own way to manage myself and Islam...

But life must go on...we must receive it...we must take it...

BIsikan Syaiton

Lautan kematian ombak
Tenang pantai tiada terusik
Begitulah tasik hatiku
Sejak kehadiranmu

Betapa aku hargai
Anugerah syurga di dunia
Doa kudus aku panjatkan
Semoga dirahmati

Telahpun ku syukuri
Di dalam hidup ini
Cinta suci kurniaan Ilahi


Kejernihan wajahmu
Sempurna pada pandanganku
Kau kirana
Keturunan terpilih
Disanjung serta dihormati
Kau permata
Kesederhanaanmu
Mengecap kekayaan dunia
Kau mestika
Ketaqwaan dirimu
Itu yang merantai jiwaku

Bukan aku memuji
Apalagi memuja
Salahkahku kagumi… perhiasan duniawi

Bisikan nuraniku
Engkaulah pilihanku
Akanku pertahankan
Amanah suci ini

p/s: a chapter of my life

Catatan Akhir Sekolah

Image
Assalamualaika Ya Aba Abdillah..
Solawat..

Catatan Akhir sekolah merupakan satu movie dari indonesia...yang mengisahkan sekumpulan remaja sekolah yng berada di tahun akhir..mereka telah create satu filem dokumentari sebagai tanda kenangan mereka di sekolah...terdapat pelbagai cabaran dan rintangan untuk mereka hasilkan dokumentari ini yang akan ditayangkan semasa hari pementasan seni sekolah mereka..setelah cabaran2 berjaya ereka tempuh...finally they made it.



bila tengok movie ni..teringat zaman2 nakal kat skola dulu..brapa kali gua kena rotan kat punggung and betis dgn ustaz najmi..brapa kali jumpa cikgu disiplin.haih..baiknya aku ni.tapi serius..zaman sekolah menengah was awesome time..time tu baru nk knal dunia..so mcm2 bnd baru kita nk cuba..except hisap rokok la..



masa gua form5..time tu hero habis...ada cikgu pj kitorang gelar klas kitorang 5 setan..walhal kitorang ni klas budak2 sains..budak2 pandai(pandai la sgt kn...haha).dia pggl mcm tu sebab we all time pj x pnh turun pada…

3 purnama bersama

assalamualaikum n solawat...

well..da lama aku x post entry baru..sejak dua menjak ni da jadi malas sangat..slalu time nk exam gua akan rajin post bnda bukan2 dlm blog ni..but now..rasa malas gila.tapi sekrang tiba2 gua rasa rajin sgt nk memblogging nie.

tanggal 1.6.2011..gua pegi baksis(bakti siswa) anjuran uum(mpp)..besar-besaran.and sepatutnya gua pegi baksis dekat besut..but ada sebab2 tertentu gua pegi baksis kat jerai,kedah..mula2 gua ingt kat cni x best..and this is first time im joining baksis..what a wonderful fucking experience. sampai je kat kampung tu we all disambut oleh org kampung..ramai..siap ada bunga manggar lagi..kaget gak la mula2.than we all pegi dewan untuk dgr ucapan and pas2 penyerahan anak angkat...disebabkan nama gua last skali..gua adalah antara org yg terakhir dapat family angkat..and thank god..aku dpt family angkat skali dgn YB(budak klb kembara gak) ..n family angkat aku pun look nice and awesome la.

pas2 kami pun gerak ke rumah masing2..lupa nk bgtau nma …

Tres Uno Tres

Assalamualaikum n Solawat

Mereka dari pelbagai wilayah di seluruh pelusuk dunia. Insan-insan yang mempunyai keikhlasan yang sejati iaitu "ahlul Ikhlas". Mereka adalah insan yang dihiasi dengan sikap hikmah, rendah diri, baik hati dan bertaqwa luar biasa keperkasaan. Mereka adalah insan-insan yang sudah melepasi ujian ke atas hati mereka.

Mereka akan mengenali Allah SWT dengan cara yang sepatutnya Allah itu dikenali. Seolah-olah mereka sedang mencari sesuatu yang sudah hilang daripada tangan mereka dan kini sedang berjuang untuk meleraikan kekusutan di dalam hal ini. Sehinggalah muncul dikalangan mereka disebalik tirai Kaabah dan mereka akan bertanya "Are you the Mehdi?" beliau akan menjawab, ya sayalah Mehdi yang dijanjikan... Solawat ...

P/s : tengah exam nie..tapi gua chill je x stress pun.

Minggu Kesedihan

Image
Assalamualaikum

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

ASSALAAMU A'LAYKI
YAA SAYY I DATA NISAA IL A'ALAMEENA

Setiap fajar pagi dan tirai malam menjelang aku terusik
Sebab namamu senantiasa terlantun dalam derita
Namamu membuatku galau
Namamu mengirimkan semangat alam benak dan kalbu
Kalbuku adalah tempat meratapi deritamu
Memahami erti deritamu adalah masalahku
Berjuta-juta orang mengeluh
Sebab apa dikau menangis!

Apabila orang faham akan tangismu
seluruh dunia akan ikut menangis
Syurga tak membisu mendengar tangismu
Pun tak diam mendengar misteri agungmu
Mentari penuh mengandung hujan menahan beban deritamu
Kala tangan Ilahi menjamahmu dunia
dunia pun terpaku

Musim semi pun tiba usai kau tersenyum
Sang suria muncul dari balik wajah cantikmu
Duhai dikau yang bersemayam di atas langit ketujuh
Duhai dikau yang tumbuh dari tanah yang dingin
Duhai dikau yang telah melahirkan kesatria-kesatria perang!
Duhai dikau yang di hadapanmu Saturnus berlutut!
Bersamamu Kitab Suci terpercik darah tersibak
Ber…

Pengakuan Seorang Pujangga

Assalamualaikum

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Tuhanku, hatiku tertutup
Dan diriku penuh dengan cela
Akalku kalah
Hawa nafsuku menang
Taatku sedikit
Maksiatku banyak
Mulutku mengaku dosa-dosaku
Apa yang dapat ku lakukan wahai penutup segala aib?
Wahai yang maha mengetahui hal-hal ghaib,
Wahai yang menghilangkan berbagai derita.
Ampunkanlah segala dosaku..
Wahai maha pengampun..
Dengan rahmatmu..
Wahai yang paling pangasih dari segala yang mengasihi..

Solawat

Rezeki Turun Dari Langit

Assalamualaikum

Satu minggu ni aku asyik mkn je...mkn lagi,mkn lagi..3 hari gua mkn free...haish.syukur...tapi satu bnda aku risau..adakah berat badan aku akn naik..oh tidak...i need exercise...nk p joging tiap petang..tapi hujan..damn.

what should i do?diet?...boleh je..tapi x berkesan pun aku rasa....kna joging gak la mcm mna pun..aish.

Dari Pencintamu

Assalamualaikum

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

هذا الذي تعرف البطحاء وطأته والبيت يعرفه والحل والحرم

BI ABI ANTA WA UMI

Dialah yang dikenal jejak langkahnya,
oleh butiran pasir yang dilaluinya.
Rumah Allah Ka’bah pun mengenalnya,
dan dataran tanah suci sekelilingnya.

Dialah putra insan termulia,
dari hamba Allah seluruhnya.
Dialah manusia hidup berhias takwa,
kesuciannya ditentukan oleh fitrahnya.

Di saat ia menunju Ka’bah,
bertawaf mencium Hajar jejak kakeknya.
Ruknul Hatim enggan melepaskan tangannya,
karena mengenal betapa ia tinggi nilainya.

Jika Anda belum mengenal dia,
dia itulah putra Fatimah.
Putri Nabi utusan Allah,
penutup para Rasul dan anbiya.

Pertanyaan Anda “Siapa dia?”
tidak merugikan keharuman namanya.
Arab dan ajam mengenal dia,
walau Anda hendak mengingkarinya.

Tidak pernah ia berucap “tidak”,
kecuali dalam ucapan syahadatnya.
Kalau bukan karena syahadatnya,
“Tidak”nya berubah menjadi “ya”.

Berasal dari keluarga mulia
Mencintainya fardhu dalam agama
Membencinya kufur dalam agama
D…

Sebuah Kehilangan

Assalamualaikum

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Sedihnya tak terkata, jantung terketar-ketar
Tatkala hembusan angin membawa khabar
Dikau tiada lagi
Dikau akhirnya pergi
Meninggalkan pencintamu, yang dahagakan ilmu

Tak sanggup berkata apa
Hanya tangisan mencurah dijiwa
Wahai gerbang ilmu,
Kami tidak sanggup hidup tanpamu,
Bawalah kami bersamamu

Para pencintamu ingin bersamamu
Tiada apa yang dapat menggantikanmu
Peninggalanmu pengubat rindu
Tatkala hati ingin berjumpa

Solawat

p/s : in LOVE =)

hari-hari berikut..313

Assalamulaikum


tangisan itu..aku tak peduli
menangislah..itu saja cara yang ada
mana mungkin kerna tangisan itu..kamu kan disiksa
mana mungkin kerna tangisan itu..kamu kan dicela
persetan kan mereka..selagi kamu di jalan kebenaran.

duniawi..hentikan penyeksaan kepada aku..
kapitalism..tolonglah jauhi dari aku..
maksiat..janganlah rapat dengan aku
korang ingat korang siapa..
tuhan??

ohh..sakit mata ini..
sakit leher ini..
kerna asyik merenung lautan biru di udara..
bila dia nak sampai ni...
siapa??

'dia'menunggu kita..kita menunggu 'dia'..
sama2 menunggu..
tapi selagi kita semua tidak bersedia..
jangan harap 'dia' nak datang
jangan mimpilah 'dia' nak peluk korang

petunjuk di merata-rata
ahh..malas aku nak layan..
lambat lagi kot..
lambat lagi tengkorak kau..
jelas kiri kanan..hidayah di merata-rata tempat
tak kan tak perasan kot..

berdiri di dunia nyata..
jangan asyik mengejar kesalahan
selongkar kebenaran tu..
jangan la malas nak cari...
tolonglah..sampai bila korang nak disuapkan
kal…

SPORTS!!! Hell YeaH...

assalamualaikum...

Last friday n Saturday..we have Colgis Sport Carnival, hakim as a project manager. futsal ada, net ball ada, badminton ada..n the most important is TUG OF WAR..oh what is that hah??..actually is a sukan tarik tali..the most challenging game i think..well yeah.

i still remember we pro,ote the carnival nigh before the event..it was awesome..we play a role like a clown at kachi mall to attract student to join us..and guess what?? we made it yaww!!! 2 team had register..erk??wait.. only two team?? hey..ok la tu haha..even me n my friends (rasul,man kecik,ali,awi,is,gon,alip,kimi n byk lagi) not so good to act like a clown. n after that we climb to dpp SME BANK to promote the carnival..n theres a lil bit prob..i dont want to talk about it. before go back to our room..haikm told us to come early in the morning for tomorrow..aha..8.30am.done..i kunci my alarm clock(actually it was my handphone) at 7.30am.damn!!! i forgot..tomorrow i must go to hutan sintok..to be a guide.nev…
Image
Based on a true story of climber Aron Ralston who's hand got trapped by a rock in 2003, 127 Hours is directed by Danny Boyle (Slumdog Millionaire) and stars James Franco (Spiderman series). It has received critical acclaim and since its release, has been nominated for six Academy Awards, eight BAFTAS and three Golden Globes. The sheer strength of this movie encouraged me to see this.

~~~THOUGHTS ON PLOT~~~
Aron Ralston (James Franco) has a fun filled weekend planned- climbing in the canyons of Utah. But all the fun he's going to have (some crazy mountain biking and swimming with two pretty girls) ends within twenty minutes, when a rock falls and traps his hand against the canyon wall.

The remainder hour and a bit represents the 127 hours (5 days+) in which his hand is stuck- his thought process, mentality and values all flood into his mind as he struggles to free his hand, his eager strive for survival bringing him to extreme lengths to obtain freedom.

James Franco played the part…

Two Awesome geGirls

Image
Maria Elena and Hana Tajima

ye..saya sgt salut sama mereka ini..dekat UUM ni aku semakin dikenali dengan pro hana tajima and maria elena...haha.especially bebudak klab..haha.ramai yang pelik..depa kata " apa la yen..minat minah2 mcm nie,ko tu lelaki..x payah sibuk2 pasal tudung or hijab"..haha..i dont care la buddy..who ever i like or respect.its my own choice..bukan buat benda x elok pun.

well...ehem(clear throat) depa cantik!!!!

p/s: credits to peliks.blogspot

Si Dia Yang Bernama Zakiah Nurmala

Image
Dirimu..dihatiku..
Sudah terlalu lama...
Dan Biarkan..Ku mencoba..
Untuk realitas kan semua...

P/s : pelakon nie..comel dok.

The First And The Last...maybe

assalamualaikum...

last night was absolute awesome..yes..semalam dinner intaff berjalan dgn lancar even ada sedikit choi (kata bani) tapi everything was great..from start till end. well done bani..the organizer.venue at park avenue hotel,sg. petani,,hotel yg ada star..but i dont know berapa star hotel tu.so sangat la penat...try to get normal life back...kelab kembara sangat lah terabai..kesian depa.hehe..sori kawan2....nnt gua lepak balik dgn lu org...

p/s : damn...asgment byk.tapi gua x kisah sebab gua budak baik.

Sang Pemimpi

Image
Assalamualaikum

gua baru je tengok criter Sang Pemimpi..best.n gua suka dia punya falsafah2 dlm tu...ayat2 depa sangat awesome n beseni.ye..sudah tentu indonesia mempunyai karya seni yg hebat.and cerita Laskar pelangi n Sang pemimpi one of the story that have full of art.and ade satu part masa rendy arai ahmad nk pikat Zakiah Nurmala(cantiknya dia),,arai main gitar and dia bawak lgu fatwa pujangga..SEDAP sangat.byk unsur-unsur melayu..well pulau belitong kan orang melayu yg dok ctu.

“Tapi sayang sayang sayang
Seribu kali sayang
Ke manakah risalahku
kualamatkan

T’lah kuterima suratmu yang lalu
Penuh sanjungan kata merayu
Syair dan pantun tersusun indah, sayang
Bagaikan sabda fatwa pujangga

Kan kusimpan suratmu nan itu
Bak pusaka yang amat bermutu
Walau kita tak lagi bersua, sayang
Cukup sudah tandamu setia

Tapi sayang sayang sayang
Seribu kali sayang
Ke manakah risalahku
kualamatkan

Terimalah jawabanku ini
Hanyalah doa restu Ilahi
sMoga lah Dik kau tak putus asa, sayang
Pasti kelak kit…