Posts

Showing posts from March, 2012
Ke mana hala tuju..
Apa destinasi ku selepas ini
memikirkan tentang perjuangan
sampai bila?
mengukir senyuman sarkastik tatkala malam hari
sambil memikirkan bodoh atau diperbodohkan
Seharusnya tidak..
mencari jawapan semaksimas mungkin
belajar study? perlu!!!
untuk menangkis mereka yang bodoh sombong
siaplah!!!

Pasti kau tak menyesal
diri ini persona non grata
majority umat bumi tidak menerima kau
apatah lagi di bawah tempurung sendiri
kau cuma ada hubungan ideologi dan biologi
yang lain...?nasib la.

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Realiti Sebuah Kotak Hitam

Assalamualaikum..Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Kotak hitam apa plak ni...kotak hitam la...yg ada gambo org gerak2 dlm tu...haih..telibisyen la woi..

dah tu..knpa dgn telibisyen ni..hehe.realiti sebuah telibisyen yg byk kontrol minda kita..bila difikirkan balik..ya kotak hitam ini salah satu sistem yg mngawal minda kita dalm keadaan tidak brapa nk sedar...pasaipa wei??haa...tadi aku ada baca satu artikel..sempoi habaq ang...bnda simple je tapi menusuk beb...hakikatnya..kotak hitam inilah apa yg dikatakan tuhan manusia pasca moden..knapa? tv ni kawal korang la.kawal hidup korang,kawal duit korang..bila ada bnda yang baru tv akan tunjuk bnda2 yang baru ni mcm2 wei dari pala sampai lutut, krim nak bgi besar alat sulit la, nak besar kan buah dada pun ada..so automatically korang akan terikut2 apa yg tv suruh beli..tudung baru,permainan baru, kasut baru..rorine la,adidas la,pukimak la,mcm2 la...so korang akan habiskan note biru dan merah koang dekat bnda2 camgini..damn it.…

Ini Kisah Aku : blogger kampung

Assalamualaikum

Jumaat lepas aku balik rumah sebab ada kenduri dekat kampung gua..gua bertolak dari uum dalam pkul 3 camtu.sampai rumah dalam pkul 4 lbih..nasib baik ada orang kat rumah..aku ingat kan depa semua dah ada kat kampung..tapi kakak dah ada kat rumah.mak dgn ayah je ada kat kampung...sampai rumah je aku rehat2 dulu....penat kot.hehe..tiba2 ayah gua call...haa..ni mesti panggil suruh buat kerja ni baru sampai je kot...hehe.ayah aku suruh aku datang cepat..sedara-sedara semua ada..and ada yang nak jumpa aku.aku pun mengiyakan je la..

pukul 5 lebih camtu aku pun gerak la pegi kampung aku...10 minit je nak samapi kampung aku dari rumah..disebabkan waktu petang..gua ingat nak ikut jalan bendang..mesti time ni angin petang sedap.hehe...gua pun lalu la ikt jalan bendang..angin dia perghh...bisa tetido ooo even tngh bawak moto sekalipun.tapi time ni sawah x menghijau sangat sebab baru proses tanam padi..samapi satu port tu buat aku teringat tempat yang aku dgn sedare2 aku selalu ma…

Istiqarah Dengan Quran Dan Tasbih

Image
Assalamualaikum..

pernah aku diceritakan mengenai istiqarah dimana istiqarah ini setahu aku ketika tu hanya solat sunat semata untuk meminta petunjuk..dan itulah satu-satu caranya tapi one day ada seorang ustaz ni cerita kat aku cara lain untuk istiqarah selain solat sunat which is guna al-quran dan tasbih...hm...mula-mula aku dengar pelik jugak, hehe..tapi bila dijelaskan dengan seterang terangny baru aku faham and aku ada jumpa artikel pasal istiqarah ni..meh kita baca.



Tanya: Apakah istikharah dengan menggunakan Al-Qur’an dan Tasbih memiliki bukti-bukti kebenaran yang jelas? Apakah memangnya Al-Qur’an adalah kitab yang diturunkan untuk digunakan sebagai alat meramal? Apakah untaian butir-butir biji tasbih juga dapat menentukan nasib manusia? Mengapa sebagian dari saudara kita yang beriman yang meskipun telah berkonsultasi masih saja belum mendapatkan kepastian untuk melakukan sesuatu atau meninggalkannya lalu akhirnya ia ber-istikharah setelahnya? Apakah hal ini bukan merupakan pert…

Occupied Puncak Vista

Assalamualaikum

aku x tau la pasai pa puncak vista dekat uum ni di panggil vista..apa nama vista tu?sapa yang bagi nama..pelik2.hehe...x penting semua tu..yang penting aku dah berkali2 pi atas puncak tu..kiki

ceritanya 3 hari lepas, khamis malam jumaat..aku dgn membe2...which is budak kelab kembara yang ohsemm2..plan naik puncak vista..actually plan last minit..biasa la budak kelab..kalau xde program malam2..and bosan..maka terhasillah program last minit.tapi time tu aku rasa malas gila..dgn ngantuk semua cukup, x makan lagi...tapi makanan dah ada aku suruh pak lang beli. than aku pun balik bilik dulu..black nmpak aku nak balik bilik tros dia troll aku...sial punya black.xpe2..gua balik nk mkan je..jap gi gua datang balik.sampai bilik je..gua makan selaju mungkin..setakat nasik bujang ko nikmati macam makan chicken chop memang tak la.10 minit settle. than aku pun simpan barang2..teros pegi bilik kelab balik yang ambik masa x sampai 5 minit nak pegi situ..semenjak dok proton ni kan.heh…

Fantash!!!

Assalamualaikumm..

ini sumpah kelaka..baru 5 minit tadi gua jalan2 dekat blog lu...than gua klua..than gua nak jalan2 masuk blog lu...tengok2 blog not found dah...hahaha.lu mmg hebat.FANTASH!!!

p/s: minggu2 ceria gua.

Pecah

Image
I'M ALL BROKEN...WILL YOU MARRY ME?!

Jatuh Naik Jatuh

Assalmualikum...

petang ni aku rasa down gila..selalunya bila aku rasa down mcm ni mesti ada benda x elok akan jadi..antaranya kehilangan orang tersayang. aku x nak!!! dah pi main jauh2..aku nak tido.

Hajat Seorang Hamba

Image
Bismillahirraahmanirrahim, Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali muhammad

Ya Allah, Kau lembutkan lah hati kami, Kau Lunturkan ego kami ya Allah, agar mudah kami mendalami hati budi,Wahai Yang Hidup dan Kekal, aku memohon pertolongan dengan rahmat-Mu,Ya Allah, jangan Kau susahkan kami untuk mencari apa yang tidak Kau takdirkan bagi kami, dan untuk apa yang Kau takdirkan untuk kami lancarkan dan mudahkan ia... Ya Allah, rendahkan diriku dan besarkan Dikau di dalam hatiku.Ya Allah, diri ini penat diuji, berilah kekuatan kepada kami Ya Allah supaya kami tidak berasa lemah dan senantiasa bersedia menghadapi cabaranMU, wahai puncak segala harapan,Wahai Yang Hidup dan Kekal, aku memohon pertolongan dengan rahmat-Mu.
Jangan Kauserahkan aku pada diriku sekejap matapun, dan perbaiki semua
urusan kami, dengan rahmat-Mu wahai Yang Maha Pengasih dari semua yang
mengasihi.


Allah Maha Besar

Assalamualaikum dan salam sejahtera, ku mulakan bicara ku ni dengan lafaz solawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad.

Hari ni gua punya hati x tenang sangat...gua fikir macam2, pasal si gangster puchong,pasal kerja,jentera,pasal family kat rumah..banyak la masalah.nak buat kerja pun tak boleh focus..tau2 la nak buat transkrip ni bukan senang..nak dengar orang tu ceramah, kalau sejam..sejam la aku kena dengar.nasib baik la dibayar..kalau tak memang aku taj buat da transkrip ni.

Disebabkan gua tak tenang pagi ni..gua mintak keluar sat dekat encik shahidan..pastu dia tanya gua.."ang muka berkerut ja dari semalam ni pasai pa?" gua gelak je la..."x dak apa la pak tih, ni pak tih nak kluaq sat, nak pi surau" paktih pun bagi gua kluar. gua pun terus la pi surau..gua duduk2 dulu..pastu terus fikir masalah satu2..mcm mna nak solve semua benda nie..especially masalah dengan gangster puchong. gua buntu beb...buntu sangat..dah x tau nak buat apa dah. than aku terus ambik w…

Mutlak kah mereka itu??

assalamualaikum..

aku baru je balik dari kem dekat paya pahlawan resort,jitra...kem..mcm biasalah konfem ada ceramah pot pet. ada satu slot bersama YB norul Azali..aku tak tertarik sangat nak kritik apa2 pasal ucapan dia. cuma satu sahaja...

ingin berbicara tentang statement yb norul azali tentang "sekarang ini salah suatu hari nanti mungkin benar, sekarang ini benar suatu hari nanti mungkin salah"

benar dan salah merupakan sesuatu yang absolute ataupun dgn erti kata lain mutlak/objektif. jika dimaksudkan dengan mutlak maknanya ianya kekal dan tidak berubah2.

jika sesuatu itu adalah benar maka yang lain akan salah..benar itu hanya satu.sebagai contoh sebagai umat islam kita percaya islam itu agama yang benar..dari situ kita dapat tahu yang benar itu hanya islam dan agama lain salah.jika kita percaya kebenaran itu pelbagai..maknanya kita akan percaya ada agama lain selain islam juga benar.itu bahaya =)

apa yang ingin aku nak bgtau..benar itu tidak akan berubah dan salah itu …

Formaliti vs Santai

Assalamualaikum

Dikritik kerana sedikit formal dalam menjalankan aktiviti rahsia mahasiswa..actually aku x formal pun..cara santai..cuma ada waktu serius aku kena serius.

aku just jalankan tanggungjawab aku sebagai mahasiswa yang rasional..aku tak melangkau batas sesiapa..dari awal2 lagi aku dah ceritakan budak2 nie..aku bukan pemimpin korang..aku just x nak duduk diam..and maybe ada beberapa perkara yang aku buat melampau batas sang ketua..tapi disebabkan ada beberapa orang x boleh terima cara aku..ok fime .aku hormat keputusan korang, aku hormat kehendak korang, aku hormat kritikan korang..aku just buat kerja aku.aku x kisah pun..yang penting kerja jalan.

bukan setiap perjumpaan kami adalah formaliti..ada masanya kami lepak kedai makan, ada masanya kami lepak dalam bilik rahsia..sambil baring atas sofa..and bincang tentang pergerakan rahsia we all.ada kami buat dekat kedai makan. xpe lah aku rasa ada yang tak faham spirit aku ni....aku tak salahkan korang.

~senyum saja

p/s : saya bu…