Ke mana hala tuju..
Apa destinasi ku selepas ini
memikirkan tentang perjuangan
sampai bila?
mengukir senyuman sarkastik tatkala malam hari
sambil memikirkan bodoh atau diperbodohkan
Seharusnya tidak..
mencari jawapan semaksimas mungkin
belajar study? perlu!!!
untuk menangkis mereka yang bodoh sombong
siaplah!!!

Pasti kau tak menyesal
diri ini persona non grata
majority umat bumi tidak menerima kau
apatah lagi di bawah tempurung sendiri
kau cuma ada hubungan ideologi dan biologi
yang lain...?nasib la.

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Realiti Sebuah Kotak Hitam

Assalamualaikum..Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Kotak hitam apa plak ni...kotak hitam la...yg ada gambo org gerak2 dlm tu...haih..telibisyen la woi..

dah tu..knpa dgn telibisyen ni..hehe.realiti sebuah telibisyen yg byk kontrol minda kita..bila difikirkan balik..ya kotak hitam ini salah satu sistem yg mngawal minda kita dalm keadaan tidak brapa nk sedar...pasaipa wei??haa...tadi aku ada baca satu artikel..sempoi habaq ang...bnda simple je tapi menusuk beb...hakikatnya..kotak hitam inilah apa yg dikatakan tuhan manusia pasca moden..knapa? tv ni kawal korang la.kawal hidup korang,kawal duit korang..bila ada bnda yang baru tv akan tunjuk bnda2 yang baru ni mcm2 wei dari pala sampai lutut, krim nak bgi besar alat sulit la, nak besar kan buah dada pun ada..so automatically korang akan terikut2 apa yg tv suruh beli..tudung baru,permainan baru, kasut baru..rorine la,adidas la,pukimak la,mcm2 la...so korang akan habiskan note biru dan merah koang dekat bnda2 camgini..damn it.itu satu lagi satu...TV cakap black metal jahat kau pun kata black metal jahat, kalau tv kata gig ni merosakkan akhlak anak muda kau pun pegi ceramah dekat anak2 korang kata gig ni x baik, TV cakap mazhab syiah ni sesat lagi menyesatkan korang pun cakap syiah ni sesat dan kita kena bakar rumah pengikut mazhab syiah ni..bila ditanya apsal kau buat mcm ni,apsal kau cakap bnda mcm ni,..kau kan jawab tu "tu dlm TV.." lanjau la wei...tu tv cakap, abeh otak kau tu kau letak kat mana? tv?lutut?..moron!!

kau ikut je apa yg ada kat tv tu. ni lagi satu. tv ini secara x langsung mngajak kau jadi baik mngikut hari..hari jumaat kau dihidangkan dengan al-kuliyyah dan mcm2 lagi kisah pedoman hidup,ceramah agama time tnghari,khamis malam jumaat hal ehwal islam, knapa perlu khamis mlm jumaat..sebab malam jumaat kna baca yassin? so kna ada ceramah supaya sinonim dgn apa yg kau buat lepas maghrib kat rumah..mcm tu?kat tv2 ada je tunjuk citer blue pkul 10..so what the fuck wif that? masuk ari jummat..kau kna insaf..sebab hari jumaat ni penghulu segala hari..mcm2 la perkara time hari jumaat ni.so kau dijamu dgn ustaz2 yg blaja 3 tahun je dkt al-azhar,3 tahun je beb 3 tahun..cukup ke?hafal dan muntah..pastu esok2 dpt berita ustaz/ustazah masuk mahkamah rebut harta,kna tangkap khalwat..haih.ustaz 3 tahun hafal muntah mcm ni la.ada hati nak nasihat aku!!! Kalau nak suruh kau insaf..perlu ke ada ari2 tertentu. nasib baik la ada tv al-hijrah sekrang ni..so sapa yg nak insaf ari2 boleh la tngok al-hijrah..abeh tu channel oasis tu mcm mna?haha...channel tu dah melalut la bagi aku..prefer tv-alhijrah lagi..fair..pasal sunni ada,pasal syiah ada,pasal wahabi..xde..wahabi boleh g mamfuss!!!..than hari sabtu ahad tv ajak kau jadi lagha sikit...dia hidangkan korang dgn seribu satu hiburan...semalam korang tngok al-kuliyyah..hari ni korang tngok akademi fantasia..yes itu hakikat..itu apa yg dibuat oleh makcik2 yg tngok al-kuliyyah semalam.than tnghari ahad..tngok melodi,artis tu artis ni..hei perlu ke kita alert pasai artis2 ni..diorang tu semua plastik la wei..sumpah hipokrit. just adala sorang dua yg aku nmpk itu mmg diri diorang.than petang sikit tv suruh kau tgok nona..artis kahwin datuk..tngok gang2 kapitalis ni kahwin sampai juta2..sampai puluh ribu ringgit, tayang kemewahan...tapi baru semalam je ada cerita pasal org makan siput babi..prihatin la kunun..prihatin pala lutut.

so dah nmpk kan peranan tv dalam mngawal kehidupan korang and diri aku jugak..haih knpa la aku baru sedar pasal bnda ni.so fikir2 kan la..mna baik kita ikut..aku x kata aku baik, aku pun dok baiki diri aku lagi..till than.sayonara~

p/s : kredit to rokok nan sebatang.

Ini Kisah Aku : blogger kampung

Assalamualaikum

Jumaat lepas aku balik rumah sebab ada kenduri dekat kampung gua..gua bertolak dari uum dalam pkul 3 camtu.sampai rumah dalam pkul 4 lbih..nasib baik ada orang kat rumah..aku ingat kan depa semua dah ada kat kampung..tapi kakak dah ada kat rumah.mak dgn ayah je ada kat kampung...sampai rumah je aku rehat2 dulu....penat kot.hehe..tiba2 ayah gua call...haa..ni mesti panggil suruh buat kerja ni baru sampai je kot...hehe.ayah aku suruh aku datang cepat..sedara-sedara semua ada..and ada yang nak jumpa aku.aku pun mengiyakan je la..

pukul 5 lebih camtu aku pun gerak la pegi kampung aku...10 minit je nak samapi kampung aku dari rumah..disebabkan waktu petang..gua ingat nak ikut jalan bendang..mesti time ni angin petang sedap.hehe...gua pun lalu la ikt jalan bendang..angin dia perghh...bisa tetido ooo even tngh bawak moto sekalipun.tapi time ni sawah x menghijau sangat sebab baru proses tanam padi..samapi satu port tu buat aku teringat tempat yang aku dgn sedare2 aku selalu main dulu..kat tepi tali air.hehe..bula tengok je...memang teringar zaman kecik2..main mercun time raya kat situ,sedare aku curi2 hisap rokok kat situ(gua x hisap rokok ok) mcm2 la kitorang buat kat port tu.

masuk simpang ni masuk simpang tu..sampai gak aku kat kampung aku.tengok kreta dah banyak.of cos la kreta sedare2 aku.aku tengok khemah dah pasang depan rumah..mak aku dgn abg aku ada kat bawah khemah tu tngah sembang2. sampai je aku salam semua orang..dalm and luar rumah.mak2 sedare aku semua syok la tngok aku datang sebab ye la lama x nampk kan..even dok sintok je pun..ala lagipun depa tu semua dok KL..mmg susah la nak jumpa..setauhn sekali je. Lepas sembang2 dgn sedare bagai...aku pun start la buat keje..buat apa yg patut..susun meja..tolong cuci itu dan ini..and paling ohsemm petang tu..gua telah belah buah kelapa tua dalam 100 bijik..ramai orang terkejut tngok aku boleh belah buah kelapa especially mak aku and abang aku..hei kamon la mak..gua budak kelab kembara ok.sambil2 tu sepupu aku dgn ayah aku dok mesin kelapa tu..nak buat santan.


Esok kenduri start..dalam pukul 11 baru aku pegi...bangun tido lmbat gila kot..mak aku miss call sampai dua kali..memei tido mati la teman ni...bila aku sampai kampung aku..tngok org da ramai da..balakang rumah pakcik2 dan makcik2 yg vogue the vast tngh gotong royong masak..ohsemm..aku suka gila suasana mcm ni..dah lama x tngok..aku sayang budaya gotong royong mcm ni...well..susah da nak jumpa budaya ni..la ni semua tempah catering je...=( tiba2 terpikir..aku bangga aku dok kedah.aku bangga aku budak kampung. so aku amek peluang ni enjoy kerja ni..angkat pinggan, angkat cawan..susun lauk dekat meja..tmbah lauk atas meja,oh btw menu kenduri time tu..nasi minyak + nasi jagung + gulai daging batang pisang + gulai ikan masin + ulam + sambal belacan + daging kurma + air sirap...byk kan..mmg sumpah ohsemm.

dalam pukul 6..segala2 nya dah siap kemas.settle!!...and aku pon salam semua sedara sebab nak balik UUM balik la..sok nak keje. lepas maghrib aku pun balik UUM..penat..penat dan penat.malma tu ada meeting plak utk aman palestin haih.....penat.hehe tapi berharga.thats all..thank you.

p/s : x de apa lah...

Istiqarah Dengan Quran Dan Tasbih

Assalamualaikum..

pernah aku diceritakan mengenai istiqarah dimana istiqarah ini setahu aku ketika tu hanya solat sunat semata untuk meminta petunjuk..dan itulah satu-satu caranya tapi one day ada seorang ustaz ni cerita kat aku cara lain untuk istiqarah selain solat sunat which is guna al-quran dan tasbih...hm...mula-mula aku dengar pelik jugak, hehe..tapi bila dijelaskan dengan seterang terangny baru aku faham and aku ada jumpa artikel pasal istiqarah ni..meh kita baca.



Tanya: Apakah istikharah dengan menggunakan Al-Qur’an dan Tasbih memiliki bukti-bukti kebenaran yang jelas? Apakah memangnya Al-Qur’an adalah kitab yang diturunkan untuk digunakan sebagai alat meramal? Apakah untaian butir-butir biji tasbih juga dapat menentukan nasib manusia? Mengapa sebagian dari saudara kita yang beriman yang meskipun telah berkonsultasi masih saja belum mendapatkan kepastian untuk melakukan sesuatu atau meninggalkannya lalu akhirnya ia ber-istikharah setelahnya? Apakah hal ini bukan merupakan pertanda akan kurangnya pendidikan dan pengetahuan agama mereka?

Jawab: Mengenai istikharah dengan Al-Qur’an dan tasbih, banyak sekali riwayat-riwayat yang membolehkannya; dan kita tidak menemukan hal-hal lain yang bertentangan dengan sekumpulan riwayat di atas baik yang berupa dalil aqli maupun naqli. Dengan sejenak mengalihkan pandangan dari riwayat-riwayat yang saya maksud, sebenarnya dengan sendirinya kita dapat memahami hakikat dan kriteria istikharah yang sebenarnya. Pada dasarnya ketika seorang manusia menghadapi dua hal yang harus ia lakukan, yakni mengerjakan sesuatu atau meninggalkannya, ia akan memikirkan hal yang terbaik yang harus ia lakukan dan senantiasa mempertimbangkan untung dan rugi keputusan yang akan ia putuskan. Ketika ia mulai menemukan alasan untuk melakukan atau meninggalkan perbuatan yang baginya keduanya membingungkan tentang apakah harus dilakukan ataukah ditinggalkan, maka ia akan berlaku sesuai alasan tersebut. Dan jika sampai saat itu juga ia masih belum menemuakan idea dan keputusan yang tepat, maka ia akan berkonsultasi dengan sesamanya yang kemudian jika dengan jalan ini ia mampu memberikan keputusan untuk melakukan atau meninggalkan pekerjaan tersebut, maka ia akan berlaku sesuai dengan keputusannya. Tetapi jika ia masih saja belum mampu memberikan keputusan yang tepat, dan ia masih berada dalam kebimbangan mengenai apakah ia harus melakukan pekerjaan tersebut ataukah harus meninggalkannya, ia dapat mengambil sebuah Al-Qur’an lalu menghadapkan jiwanya kepada Tuhan kemudian membukanya dan menjadikan kandungan ayat pertaman kali yang ia lihat sebagai pertolongan untuk memberikan keputusan. Dengan demikian ia dapat berlaku sesuai dengan kandungan ayat yang ia dapatkan. Yakni, dengan berserah diri kepada Tuhan, ia menjadikan ayat dan tanda kebesaran-Nya sebagai penolong kemudian ia memberikan keputusan bagi diri sendiri dengan bantuan ayat tersebut untuk melakukan atau meninggalkan sebuah pekerjaan yang sebenarnya ia boleh mengerjakannya dan boleh juga meninggalkannya. Dan perbuatan yang merupakan salah satu bentuk tawakal kepada Tuhan ini bukan perbuatan syirik dan bukan perbuatan yang merugikan agama, dan juga bukan perbuatan yang telah mengharamkan apa-apa yang halal dan mengalalkan apa-apa yang haram; entah dilakukan dengan Al-Qur’an, tasbih, atau benda-benda lain yang dapat dijadikan perantara untuk mengingat Tuhan. Dan hakikatnya, istikharah adalah tawakal kepada Allah Swt dan bukan menjadikan Al-Qur’an atau tasbih sebagai sekutu Tuhan.

faham dan jelas? hehe...selamat beramal.semoga kita sentiasa di rahmati Allah.

Robbana Zolamna Anfusana Wainlam Taqfirlana Watarhamna Lanakul Nannaminal Qosirin.



Occupied Puncak Vista

Assalamualaikum

aku x tau la pasai pa puncak vista dekat uum ni di panggil vista..apa nama vista tu?sapa yang bagi nama..pelik2.hehe...x penting semua tu..yang penting aku dah berkali2 pi atas puncak tu..kiki

ceritanya 3 hari lepas, khamis malam jumaat..aku dgn membe2...which is budak kelab kembara yang ohsemm2..plan naik puncak vista..actually plan last minit..biasa la budak kelab..kalau xde program malam2..and bosan..maka terhasillah program last minit.tapi time tu aku rasa malas gila..dgn ngantuk semua cukup, x makan lagi...tapi makanan dah ada aku suruh pak lang beli. than aku pun balik bilik dulu..black nmpak aku nak balik bilik tros dia troll aku...sial punya black.xpe2..gua balik nk mkan je..jap gi gua datang balik.sampai bilik je..gua makan selaju mungkin..setakat nasik bujang ko nikmati macam makan chicken chop memang tak la.10 minit settle. than aku pun simpan barang2..teros pegi bilik kelab balik yang ambik masa x sampai 5 minit nak pegi situ..semenjak dok proton ni kan.hehehe.

sampai bilik kelab je..aku trngok budak2 ni ada kat sini lagi..yang si kupang tngh mengurut kaki siti..mmg klaka nak mamfuss la kan.aku ingat dah naik dah..rupanya depa tunggu tali and 2,3 orang lagi budak..depa pi beli barang.bila sampai je budak2 tu kitorang pun gerak..sebelum tu aku tngok dekat bilik kelab banyak gila bantal..so aku ambik satu..sebab awal2 lagi aku dah cakap kat depa..aku naik je atas tu..aku nak tidur..sebab aku mmg ngantuk gila.vavi seh..naik puncak vista bawak bantal..hehehe.ohsemm bukan...

semua dah ada...kitorang pun gerak bawak moto gi paking dekat universiti inn...oh btw time tu mamu from mpp dgn kopau from kelab kenu..also join us.hehe..dah parking tu..kitorang pun gerak pegi naik puncak vista..dah sampai kat tangga first tu..tngok orang x cukup pasaipa x tau..rupanya amy xde..actually dia bukan xde..tapi lembab sebab jalan sambil bergayut telepon..cibai la....siti yang tempang time tu sebab terseliuh main netball pun jalan laju bukan main..tapi mmg lawak la tngok dia tu.kihkihkih...kitorang pun naik tangga gi atas sana...

sampai je atas..gua teros amek port dekat pondok tu nak landing...hehe.tapi mlm tu x hujan..alhamdulillah..so pemandangan malm tu quite ohsemm coz nmpk clear la kan...sampai atas tu merepek2 kejap..buat lawa kejap..gelak2 kejap dgn budak ni...tiba2 black open game...game apa..bia je budak2 yg naik puncak je tau..adi which is presiden baru da tido da time tu...sejam pastu si yb telepon..dia kata dia nak naik puncak jugak..15 minit pastu dia sampai dgn berbaju melayu..nak pegi qiamulai katanya kat masjid..baguih si yb ni.hehe.tapi yang x bestnya tiba2 dia hilang..kitorang cuak gak la...sebab yb ni misteri cikit...haha.brapa kali dah dia troll kitorang dekat gunung..macam2 la dia ni..bila black call dia rupanya dia dah turun gi masjid.fantash btoi..bla mcm tu je..bukan nak bgtau..

aku da ngantuk da time tu..budak2 ni still dgn game depa..aku malas nak layan ..aku tros tidur..tapi tau2 la..bukan selesa sangat..todur x nyenyak so aku boleh dgr lagi apa yang jadi malam tu..hahaha.tiba2 dunia aku padam, gelap,sunyi...ok aku da tido time tu. dalam pukul 5 budak2 yang x tido ni..kejut semua orang...budak2 perempaun yang bawak sleeping bag jgn citer la..tidur x ingat punya.dah kemas2 semua kitorang pun turun la...

sampai universiti inn..kitorang amek moto..pastu cabut balik bilik...mcm tu la occupied puncak vista kitorang..x yah nak ikut sangat fahmi reza punya occupied dataran..puncak vista sudah.hehe...thats all bye!!!

Fantash!!!

Assalamualaikumm..

ini sumpah kelaka..baru 5 minit tadi gua jalan2 dekat blog lu...than gua klua..than gua nak jalan2 masuk blog lu...tengok2 blog not found dah...hahaha.lu mmg hebat.FANTASH!!!

p/s: minggu2 ceria gua.

Pecah

             I'M ALL BROKEN...WILL YOU MARRY ME?!

Jatuh Naik Jatuh

Assalmualikum...

petang ni aku rasa down gila..selalunya bila aku rasa down mcm ni mesti ada benda x elok akan jadi..antaranya kehilangan orang tersayang. aku x nak!!! dah pi main jauh2..aku nak tido.

Hajat Seorang Hamba


Bismillahirraahmanirrahim, Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali muhammad

Ya Allah, sesungguhnya aku menyayangi dia ya Allah, Kau lembutkan lah hati kami, Kau Lunturkan ego kami ya Allah, agar mudah kami mendalami hati budi,Wahai Yang Hidup dan Kekal, aku memohon pertolongan dengan rahmat-Mu,Ya Allah, jangan Kau susahkan kami untuk mencari apa yang tidak Kau takdirkan bagi kami, dan untuk apa yang Kau takdirkan untuk kami lancarkan dan mudahkan ia... Ya Allah, rendahkan diriku dan besarkan Dikau di dalam hatiku.Ya Allah, diri ini penat diuji, berilah kekuatan kepada kami Ya Allah supaya kami tidak berasa lemah dan senantiasa bersedia menghadapi cabaranMU, wahai puncak segala harapan,Wahai Yang Hidup dan Kekal, aku memohon pertolongan dengan rahmat-Mu.
Jangan Kauserahkan aku pada diriku sekejap matapun, dan perbaiki semua
urusan kami, dengan rahmat-Mu wahai Yang Maha Pengasih dari semua yang
mengasihi.

p/s : Kamu yang terbaik

Allah Maha Besar

Assalamualaikum dan salam sejahtera, ku mulakan bicara ku ni dengan lafaz solawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad.

Hari ni gua punya hati x tenang sangat...gua fikir macam2, pasal si gangster puchong,pasal kerja,jentera,pasal family kat rumah..banyak la masalah.nak buat kerja pun tak boleh focus..tau2 la nak buat transkrip ni bukan senang..nak dengar orang tu ceramah, kalau sejam..sejam la aku kena dengar.nasib baik la dibayar..kalau tak memang aku taj buat da transkrip ni.

Disebabkan gua tak tenang pagi ni..gua mintak keluar sat dekat encik shahidan..pastu dia tanya gua.."ang muka berkerut ja dari semalam ni pasai pa?" gua gelak je la..."x dak apa la pak tih, ni pak tih nak kluaq sat, nak pi surau" paktih pun bagi gua kluar. gua pun terus la pi surau..gua duduk2 dulu..pastu terus fikir masalah satu2..mcm mna nak solve semua benda nie..especially masalah dengan gangster puchong. gua buntu beb...buntu sangat..dah x tau nak buat apa dah. than aku terus ambik wuduk, nasib baik la bawk turbah time tu. gua pun buat solat sunat 2 rakaat.

dah settle semayang..ada la rasa sikit tenang, rasa ringan kepala otak..time doa tadi jgn citer la dia punya panjang lebar.haih...

minggu yang agak mencabar~

p/s : I cant be tough always ..anytime can fall =(

Mutlak kah mereka itu??

assalamualaikum..

aku baru je balik dari kem dekat paya pahlawan resort,jitra...kem..mcm biasalah konfem ada ceramah pot pet. ada satu slot bersama YB norul Azali..aku tak tertarik sangat nak kritik apa2 pasal ucapan dia. cuma satu sahaja...

ingin berbicara tentang statement yb norul azali tentang "sekarang ini salah suatu hari nanti mungkin benar, sekarang ini benar suatu hari nanti mungkin salah"

benar dan salah merupakan sesuatu yang absolute ataupun dgn erti kata lain mutlak/objektif. jika dimaksudkan dengan mutlak maknanya ianya kekal dan tidak berubah2.

jika sesuatu itu adalah benar maka yang lain akan salah..benar itu hanya satu.sebagai contoh sebagai umat islam kita percaya islam itu agama yang benar..dari situ kita dapat tahu yang benar itu hanya islam dan agama lain salah.jika kita percaya kebenaran itu pelbagai..maknanya kita akan percaya ada agama lain selain islam juga benar.itu bahaya =)

apa yang ingin aku nak bgtau..benar itu tidak akan berubah dan salah itu jugak tidak akan berubah..-->




sebagai contoh minum arak itu salah, kemungkinan 50 tahun akan dtang arak... itu merupakan minuman harian..dan majoirty rakyat di dunia ini minum arak. adakah minum arak ini bukan lagi merupakan kesalahan untuk umat islam?jawapannya tidak..minum arak tetap salah.

contoh kedua jika membuka aurat itu satu trend pada 50 tahun akan datang..adakah ianya bukan lagi kesalahan? jawapannya tidak..membuka aurat masih merupakan satu kesalahan.

contoh ketiga, 1+1 = 2..dan benar jawapannya sampai bila-bila adalah dua.jadi kebenaran pada jawapan itu tetap benar.

jadi ini jelaskan menunjukkan benar dan salah itu kekal sampai bila2 dan ianya tidak akan berubah..sekian.

*sekadar pandangan..lakukan PERUBAHAN pada pemikiran.kita rasional!!!

Formaliti vs Santai

Assalamualaikum

Dikritik kerana sedikit formal dalam menjalankan aktiviti rahsia mahasiswa..actually aku x formal pun..cara santai..cuma ada waktu serius aku kena serius.

aku just jalankan tanggungjawab aku sebagai mahasiswa yang rasional..aku tak melangkau batas sesiapa..dari awal2 lagi aku dah ceritakan budak2 nie..aku bukan pemimpin korang..aku just x nak duduk diam..and maybe ada beberapa perkara yang aku buat melampau batas sang ketua..tapi disebabkan ada beberapa orang x boleh terima cara aku..ok fime .aku hormat keputusan korang, aku hormat kehendak korang, aku hormat kritikan korang..aku just buat kerja aku.aku x kisah pun..yang penting kerja jalan.

bukan setiap perjumpaan kami adalah formaliti..ada masanya kami lepak kedai makan, ada masanya kami lepak dalam bilik rahsia..sambil baring atas sofa..and bincang tentang pergerakan rahsia we all.ada kami buat dekat kedai makan. xpe lah aku rasa ada yang tak faham spirit aku ni....aku tak salahkan korang.

~senyum saja

p/s : saya budak baik