Posts

Showing posts from August, 2011

Awesome time

Image
Ni ha..bru tolong buat biskut raya dah comot.hehe.padahal gua yg tenyeh muka dia dgn coklat tnpa disedari.ala2 gary dlm running man yg kna prank dgn yg lain2 tu.hehe.comelkan. hero2 almon london.

Pengalaman Singkat

Assalamualaikum dan solawat

well..sepanjang bulan ramadhan ni redup je Alor Star..and hujan kerap kali..kadang-kadang lebat,kadang-kadang normal,kadang-kadang renyai...no wonder aku x penat langsung puasa kali ni..slalu bulan posa kedah pasti panas...Alhamdulillah..sekarang pon tngh hujan ni..non stop dari pagi tadi..hopefully x banjir.

so...aku suka beno cerita pengalaman aku kat belog..hei ska atilah!!!klau ilham suke jiwangzz2..aku suke ngarut2 pasai pngalaman aku sampei korang muntah nasik.2 hari lepas aku per gi jitra and dalam pukul 1.30am..aku balik dari jitra..tiba2 sampai depan post office kepala batas moto aku pancit...shit!! moto aku pancit..malam2 mcm ni plak kan..dah la sunyi..xde orang kat jalan..kdai moto mna bukak.apa aku nak buat nie..so aku amek keputusan kol member aku kat awsat..pas2 dia pun datang..pergh..nasib baik la...aku pun tumpang dia balik memandangkan dia pun nak balik alor star.

keesokannya..aku pun dok pikir la mcm mna nak pi ambik moto aku kat jitra tu.…

Hilang Nafsu

Assalamualaikum

Bangun pagi je(actually pkul 12tnghari) dah kna berleter dgn mak aku..mak aku suruh buat kerja rumah..which is sapu sampah keliling rumah, pegi buang sampah, bagi ayam jalanan makan..aigoo~~ malasnya...aku rasa aku la insan paling malas nk buat kerja rumah..hehe..malas gila kot.

arini dah 23 ramadhan...aku rasa x sempat aku nk khatam al-quran bulan ramadhan ni...baru juzuk 12...jauh lagi la perjalanan.baca je la senah oi.tadi time aku tngh lepak2 main ANGRY BIRD..tiba2 ayah aku datang tepi aku..menghulurkan beberapa jenis kertas..digelar duit/money.."nah pegi beli baju raya"...aku mcm terkesima kejap.amboi mentang2 dapat bonus..bagi mcm tu je duit.hehe.actually tahun ni aku ingat x nak beli apa2 pun...sebab hormon tak balance.hehe..nak beli baju raya pun aku malas.selagi aku x dapat apa yg aku nak, aku x nak beli apa2..tapi parents aku paksa..so i cant do anything wif that.

slalu klau pergi pacific,alor star mall..or apa2 je la...aku jeling jauh2 je baju2 n s…

ini kisah aku : Sebuah Perjalanan

Assalamualaikum...

Semalam..usai sahaja pulang dari jitra..time tu hujan lebat sgt...dlm pukul 11.30pm..disebabkan aku rabun dan xde spek mata..penglihatan aku time tu terhad..so aku kna bawak kreta slow2. punya syok layan bawak kreta sambil dgr radio Fly.fm tiba2 gua nmpk ada seorang pakcik berkain pelikat, berbaju melayu dan berlebai ni berjalan time2 tengah hujan..and dia bawk payung la,ni mesti baru balik terawih ni...dgn x brapa nak nmpk..aku tngok dia dah lenjun sebab hujan malam tu lebat sgt..angin jgn ckp la.aku pun dalam hati cakap...kesian..hm..nak bagi tumpang ke tak nak?...berbekalkan ilmu islam dan akhlak yang aku belajar selama ni...aku pun benti la tepi pakcik tu..and pakcik tu berenti and dia macam tekejut ckit.. "assalamualaikum pakcik..mai la naik..hujan lebat nie.." ...and dia jawab " x pa la dik...rumah depan nie ja.."...pastu aku paksa lagi " dekat ka jauh ka..mai ja la naik.."..and pakcik tu mcam segan2 ckit and dia pun naik keta..di…

Kedukaan

Image
Assalamualaikum dan salam serta solawat ke atas Sayyidul Wujud dan Ahli keluarganya yang suci...

Tanggal 19 ramadhan tahun 40 hijriyah. Amirul Mukminin Ali as keluar dari rumahnya menuju masjid Kufah untuk memimpin shalat subuh berjamaah. Semasa Saidina Ali masuk ke dalam masjid, Saidina Ali melihat Abdurrahman bin Muljam iatu seorang khawarij tidur dalam keadaan meniarap, Saidina Ali lalu menegur Abdurrahman bin Muljam supaya tidak tidur dalam keadaan begitu,tetapi tidak diendahkan olehnya, dan Saidina Ali sedar di bawah badan Abdurrahman bin Muljam terdapt sebilah pedang. Saidina Ali kemudian melakukan Solat Subuh berjemaah. Di tengah shalat, saat beliau mengangkat kepala dari sujudnya, sebilah pedang beracun terayun dan mendarat tepat di atas dahi putra Abu Thalib itu. Darah mengucur deras membahasi mihrab masjid. Jemaah masjid tersentak mendengar suara Ali, “Fuztu wa rabbil ka’bah. Demi pemilik Ka’bah, aku telah meraih kemenangan. kata Abdurrahman bin Muljam..

Ali roboh di mihrabn…

Inilah Fairy Tale Yang Dimaksudkan

Image
Assalamualaikum..solawat

Angan-angan aku dari kecik..mcm2 beb..x perlu aku cerita semuanya...malulah diri ini yaang sememangnya seorang pemalu...

antara perkara yang sering aku impikan apabila dewasa...

1) aku nak jadi ustaz....


mcm ni pun ok laa...

2) aku nak jadi rockstar



3) aku nak jadi cikgu PJ
*
*
*
*maaf tiada gambar*


tu la sebahagian angan-angan aku..sebenarnya banyak lagi..yang karut pun ada and x perlu la aku nk bgtau...hahahahahah..(gelak syaitan yang diikat)

tapi besar mana pun angan-angan tapi benda yang paling penting aku...


jadi diri sendiri paling best...oh yeah bebeh!!!!

p/s: saya budak...ahh perlu ke aku mention berkali-kali...faham2 la ye...



Azam Baru Bulan Ramadhan

Image
Assalamualaikum...solawat.

azam bulan posa gua ialah nak khatam al-quran untuk kali kedua..yess...gua khatam al-quran dah lama dah..dajah 5 kot.tapi gua decide bulan ni nak khatam al-quran..and alhamdulillah la...dah separuh al-quran aku dah baca and aku x tau juzuk brapa dah coz aku baca je tanpa menghiraukan sekeliling aku. and kelemahan aku untuk alam dewasa ni...aku akan rasa sebak bila baca al-quran.knapa dan mengapa..aku pun x tau...



selama cuti 4 bulan ni..mcm2 buku aku baca.ilmu semua tu beb..rugi la 4 bulan dok rumah klau x tambah apa2...ilmu yg aku dapat insyaallah aku akan kongsikan dalam blog aku ni...and baru2 ni aku baca buku pasal lailatul qadar author dia org arab and buku tu dah ditranslatekan ke bahasa indonesia yg sgt senang nak faham..tapi aku x baca abis lagi..so susah ckit la klau nak kongsi tu..

p/s : ada cahaya harapan tapi malap...ahh tidak.ok..gua sakit perut...

Ahli Baru

Image
Assalamulaikum...solawat

Alahamdulillah..kakak gua selamat melahirkan anak kembar tiga...fuhh...kalau korang percaya..korang la insan paling x hensem skali..sebab aku tipu je..mna ada kembar tiga..keluar sorang je..and its a baby girl...skrang family gua pergi putra medical centre and aku dok kat rumah je...nk jadi penunggu.xpe..nnt kakak gua balik rumah jugak.hehe...everything berjalan dengan lancar...

dengan beralas kan tikar buluh yg berharga rm30 ni..gua pun meniarap diatas beliau. Sekali lagi aku nak mengadu...aku penat yg amat (mcm x de bnda lain)...aku berbuka sikit je arini..sebab hormon aku still x balance..klau ari2 mcm ni..bukak sem depan..confirm aku kurus..kalah nasha aziz.

gua x tau la nak crita apa kat blog nie...klau nak crita bab2 agama..gua dah lama x pi kelas agama.nak cerita pasal duduk kat rumah ni..taubat hampa bosan..sebb aku akan cerita benda yang ulang2 sampai muntah darah. so..gua ambik keputusan nak mngarut ja..boleh kan...boeh kan...oh yeah.

gua kalau bula…

Every Breath

Assalamualaikum

sejak hormon x balance nie..keja gua nak update blog ja..mungkin ni ja cara nak berkata-kata tanpa menghiraukan orang lain. malam ni kakak gua dah nak bersalin..mudah-mudahan segalanya berjalan lancar...and gua rasa gua antara mangsa2 yg tidak berdosa akan melakukan banyak kerja rumah yg sering dilakukan anak dara, seperti..bangun pagi, betulkan kain batik yang hampir terlondeh..mandi,sapu sampah diluar dan di dalam rumah, jaga budak2 kecik, jadi babysitter la tu..oh my god...malasnya aku...sapa yg xde keje..meh dtg umah aku jaga budak2 nie....

bahasa-bahasa kiasan yang digunakan, aku berdosa buat kali kedua..apa pula kali ini..tuhan sahaja yg tahu.

"Cause when I needed a place to hang my heart
You were there to wear it from the start
And with every breath of me, you'll be the only light I see"

p/s : saya budak baik

Bila Emosi Bersuara

Assalamualaikum

Serius aku penat, walau x ke mana pun tapi aku penat..penat fikir, aku fikir banyak benda semata-mata nak dapt kehidupan sempurna..well..even aku belia lagi..tapi aku kena jugak fikir perkara-perkara akan datang..yeah im talking about kehidupan..masa2 aku sekarang dipenuhi dengan cuba memuaskan hati orang lain bukan untuk kepuasan aku..walaupun apa yg aku buat ni kadang2 tak memuaskan orang2 tertentu. Disebabkan aku dah x tahan aku terpaksa ber'taqi' semata2 untuk dapat kehidupan aku balik...lepas satu masalah selesai..datang lagi beribu.

yess..aku tak bebas mcm orang lain..masih terperuk di satu tempat. Mungkin aku masih terikat dengan beberapa pihak buatkan aku jadi mcm ni. Wadefak..bila aku fikir balik..aku x tahu sampai bila aku boleh tahan..lepas solat je mesti doa mintak yang baik2..tapi entahla..banyak kekusutan.
tapi satu hari nanti aku kna give up jugak..aku x boleh terus buat benda mcm ni yang aku rasa masih x nmpk apa2 keputusan......haih...penat3.…

Sekadar Berkongsi 2 dan Puasa yang awesome...

Assalmualaikum n solawat

Al-Quran itu Firman Allah..Firman Allah itu kata-kata Allah dan kata-kata Allah itu benar..Bagaimanapun perlu ada seorang yang perlu menafsir al-quran kerna firman Allah itu tidak sama dengan bahasa biasa kita.Sekarang ini bila dilihat macam2 jenis tafsiran dibuat keatas al-quran, lagi - lagi mereka yang berfahaman wahabi..bagi mereka boleh menafsir al-quran sesuka hati mengikut pandangan masing2..dan ini jelas tidak benar.mna mungkin kita boleh berbuat demikian.kerna itu semua kata-kata Allah,jika salah tafsir musibah menanti.iya sudah pastinya Rasulullah SAW ditugaskan untuk memberi tunjuk ajar,menafsir segala firman-firman Allah..tetapi selepas kewafatan Rasulullah..siapa yang lebih layak untuk menyambung segala tugas baginda..Adakah saidina Abu Bakar?SAidina Umar?Saidina Uthman?Saidina Ali?dan para sahabat yang lain..hehe.korang fikirlah sendiri..kaji balik sejrah islam,rujuk hadis sahih...itu je gua nak cakap..

well...arini gua nak cerita pengalaman gua m…

Sekadar Berkongsi

Image
Assalamualaikum...solawat..

just nk share gambar2 masyarakat timur tengah dalam menghayati bulan Ramadhan..

















well..mmg betol depa time bulan posa banyak dok kat masjid baca al-quran and mcm2 lagi...niat mereka bukan untuk riak..tu yg paling penting..ramai yang mengatakan mereka ni riak..nak menunjuk-nunjuk..aku berani cakap yang depa ni x riak pon...x puas hati mai jumpa aku..hehe.peace and bananas..

p/s : berita baik..kaki gua da boleh gerak..tapi x ckup kuat nk bejalan lagi..hehe.cheers..