Lagenda Budak Sihir..It All Ends Here

well..apa yg aku nk citer tentang harry potter ye..bukan pasal farid kamil atau remy ishak..hehe


aku start layan harry potter bkn nye tngok movie dia tapi disebabkn aku dikenali dgn buku dia oleh sarimah ibrahim..wow artis promot harry potter kat aku..haha.actually bkn aku jumpa dia live tapi..dulu masa kecik2 kan ntv7 byk citer katun tiap sabtu dgn ahad samapi pkul dari pukul 8 sampai 12.30 kan...best time tu.bdk2 zaman skrang mna ada tngok katun kat ntv7 da..semua lyn astro ceria.and every gap utk kartun seterusnya dpt la tngok muka kak sarimah kita tngh pot pet pot pet..kdg2 tu adala contest utk bdk2..jwb quiz la apa la..mcm2 tp semua tu x mnarik minat aku utk join pun..apa yg pnting ialah katun (cardcaptor sakura,slam dunk,pe lagi...haa..byk la,x ingt do)..n one day ada satu kuiz ni klau kita menang dpt buku..n korang tau buku apa.haa..buku harry potter yob..tp time tu aku x tau harry potter tu apa..coz filem dia pun x wujud lagi.tapi da tiap2 mnggu sarimah dok promote kuiz dia dgn hadiah buku harry potter tu lama2 aku mula tau asal harry potter ni bila sarimah baca sinopsis dia..mcm best..ye la citer magic2 bdk2 mcm aku time tu mestila suka.

and masa tingkatan 1..buku harry potter di movie kan..first movie Harry potter and the sorcerers stone..sbb aku da tau pasal harry potter tu apa..aku merengek pada parent aku nk beli cd citer tu..of coz la cetak rompak kan.haha..bila cd tu da klua gua pun beli..dgn keadaan gmba ada byg2..gelap nk mampus..subtitle entap apa2..gua still boley lyn citer tu..enjoy gak..haha.than aku mula terpengaruh dgn harry potter..taksub.haha.kawan2 aku yg x tau pasal harry potter ni mcm bodo2 je..bila aku citer pasal harry poter.after that every filem HP klua aku x pnh miss..layan do.

first buku harry potter yg aku beli..masa form 3..harry potter and prisoner and azkaban..than aku beli 2 buah buku harry potter masa da studi kat uum..time tu baru sem1..duit ptptn and duit gaji pizza aku btk..haha..so aku pn beli 2 sekali gus..ikutkan satu bku harga rm79.90..tapi sbb ada promosi..satu buku depa jual rm39.90..aku beli kat popular..harry potter and half blood prince dgn harry potter the deathly hallow.2 buku final aku beli.sbb klau aku x beli half blood prine..aku akn terpinga2 membaca buku final.sebab dua2 kaitan rapat giler..contoh klau aku x baca half blood prince of coz aku x tau dumbledore mati kna bunuh.haa...sbb time tu half blood prince punya movie x klua lagi.

korang most of all da tngok citer HP deathly hallow..PART ONE kan..haha.aku malas tngok sbb ada part one..aku nk tngok bila part two da klua nnt..lagpun aku da tau citer dia..lagi2 bila aku dpt tau pengarah citer tu ikut sebijik jln crite kat buku.PART TWO..haa..meh aku nk citer ckit..salah sorang kembar weasley nnt mati,harry potter akn kawen and ada anak..voldermot mati sbb semua hocrux dia hancur sude.nak tau apa lagi..sila tna aku ok..hehe.

P/s..aku x larat nk tulis da,,haha.

Fotografi menurut minda aku

Assalamulaikum.

bagi aku fotografi its a kind of art..semua org boleh menghasilkan gambar yg terbaik dn cntik..x kisahla lu anak petani ke,anak cikgu ke mahupun anak kucing.apa yg perlu ada dlm fotogarafi ni ialah gmbar yg kreatif dan menceritakan sesuatu dan semua org kat dunia ni kreatif..tipulah seseorang itu jika dia kata "aku x kreatif"..wak lu.sbnar dia tu freatif cuma dia x sedar yg dia memeliki bakat itu..tapi..untuk menghasilkan gmbar yg lebih menarik..of cos la kna blaja kan..especially editing..ya editing sgt penting dlm fotografi kerna itu yg mnyerikan sesuatu gmba tersebut. dan sifu aku (lecturer ko-k fotografi) byk kali ingtkan aku..jgn segan utk mengambil gamba..kamu mesti berani..nmpk sesuatu yg menarik..shoot je tros.



aku x kisah klau ada org beli dslr kerna ianya trend masa kini( tngok org lain ada..aku pun nk jugak la)..beli la..xde masalah..tapi..bila da beli kamu mesti belajar utk mnghasilkan gmbar yg cantik.kamu org2 yg kaya ptot bersyukur mampu membeli kamera dslr kerna kamera itu mahal..mencecah ribu hingga puluhn ribu..x termasuk lens2 yg bakal dibeli nnti..so gunakan peluang ni. jgn sekadar shot gmba je..hasilnya gmba blur,out of focus, gamba gelap wlaupun cerah, tapi kamera kamu harga ribu2..dan bila bandingkan dgn kmera kompak biasa nah..gmba kamera kompak lagi cantik.kerna kamera kompak(digital biasa) adalh auto..so kamera da set apa yg terbaik..tetapi bila kamu dah pkai dslr..kamu perlu penilitian yg tajam.semuanya terlatak ada tgn kamu utk mnghasilkan gmba yg cantik.so..belajar lah menggunakannya dgn sebaik mungkin.dont waste ur money bebeh.



and mcm mna aku berkecipung dlm dunia forografi nieee?? haaa...to be continue

P/s : aku x pnh ada kamera sendiri pun..tapi aku boleh belajar menggunakan dan dpt menghasilkan shoot yg terbaik bg aku sbb saya budk baik..so fikirkan lah bg diorang yg ada kamera sendiri ye...

Akan Terus Berlalu

masa sentiasa berjalan..dia x pnh tggu aku..
berjalan tnpa menghiraukan orang lain..
"kau lambat?..lantak kau la..sapa suruh lambat"

meeting pukul 9 tapi datang la pukul 8.45 ke
jgn datang pukul 10 plak..(budak2 kelab?!!!)
itu pencemran masa tau x..
oleh sebab perangai itu..ianya berlanjutan hingga sekarang..
x pernah menepati masa...

aku ni sangat teliti pada masa..
yen..jom klua pkul 10..
pkul 9.30 aku da siap n klua
tapi org yg mengajak klua tu..
hampa..tiada nmpk rupa mereka..
10.40 bru nmpk muka...

pernah aku bergaduh dgn ex aku sbb masa..
aku ajak klua pkul 2..dia pun setuju
aku ada kat depan rumah dia pkul 1.45..and aku tggu dia
dah pkul 2.10 x klua rmah lagi..
aku kol dia kata tngh siap..
da 2.20 ni..aku kol dia,dia kata kejap2..
and dah pukul 2.35..dia klua rumah..
pencemaran masa..perempuan pun x tepati masa..haih.
x tau la..


so..korang..sila tepati masa ok

p/s : saya suka dtg awal utk apa2 event..sbb saya budak baik.

nasheed dan rock..which one better?

assalamualaikum..

exam 2 ari je lagi nk start..OMG..aku study pada tahap normal ja ni..blom sampei tahap xtreme..mood x brapa sampai lagi.sem lepas time study je mesti aku layan lagu..mostly slow rock,experimental.acoustic n nasheed.seminggu gak la aku layan lagu slow2..rum8 aku pun pelik..mna x nya slalu pasang lagu nk pecah tingkap je..of coz la lagu2 screamo dgn metal kan..suddenly aku dgr lagu2 melankolik mcm tu..haha..wind of change bebeh.

tapi sem ni aku ingt nk study sambil lyn lagu muzik keras..haha..agak2 boleh masuk x pe yg aku baca.haih..no worry..jom bereksperimen esok..klau x boleh we turn back to nasheed or something else yg x pecah gegendang telinga.huh..




so..which one is better during this time hah??....and i choose....x tau la.yg penting aku ngantuk...

25 tahun akan datang

assalamualaikum, Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Ali Muhammad..

first of all..Selamat Hari Raya Aidiladha kepada umat Islam terutamanya Tentera Mahdi..ana mcm besala raya kat rumah tahun ni..just tengahari tu ana pegi kenduri dkt rumah mak sedara ana..oleh kerna dkt sgt..ana naik moto je pegi rumah mak sedara ana..
sekarang ni musim haji..of coz la kan.so..ana n family dok rumah tngok astro oasis, pastu chanel 111, chanel arab da..sebab umi n abi ana nk tngok khabar haji 2010..nk tngok perkembangan haji..hehe..so ana pun layan sekali la.best tngok org g haji..n ana baca paper tadi seramai 2.5 juta umat islam buat ibadat haji tahun ni..ish2..ramai beb. and ana ada bnda nk bgtau ni..2,3 ari lepas na pegi la tabung haji dkt jalan simpang kuala..nk masuk duit ckit dlm akaun n in the same time nk tuka alamat rumah dkt akaun ana tu..after selesai ana ckp dekat kerani yg handle urusan ana time tu.. "ha..kak..nk daftar utk nk buat haji sekali boleh?" kerani tu terdiam sekejap sambil tngok ana termasuk pakcik berlebai umur dlm lingkungan 30-an menjling ke arah ana serta seorg anak dara di blakang pakcik tu..anak dia kot.."oo..nk dftar haji..boleh2" ..and dia bagi satu borang dkt ana..n ana pun isi form tu..sambil ana isi kakak tu ckp dekat org sebelah dia " baguih la muda2 dah daftar haji..nnt sng la ckit urusan tu" pas2 akak kerani sebelah tu ckp " ya la..nnt abeh belajaq kumpul duit, menikah pas2 boleh buat haji" ana hnya mamu tersenyum, pas2 ana ckp " kak..mmg la saya muda lagi kak,tp saya daftar arini pun,bkn nye esok saya boleh buat haji tros..haha..kna tunggu brapa tahun plak baru boleh buat,konfom time tu saya dah tua.." kakak2 tu pun gelak.than bila settle semua kerani tu ckp " ok..ikutkan maklumat cni,insyaallah 25 tahun lagi adik akan buat haji" than ana tnya "tu tabung haji yang tetapkan ke?" "haa..tabung haji yg tetapkn.." pas2 kerani tu lekat something dkt buku akaun aku..satu kertas warna hijau..tiba2 pakcik seblah aku tnya " bila boleh pi dik?".."dia tulis cni(kat kertas hijau tu) 2035 bang" "oo..bagus2 pelan2..insyaalah dpt pi" aku pun senyum je la time tu..tiba2..anak dara pakcik yang cun melecun tu pun senyum kat aku..ALLah..gugur jantung ana time tu..haha.. pas2 dia pun ikut ayah dia klua..haih..2035..time tu umr ana 47 tahun..sihat lagi kot.hehe..



P/s : ada budak2 klab n membe2 x balik cuti raya nie..apa la diorang buat kat uum tu.

Keheningan dan Kesunyian .

Assalamualaikum..

exam dkt uum dah ditangguhkan sampai 22hb ni..so ramai manusia dkt uum termasuk la beruk2 sekitar kawasan pun menghilangkan diri..cuti 2 minggu yaw!!! tapi aku??....aku still dkt uum ni..buat apa x tau, org lain balik, aku dok kat uum nie..haih.actually aku malas nk balik lagi..maybe nk dkt rya aji ni bru balik.so life kat kaci ni..hm..of coz bosan tapi connection intenet laju la weh..lepak bilik je.layn movie..curi note2 dkt learning care,curi solan past year dkt library...mcm2 la aku buat.bnda plg best..aku berjaya download 3 album dlm masa x sampai 2 jam..paramore,shiver, dgn bring me the horizon.haha...

skrang ni tngh dgr lagu train-soul sister...ingt pasni nk layan radio jap..hitz.fm le pe lagi.era fm pun dgr jugak...n aku nk citer 3 ari lepas pnya cerita..lawak dok cerita nie...hahaha..see x cerita lagi aku dh gelak. time tu aku lepak dkt dpp petro..botak ada..n aku pinjam beskal dia nk ronda2..mood petang tu best,,cahaya petang cantik pas hujan..aku pun start kayuhan lalu dkt tasik guthrie..aku pun kayuh punya kayuh..aku pegi kat laluan nk g umah boat..sampai separuh jalan..aku tngok la kesan2 banjir kat ctu..mashaallah..terok giler..aku pn layan kayuh mcm x de pa..n tiba2 aku rsa mcm basikal makin tenggelam..rupanya ku dah termasuk lumpur..dalam gak,paras betis aku..shit!! mati la aku..basikal kotor gile..aku ingtkan lumpur tu da keras,,still lembik lagi.haih..aku pun blagak macho dan konfiden..tros kan perjalanan menuju rumah bot sambil meredah lumpur keseorangan..sunyi gile time tu n aku rasa dlm pukul 6.30pm..rasa mcm uum ni aku sorang je tinggal..da sampai rumah bot aku pun cuci kaki ckit2 n basikal botak..kotor mmg kotor tapi lumpur pasir je..sembur air boleh hilang.da settle..tp still ada kotor2 lagi..seluar aku jgn ckp la..kotor x ingt punya la.than aku pun angkat basikal n meredah lumpur skali lagi..nsb baik x jauh..dlm 10 langkah da sampai kawasan kering..aku pegi kat tepi tasik cuci selipar n kasut.haih..x bestnya rasa time tu..kotor gila.than aku pun kayuh basikal menuju ke wall climbing sbb blakang wall ada pili air..boleh cuci basikal kat ctu.da sampai wall aku pun cuci sebersihnya basikal encik botak.settle..bekilat..time tu da pkul 7.15pm..gelap da..aku pun kayuh laju2 balik petro..smpai je petro botak tegur aku.."ko pegi mna? main downhill ke?"...erk!!! mati la aku,..a'ah botak aku main downhill" aku jawab dgn pnuh keyakinan.."ko main kat mna?" botak tnya soalan ekstrim kat aku...aku dgn yakin dan sedkit takut jawab la" aku min dgn tepi blok pempuan yg bukit curam tu"..."ooo..ok la tu..tapi klau main basikal mmg kita akan kotor..tngok yen tu,seluar dia kotor..tu tandanya dia main dgn ekstrim la tu" ayat botak dkt bdk2 yg ada kat bilik tu..dlm ati aku da gelak gila babi da..hahaha..akstrim pe redah lumpur paras betis..awesome kan..korang boleh buat???? huh!!!! balik kaci mandi tros smayang maghrib...pas2 gua rilek dan menenangkan diri dalm bilik...penat tp awesome.fuhhhhhhhh


P/s : ana rindu sama dia...

Kepulauan Kedah

Asslamualaikum, Allah Humma Solli ala Muhammad Wa ali Muhammad

Haish..pesta konvo baru je abis dan banyak masalah timbul...

1) hujan lebat tanpa henti selama 2 hari dekat kedah

2) banjir teruk

3) jalan terputus (jitra sampei alor star)

4)ari last konvo ditunda (maybe ke sem depan)

5) exam ditunda (last abeh exam 11/12/2010..DAMN!!!

tu antara masalah yg timbul..hm...bialah,hari esok siapa yang tahu..



p/s : penat dan ngantuk..masa untuk tengok movie..saya budak baik,sekian harap maklum.

hari yang berlalu enggak mahu dilihat

AllahHumma Solli Ala Muhammad Wa ali Muhammad

semalam..lepas abeh buat assgmen n solat zohor,aku tros g masjid uum..sampai je masjid aku amek wuduk n tros wat solat sunat tahyatul masjid..abeh smayang aku sandar kat dinding rilex2 kejap tngok anak2 pak arab main2 dpn aku..sorang anak pak arab tu nmpk aku asyik tngok diorang main..dia berenti main than dia senyum kat aku..aku terkesima kejap than aku senyum kat dia balik. pas2 budak tu sambung main balik..time tu aku da rasa sikit tenang dlm badan aku ni..da x serabut n panas mcm pagi tu.than aku amek al-quran..aku nmpk satu al-quran lama ni..cantik dan unik, patot la..al-quran dari china..ada terjemahan bahasa cina lagi. jam dah tunjuk pkul 1.30..jap lagi pkul 2.30 nk pegi bilik afat nk test nyanyi sbb mlm ni kitorang ada persembahan akustik dkt dewan Pusat budaya.aku set arini aku nk baca dalam 10 page je..aku pun baca la al-quran untuk menjauhkan setan2 yg ada dkt aku ni yg x abih2 dok panas kn hati aku..masa baca al-quran ada rasa sikit tenang..rasa lega sangat.tiba-tiba ada air menitik kat atas helaian al-quran..laa aku nangis ke.ish2..lap2 air mata nnt kantoi. dlm pkul 1.50 aku da abeh baca 10 page.aku pun benti..tiba2 ada orang tegur aku "knapa benti?" aku tngok belah kanan aku la..ustaz yus..aku pun salam dengan dia..and aku bgtau ustaz yang aku ada hal pkul 2 kejap lagi. tib2 ustaz kat aku "muka mcm lepas nangis je" ustaz yus mmg hampeh..hehe.."kusyuk baca al-quran haha".gile ar gua kelentong ustaz beb...pas2 aku pun sembang2 dgn ustaz dlm 10 minit mcm tu la..than aku minx izin untuk chow n bla ke bilik afat.

sampai bilik afat tros aku praktis lagu FACE DOWN..kasi btoi tune ckit..hehe. than afat n mer bawak jumpa sorang membe pempuan..nma dia paji..she will sing wif me tonite..dia nyanyi lagu jadikan aku yg kedua..by astrid.sedap lagu tu.than kitorang practica sama2...and pkul 3.30 ada rehearsal dkt dewan pbs.so..kitorang pun melalak la dlu..hehe.bawak 2 lagu kot.

pkul 5 aku pegi stadium..pun ada rehearsal pembukaan pesta konvo.haih..schedule aku penuh btoi arini..mlm ni plak da 2 bnda kna buat..nyanyi dgn meeting dgn biro aktiviti..haih..xpe yen..redah je.

masalah da selesai...ana da ok.ana da sihat,na da normal...dan ana budak baik.