Posts

Showing posts from February, 2012

Jika Diberi Dua Pilihan...

Assalamualaikum....

Andai aku diberi dua pilihan...FACEBOOK ATAU BLOG ini...dua-dua aku sayang.tapi aku harus pilih satu...itu yang dimaksudkan dengan pilihan..biar berjuta pilihan ada didepan mata..pasti satu sahaja yang menjadi pilihan diri...hehe..entah la....aku harap pilihan aku tu betul.amin ya rabb...

Kesenian Moden Melayu : Batu Belah Batu Konkrit

Wahai anakanda ku sayang
Kemana hilang budaya

Diculik piring terbang
Atau ditelan buaya

Tiada peluang tiada ruang
Semua mahu cepat kaya

Apabila semua dah hilang
Barulah hendak percaya

Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepit

Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan batu belah batu konkrit

Wahai anakanda ku sayang
Kenapa gadai pusaka

Adakah sebab cinta dan wang
Atau kerana kurang peka

Seperti lalang-lalang
Suka belot suka leka

Ikut telunjuk bayang-bayang
Akhirnya diri terluka

Melihat semua ini
Hati bonda menjerit

Lepaskan bonda lari
Dari dihimpit putar belit masyarakat hipokrit

Wahai bonda jangan merajuk
Bonda jangan makan hati

Anakanda disini memujuk
Dan anakanda takkan berhenti

Kini sedar dari mimpi
Baru faham semua ini

Bonda tolong jangan pergi
Maafkan anakmu

Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepit

Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan batu belah batu konkrit

Dari dihimpit putar belit masyarakat hipokrit
Bonda rela
Dimakan ditelan batu belah batu konkrit

Dia Bukan Milik Siapa-Siapa

Image
Assalamualaikum dan solawat dan salam ke atas junjungan besar kita Muhammad Al-Mustafa dan Itrah Ahlul Bait...

Benar..insan itu bukan milik siapa-siapa
Benar..insan itu hanya dimiliki oleh kuasa besar yang menjadikannya
Benar..insan itu hanya dimiliki sang ibu dan bapa sebelum ianya dimiliki sang imam

Benar..kamu bukan milik saya
Benar..saya tidak ada hak untuk berkata apa-apa tentang kamu
Benar..saya tidak layak memandang kamu
Benar..saya tidak berhak untuk segala-galanya ke atas kamu

tidak mengapa..senyum paksa saja~

semalam dalam pukul 9.00 malam gua pergi Kangar..dgn sapa? ceh...gua pergi sorang je. Muloa2 ingat nak pergi naik motor je...tapi memandangkan hujan..gua pun call dekna nak pinjam kereta dia.Alhamdulillah dia bagi pinjam kalau x mamng aku kena redah gak hujan malam tu.

gua pun terus gi kangar..pergh hujan lebat...memang lebat sampai x nmpk jalan..aku terpaksa bawak slow..even aku tau aku da lambat time tu..45 mint pastu aku sampai kangar...aku tunggu depan KWSP/UNIMAP ..…

Hati Tidak Pernah Suci (2)

Image
Assalamulaikum...



semalam gua dah criter serba sedikit mengenai kemaksuman rasulullah menurut perspektif diri sendiri..arini gua nak criter plak..boleh ke manusia macam gua ni maksum..pernah ke manusia macam gua ni pernah ma'sum.hehe..jangan terkejut dan ketawa kecil bila baca jawapan gua...
manusia biasa? pernah ma'sum? biar betul bro.............ehem..ni jawapan gua..

ya...manusia biasa pernah ma'sum,..hehe.dalam erti kata lainkorang semua yang baca entri ni semua pernah ma'sum, silalah sedikit terkejut...biar btoi bro??? betul la...manusia biasa macam kita ni pernah ma'sum..hehe.mari berbincang

kenapa aku kata manusia biasa mcm kita pernah ma'sum...jawapan dia ringkas..fahami dahulu maksud ma'sum, ma'sum ialah suci ataupun tidak pernah membuat kesilapan,tidak pernah membuat dosa..jadi waktu bila kita nie semua x pernah buat kesalahan,buat silap dan hati suci bersih.jawapan dia sejak kita keluar dari rahim ibu kita..ketika itulah kita adalah seorang ya…

Hati Tidak Pernah Suci (1)

Assalamualaikum dan Sollu Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Ma'sum...siapa yang ma'sum disini? adakah manusia biasa ini merupakan seorang yang ma'sum? mungkin ya mungkin tidak..mari kita berbahas siapa yang layak mendapat gelaran ma'sum..

ma'sum yang diertikan sebagai terpelihara/terlindung/terjaga daripada melakukan kesilapan dan kesalahan dan dosa. Seperti yang umat islam tahu la kan....hanya Rasulullah s.a.w. sahaja yang ma'sum...itu memang tidak dinafikan lagi..Rasulullah tidak pernah membuat kesilapan, kesalahan, apatah lagi dosa, sejak baginda belum menjadi rasul lagi..sememangnya baginda tidak pernah membuat apa2 kejahatan..punyalah tinggi nilai akhlak dan moral Rasulullah sepanjang kehidupan baginda. Adakah rasulullah ini ma'sum setelah menjadi rasulullah ataupun baginda ni sememangnya ma'sum sebelum menjadi rasulullah?

 ada yang mengatakan Rasulullah ma'sum setelah menjadi nabi  ada yang mengatakan rasulullah sememangnya seorang yang ma'sum …

Ujian Maha Kuasa

Assalamualaikum dan solawat Muhammad Wa Aali Muhammad Wa Ajjil Farjahum

Makhluk tuhan yang bernama syaithon senantiasa menghasut cucu-cicit Adam a.s untuk menuju ke arah kemungkaran, kejahatan...
Syaithon sering mcuba menghancurkan institusi indah yang dicipta oleh manusia untuk menuju ke arah kebaikan....
Syaithon begitu cemburu melihat manusia yang dirahmati Allah kerana amal kebaikan..

oleh itu...berdoalah kita supaya pelindung yang sentiasa melindungi kita dari anasir-anasir hasutan syaithon tidak bocor dan tidak dimasuki makhluk penghasut.

SYAITHON LAKNATULLAH

Tak Kan Melayu Hilang Di Dunia

Image
Gemalainya tari seni diwarisi
Zaman berzaman gemilang
Teruna dan dara adat dimahkota
Takkan melayu hilang di dunia

Anak jati bertandang di negeri orang
Biarpun berhujan emas
Hujan batu kita lebih sejahtera
Takkan melayu hilang di dunia

Pusaka budaya khazanah berharga
Janganlah dipersia
Wahai anak watan diwasiatkan
Pertahan kedaulatan bangsa

Arus perubahan oh kuasa tuhan
Kejarlah hajat dijiwa
Namun peganglah kata wira laksamana
Takkan melayu hilang di dunia

Benar Kata Orang...

Assalamualaikum...

Bismillah..benar kata orang..kerana satu kesilapan kecil bisa membuatkan satu kemusnahan yang besar. kerana satu kesilapan kecik dari aku sendiri..banyak benda yang hampir hilang sikit demi sedikit..berat ujian.tapi gua tenang2..kalau gua tek tenang..kerja kat ofis yang melambak macam apa dah.. bakal musnah juga.hehe.

Btw...dah seminggu aku praktikal kat institut pemikiran Dr. Mahathir..kerja..hmm..ada la jugak..buat transkrip prof.mustafa ishak...buat projek untuk PDRM...banyak2.pastu apa lagi...haih...ada la.

arini mood x berapa nak baik..so..gua nak lepak2 sorang diri..=) chow...

p/s : life is just awesome =)

Selamat Hari Kewujudan

SELAMAT HARI LAHIR UNTUK GANGSTER  PUCHONG =) JAMBU BATU!!!!

Al-Praktikal

Assalamulaikum

hari ni adalah hari first gua praktikal..located in UUM saja =)
well...staf semua baik2..semuanya adalah wanita2 dan beberapa orang lelaki.kak noor,kak sharum,nani,kak ita,abang ibrahim,encik shahidan,Dr. Siva,abg helmi,tu je sempat aku kenal stakat nie..diorang baik.

Aku x dak keja lagi untuk first day...boring ckit..tapi layan je.menunggu kerja2 dari bos2 gua..dgr crite depa nak bagi aku projek..hm..projek baik punya.institut pemikiran dr.mahathir..bagi aku tempat yg ohsemm, agak menarik la..mungkin gua akan banyak belajar kat sini.mana tau nanti gua dapat jumpa tun M kan..mna la tau.hhehehe..
thats all for today..ni pun curi2 update blog ni..hehe.hari first x rajin sangat..gua pun malu2 lagi dgn staf kat sini..tapi gua tau..diorang ni best.see yah!!!

p/s : ......=)

This Is Al-Mustafa..Father Of Fatimah Az Zahra

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

The sun's demise... the moon must rise
The moon must rise... the sun's demise
What light is there left to reflect
When it's beacon with death has met
And without light the Earth is left
... The moon must rise

This is Mohammed, the trail of salvation
The speech of God, His seal, crown on creation
The revered, the remembered, the compilation
Of God's own word upon each world and each nation
The Quran's mirror, which reveres his position
A mirror where adored more is its reflection

The words of God... His face adored
His face adored... the words of God
Never on beauty has man wept
Never has tears out from words crept
And without light the Earth is left
The moon must rise

Nouri Sardar

p/s : Salam Maulidur Rasul..solawat