Posts

Showing posts from February, 2013

Ini bukan cobaan

OK ini kisah benar nk mamfuss..kalau publish dekat  lejen, konfem boley buat kispen. actually gua itu hari pergi kem Biro Tatanegara or BTN (no political heart feeling feliss) kuala kangsar, and gua jadi fasilitator a.k.a tenaga pengajar atau penggerak untuk kem tu. and guess what peserta-peserta kali ni ialah budak-budak kolej universiti insaniah (KUIN) yes..totally mereka adalah pro-pembangkang (no political heart feeling phelisshh). but mengajar budak-budak insaniah tentang malaysia ni bukan sesuatu yang paling menarik gua nak kongsi kali ni, tapi what happen in Kem Bina Negara Ulu Kenas, Kuala Kangsar, Perak.

First day, gua sampai dah malam, and time tu peserta tak sampai lagi because esok baru program start, anyway esok kami free sampai malam that mean tak de keje lagi la..so aku ajak la kawan kawan pergiIpoh, so orang kata sambil menyelam minum air, alang-alang dah sampai Ipoh, gua singgah batu gajah dulu, gile sial excited nak mamfus. samapi je batu gajah, gua ronda mana kawas…

Sebuah Satu Malam

Mahdi berjalan seorang diri di laluan rekreasi yang sudah agak lama tidak digunakan, ini adalah laluan yang sering digunakan Mahdi dan rakan-rakannya setiap kali pulang daripada gig tapi kali ini dia bersendirian, rakan-rakannya lain kebanyakannya sudah membawa haluan masing-masing selepas tamat belajar, ada yang sibuk bekerja, ada yang berhijrah ke bandar lain manakala Mahdi memilih untuk ke Universiti pilihan orang tuanya. Entah mengapa malam ini Mahdi rasa seram satu macam, tak pernah dia rasa seram macam ni. Mahdia yang sedang mendengar lagu Funeral For A Friend - Walk Away, menguatkan lagi volume so dengan harapan dia tidak mendengar bunyi lain selain lagu Walk Away. Mahdi memandang ke hadapan, pintu yang menghubungkan laluan rekreasi dan jalan besar semakin hanya 100 meter di hadapan Mahdi. Sebaik saja Mahdi memegang pintu pagar dihadapan bateri ipod nya habis lalu situasi menjadi sunyi kembali

"Shit! beteri habis plak, nohorom betei la"

"MAHDI!!"

Tiba-tiba …

Bukan Sebuah Cerita

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad




Andai Karbala itu mitos
Maka aku lah pencerita

Andai Nainawar itu Benar
Maka aku bersama dengan kebenaran

Andai Karbala itu penuh Kesyahidan
Maka aku akan mati bersamanya

Andai Nainawar itu penuh dengan cinta
Maka aku akan menyintainya




Dunia Pagi Aku

Image
Assalamualaikum, Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Bangun saja dari tidur yang panjang, terus buka tingkap bilik tidur gua kasi fresh sikit tangkap cahaya sunrise. mood ceria datang, aku terus bersiap-siap untuk ke tempat kerja, wahh..ini rutin harian aku. kerja ikut waktu (kadang-kadang tak) umpama robot yang telah ditetapkan waktunya hingga kehabisan bateri pada waktu petang. Sampai saja ke pejabat, ini juga rutin harian aku iaitu buka laptop, surfing internet, buka email, buka facebook and finally youtube..wait..youtube? yup...youtube, aku akan play lagu Yuna decorate or tourist untuk tangkap mood kerja. ahaks. ini serius bukan main-main.

I’m all black and white inside
Monotonous from left to right
I decorate my house with things you love
Just in case you show up
In case you show up

Bila dah dengar part ni, hati manyak tenang habaq ang, so kerja pun mantap je. aku tak peduli jiran-jiran sebelah yang tengah dengar lagu Anuar Zain atau Tasha Mansahar.

Aku dan Dunia aku..ya i…