Dia Adalah Chenta - Payung Terjun





1..2..
I've been beaten down
I've been kicked around
But she takes it all for me
And I lost my faith
In my darkest days
But she makes me want to believe

They call her love, love, love, love, love (x2)
She's all I need

Well I had my ways
They were all in vain
But she waited patiently
It was all the same
All my pride and shame
But she put me on my feet

They call her love, love, love, love, love (x3)
She is love
And she is all I need

And when that world slows down, dear
And when those stars burn out here
Oh, she'll be there
Yes she'll be there

They call her love, love, love, love, love (x4)

She is love
And she is all I need
She is love
And she is all I need
She is love
And she is all I need
She's all I need

Resah..



Nafasnya masih berbau alkohol ketika aku mendekatinya. Bohong-bohongnya masih tergantung di langit bersama bintang-bintang yang makin malap. Dari balkoni ini, kami lihat neon Kuala Lumpur berlawan-lawan untuk menyilaukan mata.

Sudah seminggu apartmen ini tak ada elektrik. Dan sudah seminggu dia berkurung di dalam rumah, dan sudah seminggu (katanya) dia hanya makan pop-tarts yang diselitkan ke bawah pintu oleh kawan-kawannya.


Itu saja, aku tanya.


Itu saja, dia kata.


So, dia kata dia mahu pindah ke London, atau Paris, atau Prague, atau mana-mana tempat yang aku tak mampu pergi, dan aku kata jangan, dan dia kata kenapa, dan aku tak cakap apa-apa sebab aku tak tahu apa lagi nak cakap.


Kami tak pernah cakap tentang cinta kerana itu fantasi orang dulu-dulu yang mahukan rumah teres dua tingkat dengan laman yang penuh rumput hijau. Corner lot, dan bunyi anak-anak bermain di kejauhan.


Malam ini kami akan tidur dalam bilik yang tak berlampu, dan pagi-pagi sebelum waktu subuh aku akan bangun dan beri kucingnya makan dan fikirkan tentang moraliti cerita ini. Bunyi azan mungkin boleh menyelamatkan segalanya.


Mungkin.

Harapan Yang Kau Fikirkan Chenta

Assalamualaikum..

Esok-esok kau menangis lagi.
Lusa tulat terus mencair dan pergi.
Apa sudah jadi dengan hati?
Adakah kau sayang atau benci?
Rasa itu, kau cinta atau keji?
Seperti si buta haiwannya babi.
Menyondol apa sahaja sampai mati.
Sudah kau genggam, tapi kau lari.

Harini gah kau laung kekuatan.
Tapi sampai bila kau nak bertahan?
Bila dia sudah pergi apa kau lakukan?
Mendagu di meja dan terus perhatikan.
Kau tahu hati kau senipis papan.
Keras tapi mudah sangat nak patahkan.
Jadi kenapa kau cuba tanggung beban?
Aku di sini sedia beri pertolongan.

Memori semalam begitu indah.
Basuh jiwa kau, rasa yang resah.
Kehadiran dia seperti dadah.
Cuba kau gapai asyik nak rebah.
Kau lompat-lompat sampai kau lelah.
Kau jolok-jolok sampai berdarah.
Tak mungkin kau gapai, lalu menyerah.
Moga esok jawapan baik akan terserlah.

-penulis.sahaja-

Satu Kronologi : Sebuah Kehilangan

Assalamualaikum

5.00 pm : balik kerja

5.25 pm : dapat mesej dari kakak gua  - "yen..tok x sihat..first time tngok dia cmni...kamu da mase balik la ek..mlm ni de bace yasin skit kat umah

gua pun mandi pe semua siap2..tros balik rumah..setengah perjalanan gua baru teringat lesen gua dah mati 17hb aritu..dah 5 lima hari.kikiki..bio lah..cuaca cantik petang tu..dari jalan kepala batas gua boleh nampak sunset..cun!!!

7.30 pm : sampai rumah..gua tengok kakcik, makanjang, kak yasmin ada kat belakang rumah tengah goreng bihun satu kawah

gua pun masuk rumah..terus salam sapa yang ada..gua terus masuk bilik tok..gua tengok keadaan tok teruk..and tok long tengah baca ayat al-quran dekat telinga tok. gua pun salam semua yang ada kat situ. gua dah mandi sembahyang apa semua..gua pun tolong la apa yang patut dekat rumah..kat dapur, ruang tamu, bilik gua sendiri..adik beradik yang ada kat rumah time tu wa, pakanjag, cu and lain2.ramai jugak..

gua pun tunggu la orang surau sampai..bila dah semua sampai bacaan yasin pun start..sambil tu gua dengar tok mengerang..mcm sakit.gua fikir positif je time tu mungkin kena sawan, and x sedar cikit2.biasala orang tua, tapi gua tak pernah tngok tok mcm ni..mak gua cerita tok dah 3 hari mcm tu,aku tanya mak tak hantar pergi hospital ke, mak gua kata dah buat macam-macam..ulang alik pegi hospital tapi still mcm tu, demam panas katanya,..just manghrib tadi tiba-tiba dia mengerang. dah settle baca yasin semua..ramai gak malam tu adik beradik datang, gua pun simpan apa yang patut..gua tengok mak sedare gua tngh makan kan ubat pada tok guna picagari tu.

sebenarnya gua plan nak balik mlm tu..memandang kan mak gua dah berleter sebab lesen mati..gua ambik keputusan balik pkul 5 pagi esok, well masuk opis kan pkul 8 pagi..pagi2 buta...polis xde.hehehe.

dalam pkul 12 cam tu gua tidur..pakanjang dgn makanjang balik kl sebab esok pakanjang nak pergi terengganu ada kursus. tinggal la berapa kerat je org dekat rumah..mak gua cerita dah 2 hari tak tidur sebab nak jaga tok aku ni.

5.45 am : mak gua kejut gua bgun smyang subuh and balik uum..gua tak mandi..gua just ambik wuduk je. dah semayang pe semua..gua pun siap-saip nak balik.sebelum balik gua tengok kat bilik tok..tok senyap je...tidur kot.

6.10 am :  gua pun merempit balik uum.

7.10 am : gua sampai dpp proton..bilik gua la.selalu gua kalau balik bilik sejam lepas tu baru gua cek hanset..tapi tiba2 hati gua tergerak nak cek hanset..parking moto je..tros gua cek hanset..gua tengok ada mesej dari kakcik..ingatkan dia nak bagitau ada barang tertinggal ke apa ke gua pun bukak mesej tu..rupanya...

gua terus call mak gua..dia suruh gua settle lesen gua baru balik rumah.gua pun call en.shahidan nak mintak cuti emergency, and dia ok.

9.00 am : gua pun sampai rumah..gua tengok org dh ramai..kat luar and dalam..gua degn pakei baju opis bagai..rasa kaget..ahh..bior la.

kedengaran bacaan yasin di merata2..suasana suram dekat rumah gua. gua terus pegi dekat bilik tok gua..gua nampak sekujur tubuh ada di atas katil , tidak bergerak, mukanya ditutup dengan kain putih, gua berdiri dekat pintu..kaget tidak bergerak sambil memerhati.kakak, kakcik, cu sedang membaca yassin dekat sebelah sekujur badan yang berselimut putih.

gua duduk di sebelah katil..adik sedare gua pun buka kain putih yang ada menutupi wajah tubuh tersebut..bila dia bukak je..mulut gua tak henti-henti berkumat kamit membaca surah al-fatihah..dan berselawat ke atas muhammad wa aali  muhammad.

- tok dah meninggal subuh tadi-

lepas tu gua pun x tau nak buat apa..just mengulur kat ruang tamu..ngulur dekat depan rumah..sambil salam tetamu yang datang...sekumpulan sedare2 datang..sikit demi sedikit..orang kampung..jiran-jiran..semua datang..ramai...

pkul 11.30 : bapak sedare gua ajak makan sebab dia dah lapar..actually gua pun lapar..gua pun start moto..bawak bapak sedare gua pegi kedai makan terdekat.

12.30 am : gua balik rumah..gua pun masuk rumah..gua tengok arwah dah diangkat depan bilik air..jenazah sedang dimandikan.than kakak gua yang ada kat situ suruh gua pegi tengok..tolong apa patut..bila gua ada disisi arwah tok..satu persatu memori datang teringatkan arwah yang selalu ada kat rumah aku..sebab arwah tok sakit dari dulu lagi, tapi bukan sakit apa..just x boleh berjalan je..dari gua sekolah rendah tok selalu ada kat rumah, mak gua jaga. Seribu satu memori datang..dari gua kecik sampai la gua dah besar..and time tu gua mula rasa sebak. tapi hati gua cakap..yen lu kuat yen..tahan la air mata tu. Saat segalanya selesai..mak terus pegi dekat kepala arwah tok..lalu mak pun cium dahi dan pipi tok..time tu suasana sedih mula melanda..terdengar tangisan pilu mak gua, kakak-kakak gua..abang gua..mak sedare gua. waktu tu ego aku mula hancur, mula retak seribu..aku tak dapat tahan lagi..aku lari ke dapur and...ye aku menangis time tu..sumpah aku tak tahan. Gua cuba reda kan tangisan gua..dan gua pun ke tempat tadi..dan terus cium dahi dan pipi arwah tok.sambil berselawat~

Aku membantu mengangkat jenazah ke ruang tamu untuk dikapankan..pakanjang dengan makanjang sempat balik ke rumah aku..dia cancel kan kursus di terenganu. gua tengok mak sedare gua menangis teresak..dan begitu juga mak gua..dah lama aku tak temgok mak nangis macam ni.

zuhur : jenazah dibawa ke surau depan rumah untuk disembahyangkan..bila sudah selesai..jenazah di bawa ke kubur berhampiran dengan rumah.tiba di tnah perkuburan..gua bantu apa yang patut after mayat sudah masuk ke liang lahad. cuaca panas terik, gua yang masih berbaju kemeja and berseluar slack tolong masukkan tanah ke liang lahad..bila dah selesai..bacaan talqin pun bermual..suasana pilu dan suram..gua masih lagi terdengar suara tangisan mak sedare gua.

Bila semua dah selesai kami pun balik ke rumah...sempat la aku jumpa semua sedare...yang dah lama tak jumpa.~

Petang tu aku pegi kuala kedah..beli makanan untuk jamuan selepas tahlil di surau...banyak jugak aku beli.

8.00 pm : gua pun balik ke UUM memandangkan gua nak keje esok..

KAMA BINTI FATIMAH

Al- Fatihah~


Wanita Matahari

Assalamualaikum

dia hanya wujud semusim,
di kala hati domba..ia muncul dengan seribu harapan
membawa persis butiran pasir matahari
bersama cinta

katanya...
tiada satu ciptaan tuhan itu sia-sia
semuanya terbentuk dari syarat lengkap...
lalu ianya menjadi kehidupan sempurna

katanya...
umat manusia perlu kuat dan pantas
jangan kita mengejar masa
biar masa mengejar kita

katanya...
harapan yang wujud
bukanlah harapan yang setia
harapan itu datang
harapan itu pergi

katanya...
manusia sendiri yang menjadikan harapan itu tidak setia
sumpah waras

kerana itu aku memilih
memilih dan terus memilih

*ok dah maghrib..bye.

Dalam TIdak Sedar Kamu Menghina Tuhan

Assalamualaikum...

Semasa gua tengah leka tengok facebook..tiba2 terbaca satu status update dari seorang kawan gua...dengan hati yang tenang mereka mengatakan..JODOH ITU RAHSIA ALLAH..ehem.benarkah..??kamu tahu falsafah yang ada disebalik ayat itu..??hehehe...mari bincang..

bila dikatakan tentang rahsia...sesuatu yang bagi aku perkara yang tidak akan diketahui sesiapa sampai bila-bila. Maka jika rahsia itu diketahui makhluk disekeliling maka lemah la si penjaga rahsia itu kerana tidak mampu menjaga sesuatu yang seharusnya tidak diketahui oleh sesiapa..dan itu adalah sifat sesetengah manusia iaitu lemah. Jadi sudah dapat satu gambaran apa yang dimaksudkan dengan rahsia.

Jadi apabila dikatakan jodoh itu rahsia..dan apabila kamu sudah bertemu dengan wanita atau lelaki yang merupakan jodoh kamu..adakah itu merupakan satu rahsia lagi..of coz jawapannya dia tidak kan, seolah-olah rahsia jodoh kamu yang disimpan selama ini sudah terbongkar..dan berbalik kepada benda di atas tadi..dikatakan jodoh itu rahsia Allah...dan ini adalah permasalahannya..selama ini tuhan memegang rahsia jodoh kamu, dan apabila kamu sudah jumpa rahsia Allah itu bermakna rahsia itu sudah terbongkar..sekaligus menunjukkan kelemahan tuhan di situ..kerana tidak mampu menjaga rahsia. seperti yang gua cakap kat atas tadi..jika pemegang rahsia itu tidak berjaya menjaga rahsia tersebut dan diketahui orang bermakna dia seorang yang lemah. Dan adakah tuhan itu sifatnya lemah...wohoo..tentulah tidak bukan. Tuhan Maha Kuasa, God is the most powerful.

Jadi, kesimpulannya..jodoh itu bukan rahsia Allah. Kerana bagi aku..Allah tidak pernah menyimpan apa-apa rahsia kepada manusia..lagi-lagi jodoh. begitu juga kiamat..jika Allah mahu merahsiakan tentang kiamat, pasti Allah tidak akan memberitahu tahu tanda-tanda kecil dan besar tentang berlakunya kiamat. Jadi Allah senantiasa menyuruh kita berusaha untuk mendapatkan sesuatu..jika kamu mahu si polan itu menjadi pasangan kamu, perlulah kamu berusaha untuk mendapatkannya..bukan dengan mengatakan " Aku berserah kepada tuhan sahaja tentang urusan jodoh" dengan itu jadi single lah kamu semua sampai akhir hayat kerana tidak berusaha mencari pasangan. hehehe.

~Firman Allah.."Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum itu, melainkan ia mengubah nasib ia sendiri"

p/s : sapa-sapa yang single..sila bagitau..gua nak ngorat.

Seorang Pakcik, Air Tebu, Goreng Pisang dan Dot Dot Dot

Assalamualaikum

Based On True Story...

Balik saja dari pekan. tiba-tiba perut gua lapar yang amat..ye gua lapar bro. Ditambah pula aku kempunan nak makan goreng pisang. on the way nak balik rumah..gua nampak ada warung tepi jalan..wah..air tebu..wah ada goreng pisang, gua kena singgah ni.lalu gua pun memberi signal menandakan gua nak masuk dan berhenti di bahu jalan.


Gua nampak seorang kanak-kanak perempuan..sedang melayan seorang customer, bila dia dah habis setup untuk customer tu..than adik tadi tu pun tanya.


"ya pakcik, nak beli apa?"


gua tengok belakang aku..aik tak de pakcik pun kat sini.sambil memandang aku than budak tu tanya lagi..


"nak goreng pisang berapa ringgit?"


disebabkan budak tu bertanya sambil memandang gua..gua pun mintak goreng pisang sinngit dengan air tebu singgit.Pastu adik tu gelak...heran gua..than gua pun tanya dia,


"apsal adik gelak, zip abang tak tutup ke?

gua pun terus pandang ke bawah..aik,ok je..kemas dan tertutup rapi.


"air tebu satu la pakcik...bukan air tebu singgit..hehe..tak pa sama ja"


sial...malunya aku.air tebu singgit..??apsal la gua clumsy sangat ni.gua pun join adik tu gelak disebabkan kebengapan gua sebentar tadi.


bila dia dah setup semua..aku pun bagi duit dekat dia than aku tanya umur adik tu..dia baru 12 tahun.


"terima kasih pakcik..jual ye pakcik"


gua pun angguk kepala sambil tersenyum...pastu terus aku gelak sorang-sorang time on the way nak pegi kat kereta kuat jugak la gua gelak. Siot budak ni...panggil gua pakcik..umur gua baru 24 tahun la 24 tahun..!!! gua nampak tua ke..bila tengok cermin muka gua tampak muda dan belia lagi, jerawat sekor pun tak de..terima kasih kepada pencuci muka vaseline, terserlah wajah belia tu. pakcik??? apsal dia panggil gua pakcik bro..adakah sebab gua berpakaian formal (baru balik kerja) dan menaiki sebuah kenderaan bernama kereta, gua tak de misai pun cuma ada sepotong janggut..wahhh...pakcik??? gua pangkat bro-bro lagi tau dik oi.......



P/S : awek-awek di luar sana...gua bukan pakcik-pakcik.

Metafora Seorang Bapa

Assalamualaikum


kredit to google image saja
“One day I asked my Father on how to live on this earth…
he smile and said to me ...............
My Son,
Be like the sun. A rise early, and do not go to bed late.
Be like the Moon. Shine in the darkness, but submit to the greater light.
Be like the birds. Eat, sleep, drink and fly.
Be like the flowers, loving the sun, but faithful to your roots.
Be like the faithful slave, but only to your Lord.
Be like the fruit. Beautiful on the outside and healthy on the inside.
Be like the day, which arrives and leaves without boasting.
Be like the oasis. Give your water to the thirsty.
Be like the firefly, although small, it casts its own light.
Be like the water, good and transparent.
Be like the river, always moving forward.

And above all things,
Be like the heavens: a home of true promises.

I prayed to my Lord, don’t let me remain where I am.
Help me reach where You want me to be.”
kredit to google image saja..
  






Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

p/s : kredit to uncle amin

Talking About Death

Assalamualaikum

At the end of the day
Your dead and they are dead
At the end of the day, we are going to go from this world to another
From this house to another house
From this life to another life
And there is no escape from this process
True loss is not in this world
and true profit is not gained in this world
Because this world and whoever is in it and whatever is in it is temporary
its profit, its gain and its loss end when this world ends
and it ends forever
True loss is to lose our self on the day of judgement
to lose our family on the day of judgement
to lose those who we like on the day of judgement
This is true loss which we must fear
Each one of us must have their own goals
personal goals
And outside the worry of the people my personal worries has kept me busy
Each one of us needs to have a personal goal called
" HOW DO I AVOID HELL FIRE"
this need to be our goal
this is the greater goal that each one of us needs to carry with all its burdens
During the night and day
" how can i,my family and those i like avoid hell fire"
Allah SWT says : "Every human being is bound to taste death but only on the Day of Resurrection will you be requited in full"
Your reward is over there
You will meet your reward in the next world, this world is without (reward)
Today is work without accountability, while tomorrow is accountability without work
Human being need to remember that he is going to die
And he needs to remember this day and night.

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad


-Syed Hassan Nasrallah-