Posts

Showing posts from April, 2012

Dia Adalah Chenta - Payung Terjun

Image
1..2..
I've been beaten down
I've been kicked around
But she takes it all for me
And I lost my faith
In my darkest days
But she makes me want to believe

They call her love, love, love, love, love (x2)
She's all I need

Well I had my ways
They were all in vain
But she waited patiently
It was all the same
All my pride and shame
But she put me on my feet

They call her love, love, love, love, love (x3)
She is love
And she is all I need

And when that world slows down, dear
And when those stars burn out here
Oh, she'll be there
Yes she'll be there

They call her love, love, love, love, love (x4)

She is love
And she is all I need
She is love
And she is all I need
She is love
And she is all I need
She's all I need

Resah..

Nafasnya masih berbau alkohol ketika aku mendekatinya. Bohong-bohongnya masih tergantung di langit bersama bintang-bintang yang makin malap. Dari balkoni ini, kami lihat neon Kuala Lumpur berlawan-lawan untuk menyilaukan mata.

Sudah seminggu apartmen ini tak ada elektrik. Dan sudah seminggu dia berkurung di dalam rumah, dan sudah seminggu (katanya) dia hanya makan pop-tarts yang diselitkan ke bawah pintu oleh kawan-kawannya.


Itu saja, aku tanya.


Itu saja, dia kata.


So, dia kata dia mahu pindah ke London, atau Paris, atau Prague, atau mana-mana tempat yang aku tak mampu pergi, dan aku kata jangan, dan dia kata kenapa, dan aku tak cakap apa-apa sebab aku tak tahu apa lagi nak cakap.


Kami tak pernah cakap tentang cinta kerana itu fantasi orang dulu-dulu yang mahukan rumah teres dua tingkat dengan laman yang penuh rumput hijau. Corner lot, dan bunyi anak-anak bermain di kejauhan.


Malam ini kami akan tidur dalam bilik yang tak berlampu, dan pagi-pagi sebelum waktu subuh aku akan bangun da…

Harapan Yang Kau Fikirkan Chenta

Assalamualaikum..

Esok-esok kau menangis lagi. Lusa tulat terus mencair dan pergi. Apa sudah jadi dengan hati? Adakah kau sayang atau benci? Rasa itu, kau cinta atau keji? Seperti si buta haiwannya babi. Menyondol apa sahaja sampai mati. Sudah kau genggam, tapi kau lari.
Harini gah kau laung kekuatan. Tapi sampai bila kau nak bertahan? Bila dia sudah pergi apa kau lakukan? Mendagu di meja dan terus perhatikan. Kau tahu hati kau senipis papan. Keras tapi mudah sangat nak patahkan. Jadi kenapa kau cuba tanggung beban? Aku di sini sedia beri pertolongan.
Memori semalam begitu indah. Basuh jiwa kau, rasa yang resah. Kehadiran dia seperti dadah. Cuba kau gapai asyik nak rebah. Kau lompat-lompat sampai kau lelah. Kau jolok-jolok sampai berdarah. Tak mungkin kau gapai, lalu menyerah. Moga esok jawapan baik akan terserlah.

-penulis.sahaja-

Satu Kronologi : Sebuah Kehilangan

Image
Assalamualaikum
5.00 pm : balik kerja
5.25 pm : dapat mesej dari kakak gua  - "yen..tok x sihat..first time tngok dia cmni...kamu da mase balik la ek..mlm ni de bace yasin skit kat umah
gua pun mandi pe semua siap2..tros balik rumah..setengah perjalanan gua baru teringat lesen gua dah mati 17hb aritu..dah 5 lima hari.kikiki..bio lah..cuaca cantik petang tu..dari jalan kepala batas gua boleh nampak sunset..cun!!!
7.30 pm : sampai rumah..gua tengok kakcik, makanjang, kak yasmin ada kat belakang rumah tengah goreng bihun satu kawah
gua pun masuk rumah..terus salam sapa yang ada..gua terus masuk bilik tok..gua tengok keadaan tok teruk..and tok long tengah baca ayat al-quran dekat telinga tok. gua pun salam semua yang ada kat situ. gua dah mandi sembahyang apa semua..gua pun tolong la apa yang patut dekat rumah..kat dapur, ruang tamu, bilik gua sendiri..adik beradik yang ada kat rumah time tu wa, pakanjag, cu and lain2.ramai jugak..
gua pun tunggu la orang surau sampai..bila dah semu…

Wanita Matahari

Assalamualaikum

dia hanya wujud semusim,
di kala hati domba..ia muncul dengan seribu harapan
membawa persis butiran pasir matahari
bersama cinta

katanya...
tiada satu ciptaan tuhan itu sia-sia
semuanya terbentuk dari syarat lengkap...
lalu ianya menjadi kehidupan sempurna

katanya...
umat manusia perlu kuat dan pantas
jangan kita mengejar masa
biar masa mengejar kita

katanya...
harapan yang wujud
bukanlah harapan yang setia
harapan itu datang
harapan itu pergi

katanya...
manusia sendiri yang menjadikan harapan itu tidak setia
sumpah waras

kerana itu aku memilih
memilih dan terus memilih

*ok dah maghrib..bye.

Dalam TIdak Sedar Kamu Menghina Tuhan

Assalamualaikum...

Semasa gua tengah leka tengok facebook..tiba2 terbaca satu status update dari seorang kawan gua...dengan hati yang tenang mereka mengatakan..JODOH ITU RAHSIA ALLAH..ehem.benarkah..??kamu tahu falsafah yang ada disebalik ayat itu..??hehehe...mari bincang..

bila dikatakan tentang rahsia...sesuatu yang bagi aku perkara yang tidak akan diketahui sesiapa sampai bila-bila. Maka jika rahsia itu diketahui makhluk disekeliling maka lemah la si penjaga rahsia itu kerana tidak mampu menjaga sesuatu yang seharusnya tidak diketahui oleh sesiapa..dan itu adalah sifat sesetengah manusia iaitu lemah. Jadi sudah dapat satu gambaran apa yang dimaksudkan dengan rahsia.

Jadi apabila dikatakan jodoh itu rahsia..dan apabila kamu sudah bertemu dengan wanita atau lelaki yang merupakan jodoh kamu..adakah itu merupakan satu rahsia lagi..of coz jawapannya dia tidak kan, seolah-olah rahsia jodoh kamu yang disimpan selama ini sudah terbongkar..dan berbalik kepada benda di atas tadi..dikatakan j…

Today Quote for Sayam

Image

Seorang Pakcik, Air Tebu, Goreng Pisang dan Dot Dot Dot

Assalamualaikum

Based On True Story...

Balik saja dari pekan. tiba-tiba perut gua lapar yang amat..ye gua lapar bro. Ditambah pula aku kempunan nak makan goreng pisang. on the way nak balik rumah..gua nampak ada warung tepi jalan..wah..air tebu..wah ada goreng pisang, gua kena singgah ni.lalu gua pun memberi signal menandakan gua nak masuk dan berhenti di bahu jalan.


Gua nampak seorang kanak-kanak perempuan..sedang melayan seorang customer, bila dia dah habis setup untuk customer tu..than adik tadi tu pun tanya.


"ya pakcik, nak beli apa?"


gua tengok belakang aku..aik tak de pakcik pun kat sini.sambil memandang aku than budak tu tanya lagi..


"nak goreng pisang berapa ringgit?"


disebabkan budak tu bertanya sambil memandang gua..gua pun mintak goreng pisang sinngit dengan air tebu singgit.Pastu adik tu gelak...heran gua..than gua pun tanya dia,


"apsal adik gelak, zip abang tak tutup ke?

gua pun terus pandang ke bawah..aik,ok je..kemas dan tertutup rapi.


"air…

Metafora Seorang Bapa

Image
Assalamualaikum


“One day I asked my Father on how to live on this earth…
he smile and said to me ...............
My Son,
Be like the sun. A rise early, and do not go to bed late.
Be like the Moon. Shine in the darkness, but submit to the greater light.
Be like the birds. Eat, sleep, drink and fly.
Be like the flowers, loving the sun, but faithful to your roots.
Be like the faithful slave, but only to your Lord.
Be like the fruit. Beautiful on the outside and healthy on the inside.
Be like the day, which arrives and leaves without boasting.
Be like the oasis. Give your water to the thirsty.
Be like the firefly, although small, it casts its own light.
Be like the water, good and transparent.
Be like the river, always moving forward.

And above all things,
Be like the heavens: a home of true promises.

I prayed to my Lord, don’t let me remain where I am.
Help me reach where You want me to be.”





Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad
p/s : kredit to uncle amin

Talk About Death

Assalamualaikum

At the end of the day
Your dead and they are dead
At the end of the day, we are going to go from this world to another
From this house to another house
From this life to another life
And there is no escape from this process
True loss is not in this world
and true profit is not gained in this world
Because this world and whoever is in it and whatever is in it is temporary
its profit, its gain and its loss end when this world ends
and it ends forever
True loss is to lose our self on the day of judgement
to lose our family on the day of judgement
to lose those who we like on the day of judgement
This is true loss which we must fear
Each one of us must have their own goals
personal goals
And outside the worry of the people my personal worries has kept me busy
Each one of us needs to have a personal goal called
" HOW DO I AVOID HELL FIRE"
this need to be our goal
this is the greater goal that each one of us needs to carry with all its burdens
During the night and …