Awesome time


Ni ha..bru tolong buat biskut raya dah comot.hehe.padahal gua yg tenyeh muka dia dgn coklat tnpa disedari.ala2 gary dlm running man yg kna prank dgn yg lain2 tu.hehe.comelkan. hero2 almon london.

Pengalaman Singkat

Assalamualaikum dan solawat

well..sepanjang bulan ramadhan ni redup je Alor Star..and hujan kerap kali..kadang-kadang lebat,kadang-kadang normal,kadang-kadang renyai...no wonder aku x penat langsung puasa kali ni..slalu bulan posa kedah pasti panas...Alhamdulillah..sekarang pon tngh hujan ni..non stop dari pagi tadi..hopefully x banjir.

so...aku suka beno cerita pengalaman aku kat belog..hei ska atilah!!!klau ilham suke jiwangzz2..aku suke ngarut2 pasai pngalaman aku sampei korang muntah nasik.2 hari lepas aku per gi jitra and dalam pukul 1.30am..aku balik dari jitra..tiba2 sampai depan post office kepala batas moto aku pancit...shit!! moto aku pancit..malam2 mcm ni plak kan..dah la sunyi..xde orang kat jalan..kdai moto mna bukak.apa aku nak buat nie..so aku amek keputusan kol member aku kat awsat..pas2 dia pun datang..pergh..nasib baik la...aku pun tumpang dia balik memandangkan dia pun nak balik alor star.

keesokannya..aku pun dok pikir la mcm mna nak pi ambik moto aku kat jitra tu..aku pun gigih la dok pikir...last2 gua ambik keputusan naik bas mara liner yg last skali gua naik masa sem3..2 tahun lepas.hehe..aku suruh abg ipar aku anta dekat shahab perdana..lama gak la aku tggu bas tu..45 mnit pas2 bas pun sampai.and gua pun naik la...tambang rm2.60sen..bas benti2..biasa la amik orang..depan aku ada budak perempuan sekolh agama...comel.hehehe..ok2 focus..sampai dekat kepala batas..ada satu gang2 budak skolah naik bas mostly perempuan yg naik.riuh rendah bas tu...mcm2 bunyi ada...yang budak2 perempuan ni plak sembang suara mmg x ingat dunia...jelas ketara..and aku pun curi2 dengar (sapa suruh cakap kuat2)..ohh mereka bergosip rupanya..si perempuan A bukan nama sebenar ni cerita kat membe dia yang dia meluat kat sorang laki ni sebab selalu berkepit dgn adik angkat perempuan dia.and kawan dia pun mcm terkejut x sangka..dan penuh perasaan mendengar gosip kawan dia tu...aku tutup mulut sebab nak tahan gelak...and aku tunduk muka senyum sorang..punya la nak cover.lawak beb budak2 sekolah zaman sekarang..haha...bergosip dalam bas yaww..cool gila.haha.korang bayangkan,depa berdiri sambil pegang tempat pemegang dalam bas tu..and bergosip2 dgn membe...bagi aku bnda tu klaka but cool..hehe.mcm2 aku dgr budak perempuan tu crita pasal cinta monyet budak2 sekolah..hahahaha..klaka la kau perempuan.sori2..aku x tertahan emosi.and smapai mna entah budak2 ni pun turun.and than aku pun turun kat tempat aku letak moto semalam..thanks god...motor aku ada kat ctu lagi.hehe...than aku dgn gigihnya pi la cari kedai motor..and dalam 1km aku jumpa..nasib baik la x jauh....haaa..

thats all...best kan best kan.sekali skala aku nak naik bas lagi..awesome kot.

p/s : x banyak yg saya nak....

Hilang Nafsu

Assalamualaikum

Bangun pagi je(actually pkul 12tnghari) dah kna berleter dgn mak aku..mak aku suruh buat kerja rumah..which is sapu sampah keliling rumah, pegi buang sampah, bagi ayam jalanan makan..aigoo~~ malasnya...aku rasa aku la insan paling malas nk buat kerja rumah..hehe..malas gila kot.

arini dah 23 ramadhan...aku rasa x sempat aku nk khatam al-quran bulan ramadhan ni...baru juzuk 12...jauh lagi la perjalanan.baca je la senah oi.tadi time aku tngh lepak2 main ANGRY BIRD..tiba2 ayah aku datang tepi aku..menghulurkan beberapa jenis kertas..digelar duit/money.."nah pegi beli baju raya"...aku mcm terkesima kejap.amboi mentang2 dapat bonus..bagi mcm tu je duit.hehe.actually tahun ni aku ingat x nak beli apa2 pun...sebab hormon tak balance.hehe..nak beli baju raya pun aku malas.selagi aku x dapat apa yg aku nak, aku x nak beli apa2..tapi parents aku paksa..so i cant do anything wif that.

slalu klau pergi pacific,alor star mall..or apa2 je la...aku jeling jauh2 je baju2 n seluar..mmg xde nafsu langsung nak beli bnda2 nie...hehe.thats all for this time..cheers.

p/s : gantung tak bertali...

ini kisah aku : Sebuah Perjalanan

Assalamualaikum...

Semalam..usai sahaja pulang dari jitra..time tu hujan lebat sgt...dlm pukul 11.30pm..disebabkan aku rabun dan xde spek mata..penglihatan aku time tu terhad..so aku kna bawak kreta slow2. punya syok layan bawak kreta sambil dgr radio Fly.fm tiba2 gua nmpk ada seorang pakcik berkain pelikat, berbaju melayu dan berlebai ni berjalan time2 tengah hujan..and dia bawk payung la,ni mesti baru balik terawih ni...dgn x brapa nak nmpk..aku tngok dia dah lenjun sebab hujan malam tu lebat sgt..angin jgn ckp la.aku pun dalam hati cakap...kesian..hm..nak bagi tumpang ke tak nak?...berbekalkan ilmu islam dan akhlak yang aku belajar selama ni...aku pun benti la tepi pakcik tu..and pakcik tu berenti and dia macam tekejut ckit.. "assalamualaikum pakcik..mai la naik..hujan lebat nie.." ...and dia jawab " x pa la dik...rumah depan nie ja.."...pastu aku paksa lagi " dekat ka jauh ka..mai ja la naik.."..and pakcik tu mcam segan2 ckit and dia pun naik keta..dia letak payung dia kat tempat duduk blakang..aku pun drive la balik "sorry la pakcik..saya bawak slow..mata x brapa nak nmpk mlm2 nie " "xpa2"..than aku tanya la rumah pakcik ni dekat mna..and dia cakap rumah tepi jalan ja..x jauh..aku pun mengiyakan je la...than aku tnya pasal family dia and ini cerita dia (aku rangkumkan semua pertanyaan aku)..."isteri pakcik baru meninggal ja..2 bulan lepas...dulu dok pi terawih dgn dia la ni kita pi sorang2 je la...isteri pakcik demam2 pastu cirit..ayaq kurang dlm bdan..pasai tu dia meninggal..kita ni bukan ada duit sangat nak pi berubat mahai2..zakat ada la dapt..tapi mna cukup..bnda la ni semua mahai2..lagi2 kat aloq staq nie...mahai sgt..kadang kita bukak posa mkn roti krim ja..ayaq masak.tu ja la..anak ada dua orang...hat sulong meninggal lama dah..accident.hat nombor dua dok kat perak, hat bongsu ikut laki pi penang..kadang2 depa balik,kadang2 x balik kampung langsung...raya pun kadang2 depa x balik..dulu ada org rumah..kami beraya dua orang klau depa tak dak.ni dia x dak dah..tak tau lagi mcm mna...beraya sorang kot hahaha..(boleh gelak plak pakcik ni)...dulu ada yang sulong dia banyak tolong...dia dok bagi duit...dia keja kerani.nasib baik la jiran2 ada tolong jugak..." diam x diam mata gua nak berair da dgr crita dia...tapi gua blagak cool. than pakcik tu pun suruh benti dia kata dah sampai rumah dia(dekat mende..jauh gak la rumah dia)...aku pun stop la..mmg ada rumah tepi jalan besar nie...rumah papan ja..x besar sgt x kecik sgt..boleh la..and dia pun klua kat kreta..masa dia bukak payung dia tu...aku tmgok payung dia dah rosak..besi terkeluar,patah...pastu aku panggil pakcik tu...dia datang balik...aku pun pegi kat blakang kreta aku ambik payung yg gua beli kat Giordano itu hari.."ni haa..ambik la payung ni..payung tu dah rosak la"...mula2 dia x nak..tapi gua paksa ambik..dia pun senyum and ambik payung tu...haih..kesian dia.than gua pun balik rumah...kerusi kreta basah..hmm..bialah...hehe.

mcm tu la ceritanya...bila gua ingat balik cerita dia...sedih. aku ingat dalam drama je ada crita mcm ni..rupanya mmg wujud kat dunia realiti...wallahualam.

p/s : Aku insan biasa...

Kedukaan

Assalamualaikum dan salam serta solawat ke atas Sayyidul Wujud dan Ahli keluarganya yang suci...

Tanggal 19 ramadhan tahun 40 hijriyah. Amirul Mukminin Ali as keluar dari rumahnya menuju masjid Kufah untuk memimpin shalat subuh berjamaah. Semasa Saidina Ali masuk ke dalam masjid, Saidina Ali melihat Abdurrahman bin Muljam iatu seorang khawarij tidur dalam keadaan meniarap, Saidina Ali lalu menegur Abdurrahman bin Muljam supaya tidak tidur dalam keadaan begitu,tetapi tidak diendahkan olehnya, dan Saidina Ali sedar di bawah badan Abdurrahman bin Muljam terdapt sebilah pedang. Saidina Ali kemudian melakukan Solat Subuh berjemaah. Di tengah shalat, saat beliau mengangkat kepala dari sujudnya, sebilah pedang beracun terayun dan mendarat tepat di atas dahi putra Abu Thalib itu. Darah mengucur deras membahasi mihrab masjid. Jemaah masjid tersentak mendengar suara Ali, “Fuztu wa rabbil ka’bah. Demi pemilik Ka’bah, aku telah meraih kemenangan. kata Abdurrahman bin Muljam..

Ali roboh di mihrabnya dengan luka yang parah, sementara warga dengan cepat menangkap sang pembunuh yang tak lain adalah Abdurrahman bin Muljam, seorang khawarij. Al-Hasan membawa ayahnya ke rumah. Berita itu segera menyebar di seluruh penjuru kota Kufah. Berbagai usaha dilakukan untuk menyelematkan jiwa Imam Ali as. Tetapi takdir Allah berkehendak lain. Ali bin Abi Thalib gugur syahid pada tanggal 21 Ramadhan atau dua hari setelah peristiwa pemukulan itu terjadi.

Duhai Seorang Imam..
Ampunkan aku kerana tidak dapat membantu mu di saat itu..
Ampunkan aku kerana tidak dapat menggantikan diriku ketika kamu ditetak...
Maafkan aku kerana hanya mampu menangisi pemergianmu...
Maafkan aku kerana hanya mampu meratap keatas kewafatanmu...

Malam ini semua pohon kurma mati di Kufah
Kerna tidak disirami air dari Ali
Disiang hari, yatim kufaah mengunjungi Ali
dengan membawa bekas air yang dipenuhi susu untuk diberi minum kepada amirul mukminin
Lalu dia memberi salam,
Saidina Hassan menjenguk, lalu berkata si yatim "ya sayyid hassan kubawakan susu ini dari sebuah kampung yg terpencil dan kuambil susunya dari ternakan terbaik di kufah ini..untuk dijadikan penawar luka di kepala Ali yang parah,kerana ku dengar khabar berita ayah mu terdampar gering kesakitan kerna luka itu..ya sayyid hassan berilah ayahmu minum susu ini agar dapat mengubati luka nya Ali.

Al hassan dan Al Hussain, zainab serta Abbas..tidak dapat menahan tangisan menangisi disisi pembaringan Ali..air mata bani hashim membanjiri kamarnya Ali, di luar rumah pintu diketuk orang..Al hassan dgn linangan air mata pergi membukanya..lalu berkata kepada rombongan si yatim ,"hai Yatim tiada telah kau ketahui..singa allah tiada lagi,pedang zulfiqqar kehilangan tuannya,

Tibalah masanya saat perpiasahan duhai mata hati duhai ali..terdengar disana suara bergema,,hilaian tangisan penghuni alam..di dalam kamar ali..darah membanjiri..tiada rintihan lagi tiada suara lagi..x berguna ubat lagi..kerana Ali telah pergi untuk selamanya....

Ramadhan menjadi saksinya...
Syahid Ali di Mihrab...





Inilah Fairy Tale Yang Dimaksudkan

Assalamualaikum..solawat

Angan-angan aku dari kecik..mcm2 beb..x perlu aku cerita semuanya...malulah diri ini yaang sememangnya seorang pemalu...

antara perkara yang sering aku impikan apabila dewasa...

1) aku nak jadi ustaz....


mcm ni pun ok laa...

2) aku nak jadi rockstar



3) aku nak jadi cikgu PJ
*
*
*
*maaf tiada gambar*


tu la sebahagian angan-angan aku..sebenarnya banyak lagi..yang karut pun ada and x perlu la aku nk bgtau...hahahahahah..(gelak syaitan yang diikat)

tapi besar mana pun angan-angan tapi benda yang paling penting aku...


jadi diri sendiri paling best...oh yeah bebeh!!!!

p/s: saya budak...ahh perlu ke aku mention berkali-kali...faham2 la ye...



Azam Baru Bulan Ramadhan


Assalamualaikum...solawat.

azam bulan posa gua ialah nak khatam al-quran untuk kali kedua..yess...gua khatam al-quran dah lama dah..dajah 5 kot.tapi gua decide bulan ni nak khatam al-quran..and alhamdulillah la...dah separuh al-quran aku dah baca and aku x tau juzuk brapa dah coz aku baca je tanpa menghiraukan sekeliling aku. and kelemahan aku untuk alam dewasa ni...aku akan rasa sebak bila baca al-quran.knapa dan mengapa..aku pun x tau...



selama cuti 4 bulan ni..mcm2 buku aku baca.ilmu semua tu beb..rugi la 4 bulan dok rumah klau x tambah apa2...ilmu yg aku dapat insyaallah aku akan kongsikan dalam blog aku ni...and baru2 ni aku baca buku pasal lailatul qadar author dia org arab and buku tu dah ditranslatekan ke bahasa indonesia yg sgt senang nak faham..tapi aku x baca abis lagi..so susah ckit la klau nak kongsi tu..

p/s : ada cahaya harapan tapi malap...ahh tidak.ok..gua sakit perut...

Ahli Baru

Assalamulaikum...solawat

Alahamdulillah..kakak gua selamat melahirkan anak kembar tiga...fuhh...kalau korang percaya..korang la insan paling x hensem skali..sebab aku tipu je..mna ada kembar tiga..keluar sorang je..and its a baby girl...skrang family gua pergi putra medical centre and aku dok kat rumah je...nk jadi penunggu.xpe..nnt kakak gua balik rumah jugak.hehe...everything berjalan dengan lancar...

dengan beralas kan tikar buluh yg berharga rm30 ni..gua pun meniarap diatas beliau. Sekali lagi aku nak mengadu...aku penat yg amat (mcm x de bnda lain)...aku berbuka sikit je arini..sebab hormon aku still x balance..klau ari2 mcm ni..bukak sem depan..confirm aku kurus..kalah nasha aziz.

gua x tau la nak crita apa kat blog nie...klau nak crita bab2 agama..gua dah lama x pi kelas agama.nak cerita pasal duduk kat rumah ni..taubat hampa bosan..sebb aku akan cerita benda yang ulang2 sampai muntah darah. so..gua ambik keputusan nak mngarut ja..boleh kan...boeh kan...oh yeah.

gua kalau bulan posa..bnda feveret gua ialah bubur lambuk and orang utara sebut kanji..org putih sebut pulut panggang (betol la..x caya pegi google translate) lepas gua telan kurma dgn bijik2 dia skali (sila percaya sedikit) gua akan makan kanji..than baru la gua telan air (ok ni gua tipu..sebab gua x telan gua minum je)..tu je la aku makan tadi...even mcm2 makanan ada depan aku..x dak selera la. lepas makan ja..gua mandi solat..baca doa bulan ramadhan pastu gua study add math (tipu) pas2 disebabkan gua x suka add math gua tuka subjek lain gua bac buku biologi (tipu lagi...banyaknya aku tipu..)....pas2 gua ingat nak tido awal arini...sebab gua da malas nak hidup dah..gua nak berenti berfikir jap utk arini.nasib baik la gua budak baik...AKU SUNGGUH MORAL DOWN MINGGU INI d dan mungkin akan berlanjutan hingga minggu2 akan datang.. somebody cheer me up please...tapi bukan ko syu..sbb ko dah slalu berleter kat aku..aku nak org lain plak..heheheheh



p/s : gua dah boleh jalan dah...jom la lumba lari klau brani.




Every Breath

Assalamualaikum

sejak hormon x balance nie..keja gua nak update blog ja..mungkin ni ja cara nak berkata-kata tanpa menghiraukan orang lain. malam ni kakak gua dah nak bersalin..mudah-mudahan segalanya berjalan lancar...and gua rasa gua antara mangsa2 yg tidak berdosa akan melakukan banyak kerja rumah yg sering dilakukan anak dara, seperti..bangun pagi, betulkan kain batik yang hampir terlondeh..mandi,sapu sampah diluar dan di dalam rumah, jaga budak2 kecik, jadi babysitter la tu..oh my god...malasnya aku...sapa yg xde keje..meh dtg umah aku jaga budak2 nie....

bahasa-bahasa kiasan yang digunakan, aku berdosa buat kali kedua..apa pula kali ini..tuhan sahaja yg tahu.

"Cause when I needed a place to hang my heart
You were there to wear it from the start
And with every breath of me, you'll be the only light I see"

p/s : saya budak baik

Bila Emosi Bersuara

Assalamualaikum

Serius aku penat, walau x ke mana pun tapi aku penat..penat fikir, aku fikir banyak benda semata-mata nak dapt kehidupan sempurna..well..even aku belia lagi..tapi aku kena jugak fikir perkara-perkara akan datang..yeah im talking about kehidupan..masa2 aku sekarang dipenuhi dengan cuba memuaskan hati orang lain bukan untuk kepuasan aku..walaupun apa yg aku buat ni kadang2 tak memuaskan orang2 tertentu. Disebabkan aku dah x tahan aku terpaksa ber'taqi' semata2 untuk dapat kehidupan aku balik...lepas satu masalah selesai..datang lagi beribu.

yess..aku tak bebas mcm orang lain..masih terperuk di satu tempat. Mungkin aku masih terikat dengan beberapa pihak buatkan aku jadi mcm ni. Wadefak..bila aku fikir balik..aku x tahu sampai bila aku boleh tahan..lepas solat je mesti doa mintak yang baik2..tapi entahla..banyak kekusutan.
tapi satu hari nanti aku kna give up jugak..aku x boleh terus buat benda mcm ni yang aku rasa masih x nmpk apa2 keputusan......haih...penat3.

p/s : kalau ada peluang kedua..pasti aku tidak mensia2kannya..tapi....

Sekadar Berkongsi 2 dan Puasa yang awesome...

Assalmualaikum n solawat

Al-Quran itu Firman Allah..Firman Allah itu kata-kata Allah dan kata-kata Allah itu benar..Bagaimanapun perlu ada seorang yang perlu menafsir al-quran kerna firman Allah itu tidak sama dengan bahasa biasa kita.Sekarang ini bila dilihat macam2 jenis tafsiran dibuat keatas al-quran, lagi - lagi mereka yang berfahaman wahabi..bagi mereka boleh menafsir al-quran sesuka hati mengikut pandangan masing2..dan ini jelas tidak benar.mna mungkin kita boleh berbuat demikian.kerna itu semua kata-kata Allah,jika salah tafsir musibah menanti.iya sudah pastinya Rasulullah SAW ditugaskan untuk memberi tunjuk ajar,menafsir segala firman-firman Allah..tetapi selepas kewafatan Rasulullah..siapa yang lebih layak untuk menyambung segala tugas baginda..Adakah saidina Abu Bakar?SAidina Umar?Saidina Uthman?Saidina Ali?dan para sahabat yang lain..hehe.korang fikirlah sendiri..kaji balik sejrah islam,rujuk hadis sahih...itu je gua nak cakap..

well...arini gua nak cerita pengalaman gua masa puasa kat univeriti..of course my beloved uum kannzz. Hm..ok..masa semester satu gua dah kna menempuh bulan posa..mmg satu cabaran dan pengalaman baru yg gua dapat...bila ingat balik..wah rindu gila masa sem1 dulu...masa sem 1 gua aktif dgn kolej dan gua join under biro kebajikan dan perkhidmatan..masa bulan posa aku n beberapa org lagi( mat rep,bang arin,kak madihah,kak aye) kami sapu bazar ramadhan.hehe..mmg best..lepas bukak posa je (ari2 gua bukak posa sorang2 beb..sedih gila..haha) smaye psatu tros rush pegi bazar ramadhan..menyapu la pe lagi..buang sisa2 makanan yg ada kat ctu..penat dan bebai gak la bila sampah banyak..hehe. 25 hari aku menyapu kat ctu...mmg style..tiap2 malam turun..sampai la satu ketika time budak2 semua da nak balik kampung..cuti raya pe lagi..tinggal la aku dgn mat rep kat kolej kachi tu..bunyi cengkerik je yg tinggal..sbb esok tu gua kna wat last cleaning..kna basuh n simbah jalan kat ctu dgn clorox..gua dgn mat rep,bang arin pun gigih la mencuci jalan tngh2 panas...haha.mmg x leh lupa..and budak2 yang naik bas semua wusha pelik je tngok kami...KORANG PAHAL!!! haha..gua dgn muka tebal babai la diorang n yg best ramai budak babai kat aku balik..wah popular i...yang bestnya budak2 semua dah balik..sampai bas mara liner yg suppose to be penuh everyday...xde org naik..siap driver tu jumpa aku..n tnya "budak2 da abih ka?"..gua sambil pegang penyapu ala2 askar pencen cakap kat brader tu " bang..semua budak da balik bagn..tinggal kami je..n apakata bagi sya bawak bas tu..abng tolong sapu jalan ni.."..brader tu pun gelak jer...dah abis mnyapu...msa yg gua tggu2..dapat duit raya beb...RM550..sape nk bagi 500.haha..tu la pengalaman aku masa sem 1.

sem 3..i mean the next year..aku still wat keje x bermoral nie...haha..tapi kali ni meriah ckit sebab ramai yg join.actually xde la ramai just tambah lagi 2 orang..hehe.and time tu gua jadi timblan pengarah untuk projek bazar ramadhan tu la..taiko abis aku time tu..tiap2 petang gua turun bazar ramadhan kutip duit perlindungan (duit sewa tapak sebenarnya)..klau peniaga x bayar gua pukul peniaga tu.abru sintok gangster beb..haha.n lepas bukak posa mcm biasala..gua akan mnyapu sampah kat ctu..

masa sem 5 plak...gua da x buat keje x bermoral tu..sebab projek bazar HEP da ambik alih..kecewak aku.so x dpt la duit raya rm550 da..tapi yg bestnya gua dapat la bukak posa dgn member2 and budak klab kembara yg mna before2 this aku x pernah bukak posa dgn sapa2 pun.hehe.superb awesome la...

Tu la pengalaman bukak puasa gua dekat universiti..x la mnarik sngt.biasa2 je...yg penting im gonna miss all that fucking memories.

p/s : saya budak baik

Sekadar Berkongsi

Assalamualaikum...solawat..

just nk share gambar2 masyarakat timur tengah dalam menghayati bulan Ramadhan..

















well..mmg betol depa time bulan posa banyak dok kat masjid baca al-quran and mcm2 lagi...niat mereka bukan untuk riak..tu yg paling penting..ramai yang mengatakan mereka ni riak..nak menunjuk-nunjuk..aku berani cakap yang depa ni x riak pon...x puas hati mai jumpa aku..hehe.peace and bananas..

p/s : berita baik..kaki gua da boleh gerak..tapi x ckup kuat nk bejalan lagi..hehe.cheers..