Seorang Pakcik, Air Tebu, Goreng Pisang dan Dot Dot Dot

Assalamualaikum

Based On True Story...

Balik saja dari pekan. tiba-tiba perut gua lapar yang amat..ye gua lapar bro. Ditambah pula aku kempunan nak makan goreng pisang. on the way nak balik rumah..gua nampak ada warung tepi jalan..wah..air tebu..wah ada goreng pisang, gua kena singgah ni.lalu gua pun memberi signal menandakan gua nak masuk dan berhenti di bahu jalan.


Gua nampak seorang kanak-kanak perempuan..sedang melayan seorang customer, bila dia dah habis setup untuk customer tu..than adik tadi tu pun tanya.


"ya pakcik, nak beli apa?"


gua tengok belakang aku..aik tak de pakcik pun kat sini.sambil memandang aku than budak tu tanya lagi..


"nak goreng pisang berapa ringgit?"


disebabkan budak tu bertanya sambil memandang gua..gua pun mintak goreng pisang sinngit dengan air tebu singgit.Pastu adik tu gelak...heran gua..than gua pun tanya dia,


"apsal adik gelak, zip abang tak tutup ke?

gua pun terus pandang ke bawah..aik,ok je..kemas dan tertutup rapi.


"air tebu satu la pakcik...bukan air tebu singgit..hehe..tak pa sama ja"


sial...malunya aku.air tebu singgit..??apsal la gua clumsy sangat ni.gua pun join adik tu gelak disebabkan kebengapan gua sebentar tadi.


bila dia dah setup semua..aku pun bagi duit dekat dia than aku tanya umur adik tu..dia baru 12 tahun.


"terima kasih pakcik..jual ye pakcik"


gua pun angguk kepala sambil tersenyum...pastu terus aku gelak sorang-sorang time on the way nak pegi kat kereta kuat jugak la gua gelak. Siot budak ni...panggil gua pakcik..umur gua baru 24 tahun la 24 tahun..!!! gua nampak tua ke..bila tengok cermin muka gua tampak muda dan belia lagi, jerawat sekor pun tak de..terima kasih kepada pencuci muka vaseline, terserlah wajah belia tu. pakcik??? apsal dia panggil gua pakcik bro..adakah sebab gua berpakaian formal (baru balik kerja) dan menaiki sebuah kenderaan bernama kereta, gua tak de misai pun cuma ada sepotong janggut..wahhh...pakcik??? gua pangkat bro-bro lagi tau dik oi.......



P/S : awek-awek di luar sana...gua bukan pakcik-pakcik.

4 comments:

Yodd™ said...

Pakcik janggut betei.

Kakaka!

Pujangga Bercerita said...

damn ar...

lilyBuNga said...

ok ar dier pggl pak cik.. dari dier pggl atok ker, ko ker x ke haruu lg....

Pujangga Bercerita said...

hahaha...kalau dia panggil gua atok..aku x tau apa akn jadi time tu.mungkin aku akn berubah jadi seekor kura-kura.