Ya Allah .. keep us from this problem. keep us from torments, spare us from the punishment, O Allah, whatever happens .. we still love you, continue to love the Prophet, and continue to love the Ahlul Bait. And the Companions
Amin Ya rabbal Alamin.

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa AAli Muhammad

p/s: nervous

Surga Untukmu

Assalamualaikum, Allah humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad




Ana cuti2 ni beb..ana dok tngok gak la astro oasis..n ada satu cerita yg ana rasa best n bermakna..ni sinopsis cerita tu

Indosiar.com, Jakarta-Kepulangan Fahmi ke tanah air sangat ditunggu-tunggu oleh keluarga Kyai Hasan Al Habsyi. Selain karena Fahmi anak satu-satunya dari keluarga itu, dia juga merupakan kebanggaan keluarga kerana berjaya menyelesaikan biasiswa di Kaherah. Ia diharapkan bisa menjadi pengganti pesantren Al Muarofah yang dipimpin ayahnya.

Namun dalam perjalanan pulang menuju kampungnya, Fahmi bertemu dengan Halimah, seorang janda beranak 3 yang sedang diusir dari rumah kontrakannya. Halimah juga dikejar-kejar oleh rentenir, karena belum melunasi hutangnya. Fahmi akan menolong dan membawa Halimah dan anak-anaknya ke rumah. Terjadilah kegemparan dalam keluarga Kyai Hasan. Kyai Hasan menyuruh Fahmi memulangkan Halimah, namun Fahmi menolak kerana dia merasa wajib menolong dan menampungnya di pesantren.

Sang rentenir yang marah akhirnya memanaskan warga kampung dengan memfitnah Halimah dan Fahmi. Halimah makin terpojok, hidupnya penuh hinaan dan penderitaan. Fahmi yang melihat itu akhirnya memutuskan menikahi Halimah, agar hidup Halimah dan anak-anaknya menjadi terhormat dan terjamin. Tentu saja Kyai Hasan tidak bersetuju dengan keputusan itu. Ia sudah menjodohkan Fahmi dengan Ranun, iaitu kanak-kanak dari kyai Syaripudin, sahabat Kyai Hasan, yang juga pemilik pesantren.

Namun Fahmi bersikukuh. Baginya menikahi Halimah adalah ibadah, lagipula dia berpegangan pada sunnah rosul. Seiring dengan waktu, rasa kasihan dan iba Fahmi pada Halimah berubah menjadi sayang dan cinta. Fahmi pun akhirnya menolak menikahi Ranun, kerana dia sudah jatuh cinta pada Halimah. Ranun yang diam-diam mencintai Fahmi pun sangat kecewa, dia jatuh sakit. Kyai Syaripudin, ayahnya, lalu menyalahkan Kyai Hasan.

so..jom la layan citer ni..

p/s: haih..ana bagi mesej tapi x balas pun.xpe..ana x terasa pun sebab ana budak baik.

Krismas dan Cerita Mereka

Kalau ikutkan kalendar masihi iaitu kalendar kuda yang kita guna selalu tu...25 disember ialah tarikh lahirnya Nabi Isa a.s iaitu salah seorang daripada 25 rasul yang patut kit kenal..and Gang2 kristian celebrate hari kelahiran nabi isa..sebab apa..maleh aku nk tulis...
tetapi hari krismas ni antara yang aku tunggu..pasai pa? haha..pasal byk movie2 best depa kat tayang kat tv...mostly genre magical christmas la kan lain la klau aku bukak HALLMARK CHANEL kan..mostly family christmas kt chanel tu..well ni antara movie2 krismas yang aku suka..













yeah!! movie2 ni wajib ditonton aku bila cuti bulan 12..even malaysia x de salji..aku still dapat feel cerita nie..hehe..MERRY X MAS...

p/s : saya still budak baik

Dari Akal Turun ke Hati

ALLAH HUMMA SOLLI ALA MUHAMMAD WA AALI MUHAMMAD

ketika ini aku hanya keseorangan
diam seribu bahasa..
tidak cerewet seperti sang cengkerik
ya..cengkerik gemar bersadiwara di malam hari
sama seperti manusia yang menyintakan duniawi semata-mata
Ya Allah..jauhkan aku dari segala maksiat itu

kedinginan malam ini membuatkan aku terfikir
terfikir tentang dosa-dosa lampau
mskipun baru memijak tanah ciptaan Allah S.W.T ini selama 22 tahun
tapi bila difikirkan semula terlalu banyak dosa yang telah aku lakukan
aku bersandar di hujung katil..
seribu satu keinsafan dan kesedihan mula muncul di hati
Ya Allah..AMpunkan segala dosa aku

Sejak mengenali mu...
diriku semakin dekat dengan Allah
Aku semakin sayang kepada hal itu
Biar apa fitnah dilemparkan
biar aku dihalang oleh mereka
aku tidak resah akan hal itu
kerna hal itu membuatkan aku lebih menyayangi mu
Ya Allah..limpahkan rahmat mu ke atas diriku dan keluargaku

pernah satu ketika aku pergi ke ceramah agama yang disampaikan oleh seorang ulama dari United Kingdom..beliau berkata, sebagai manusia kita sering membuat persiapan untuk perkara yang kita belum pasti..sebagai contoh untuk pergi bercuti kita telah memperuntukkan masa sebulan untuk persiapan cuti tersebut..dan perkara itu adalah benda yang kita belum pasti..boleh jadi percutian kita terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab tertentu. TETAPI..kita sebagai manusia jarang dan ada yang tidak pernah bersiap untuk satu perkara yang pasti berlaku..dan perkara yang pasti berlaku itu ialah MATI..

tunduk seketika dan renung-renungkanlah...

P/s : akan cuba untuk menjadi yang terbaik..sebab saya budak baik.cik eqa, cik eqa..ni semua kamu punya pasal.

Persinggahan Sebentar

Assalamualaikum..ALLAH HUMMA SOLLI ALA MUHAMMAD WA AALI MUHAMMAD.

Alhamdulillah,exam utk sem ni finaly over..penat gua perang bersenjatakan pen free dan buku jawapan yg x hensem.and jawapan yg gua bagi pun ada hensem n x hensem.hehe..janji lepas.ri last before last xam mmg best..disebabkan rum8 aku abeh awal so dia balik awal..than bilik aku mnjadi bilik gerakan bdk2 intaff..haha.ali,rasul,naim,man kecik..diorang je yg tggal so dep lepak bilik ku..study all out sampai x tido..(actually tido)..pastu g exam..dah abes exam kemas2 barang sampai bersin x hingat pnya..habuk byk beb..haih.penat2..than gua tros gerak gi kl dgn ali..dlm pkul 10.30...

so skrang ada kat kl..umah ali.ada wireless superb so boleh la aku update blog dgn jaya dan awesome.x g mna pun arini just ali bawak gi hutan kl..n baru aku tau..selama ni aku ingt kampung baru satu2 nya kampung kat kl ni..rupanya kt area kemensah pun ada..dkt dgn melawati(tempat yg agak elit)..kat situ mmg hutan siap ada air terjun lagi and port men beskal dgn scrambler lagi..

so mlm ni x wat pe pun just men fb n mngarut dgn ali...haih..arini da 7 muharram..so ada 3 hari lagi utk hari kemuncak..mudah-mudahan dpt sampai ke hari tersebut..

p/s: ....insyaallah..u find ur way