Ini bukan cobaan



OK ini kisah benar nk mamfuss..kalau publish dekat  lejen, konfem boley buat kispen. actually gua itu hari pergi kem Biro Tatanegara or BTN (no political heart feeling feliss) kuala kangsar, and gua jadi fasilitator a.k.a tenaga pengajar atau penggerak untuk kem tu. and guess what peserta-peserta kali ni ialah budak-budak kolej universiti insaniah (KUIN) yes..totally mereka adalah pro-pembangkang (no political heart feeling phelisshh). but mengajar budak-budak insaniah tentang malaysia ni bukan sesuatu yang paling menarik gua nak kongsi kali ni, tapi what happen in Kem Bina Negara Ulu Kenas, Kuala Kangsar, Perak.

First day, gua sampai dah malam, and time tu peserta tak sampai lagi because esok baru program start, anyway esok kami free sampai malam that mean tak de keje lagi la..so aku ajak la kawan kawan pergiIpoh, so orang kata sambil menyelam minum air, alang-alang dah sampai Ipoh, gua singgah batu gajah dulu, gile sial excited nak mamfus. samapi je batu gajah, gua ronda mana kawasan yang patut gua ronda..totally a big different. so bila lalu kawasan-kawasan nostalgia such as sekolah gua, rumah lama gua, kedai makan so its bring back those memory. bayangkan gua memandang bangunan kat situ dalam mood sephia..pergghh power. Lepas tu baru lah gua ke Ipoh...al kisahnya..ini bukanlah main point gua untuk post kali ni.

Esoknya, lepas Subuh gua terus siap untuk melayan budak-budak insaniah. Mula-mula gua rasa agak awkward nak mengadap diorang sebab ideology politik diorang..but who fucking care?? gua masuk je terus dalam dewan dengan dua tiga orang lagi fasilitator. bila mengadap je diorang..wow...makwe makwe insaniah bener bener bikin gua cayaq..cayaq..lalu mati di pesisiran sungai..oh by the way, Ulu Kenas ni kawasan perkelahan..that mean ada sungai, ada hutan tebal, ada chalet, ada gunung, and ada hantu...hantu?kikiki..tapi sumpah ramai yang lawo lawo. and of course gua akan buat aliran eye contact dengan mana mana makwe yang gua dah berkenan. however ini adalah makwe hijabter yang dikelilingi pakwe serbanista yang pandai bersurah. so kalau gua eye contact  taubat makwe makwe tu sekali pandang je. kiki. tapi...pedulik apa aku. political view? pedulik apa aku, bila semua fasi dah perkenalkan diri, we all pun start we all punya tugas masing-masing...and gua bernasib baik kena jaga group yang ada makwe yang telah buat gua cayaq. so banyak kali gak la gua bertawak keliling group makwe tu..

**assalamualaikum..ana rasa ana syok sama ukhti..ana nak kahwin sama ukhti..**

tapi ini bukanlah cerita tentang pasal makwe ni yang gua nak fokus. tapi.....

Pukul 10.45pm

Malam ni peserta-pesera kena buat  persembahan atas nama Malam Kesenian Islam dan tema depa ialah islamik dan patriotik. and waktu ni 9 kumpulan dah perform and macam-macam benda depa buat contoh berselawat, nasyid, nyanyian and many more *ala2 promot kaset. Sedang budak-budak ni melayan apa yang ada depan pentas, sedang aku menjadi juri untuk persembahan budak-budak ni tiba-tiba ada sorang makwe ni pengsan..alahai kesian..penat agaknya kena lauk dengan aktiviti petang tadi. kawan-kawan dia pun usung la dia keluar dewan, pergi ke bilik kecemasan kat luar dewan, aktiviti diteruskan..pastu makwe yang tolong usung kawan dia yang pengsan tadi masuk semula ke dalam dewan dan memanggil seorang lagi kawan dia. kedua-dua mereka kelam kelibut tahap gaban berlari ke luar dewan. selang 10 minit kemudian..ketua fasi masuk dewan dan meminta group yang sedang asyik buat persembahan supaya berhenti seketika..peserta tak nampak, aku pun berdiri dan dengan lagak seorang fasi yang kacak aku meminta peserta berhenti sekejap dengan berkata

"minta berhenti..nak berubat kawan kejap"

dengar je perkataan berubat peserta kecoh sikit, sikit je tak banyak. gua pun keluar ke dewan and terus ke tempat makwe pengsan tadi. makwe tu tenteram aman damai tapi senyap tak sedar diri. lepas tu kan..lepas tu kan..aku msuk balik dalam dewan than terus ada sorang makwe yang cun dan mencairkan dan bertudung labuh..haruslah KUIN kan bertanya keadaan makwe tadi. gua dengan kacak dan bergaya berkata

" hmm.dia ok tapi tak sedar diri"

gua bercakap dengan memandang mata dia, aduh...dia pakai gigi besi, memang taste sangat, bagi gua makwe pakai braces ni memang seksi..walaupun dia muslimah dia tetap seksi. Gua terus keluar semula bersama seorang budak laki ni..dia masuk ke dalam bilik kecemasan, makwe tadi terbaring di atas karpet. budak laki tadi a.k.a. ustaz ridzuan membacakan ayat-ayat al-quran di telinga makwe pengsan tadi...tiba-tiba..



Sebuah Satu Malam



Mahdi berjalan seorang diri di laluan rekreasi yang sudah agak lama tidak digunakan, ini adalah laluan yang sering digunakan Mahdi dan rakan-rakannya setiap kali pulang daripada gig tapi kali ini dia bersendirian, rakan-rakannya lain kebanyakannya sudah membawa haluan masing-masing selepas tamat belajar, ada yang sibuk bekerja, ada yang berhijrah ke bandar lain manakala Mahdi memilih untuk ke Universiti pilihan orang tuanya. Entah mengapa malam ini Mahdi rasa seram satu macam, tak pernah dia rasa seram macam ni. Mahdia yang sedang mendengar lagu Funeral For A Friend - Walk Away, menguatkan lagi volume so dengan harapan dia tidak mendengar bunyi lain selain lagu Walk Away. Mahdi memandang ke hadapan, pintu yang menghubungkan laluan rekreasi dan jalan besar semakin hanya 100 meter di hadapan Mahdi. Sebaik saja Mahdi memegang pintu pagar dihadapan bateri ipod nya habis lalu situasi menjadi sunyi kembali

"Shit! beteri habis plak, nohorom betei la"

"MAHDI!!"

Tiba-tiba nama Mahdi dipanggil dengan suara yang agak kuat

"cibai la, sapa yang nak main-main dengan gua malam-malam cenggini, panggil la nama orang lain apsal nak panggil nama gua pulak"

"MAHDI" sekali lagi nama Mahdi dipanggil

"perghh..serius gua takut"
Mahdi melajukan langkahnya, dia berlari-lari anak dan ketika itu jalan besar yang biasanya tidak pernah sunyi tapi malam ni agak sunyi, satu kereta pun tak ada yang menggunakan jalan tersebut. Dihujung jalan kelihatan maknyah sedang menunggu pelanggannya, Mahdi berjalan dihadapan seorang maknyah

"bang jom main bang" kata seorang maknyah disitu dengan suara yang agak taik sambil memegang tetek palsu dengan harapan dapat menggoda Mahdi.

"hek eleh, kau ingat aku kempunan dengan tetek 60 sen kau tu jantan, fuck you la" Mahdi terus menunjukkan jari tengah dia dekat maknyah tadi

"hahahaha, tak kan besar tu je cik nin kau" Maknyah tadi tergelak gelak melihat jari hantu Mahdi

"ok la, daripada kau lagi kecik daripada aku punya, entah-entah dah tak de kena makan dengan anjing" Mahdi memaki sekali lagi mknyah tadi

"dah la malas aku layan kau" Mahdi terus jalan tanpa mempedulikan maknyah tadi

dari jauh maknyah tu jerit " kalau aku nampak kau sekali lagi aku rogol kau bergilir-gilir"

sampai saja di rumah, Mahdi terus solat isyak dan bila selesai dia terus membaringkan badannya dia tas katil sambil itu Mahdi memilirkan sapa yang panggil nama dia di tempat rekreasi tadi, sebelum Mahdi tidur dia buka blog peribadinya dan terus update blog dengan cerita tentang gig yang dia pergi tadi dan perihal makwe yang dia jumpa masa gig tadi.

"Done! gua nak tidur"

"Mahdi! Mahdi!"

Mahdi membuka matanya perlahan-lahan, badannya dia berpeluh bila dia dengar nama dia dipanggil seperti di laluan rekreasi tadi

"nakharam betei, datang lagi hantu ni" bisik Mahdi.
"tapi, pasaipe suara dia macam Nora Danish, tak kan Nora Danish dah jadi mak lampir kot?"
Mahdi melihat jam yang berada dihadapan pandangannya, pukul 5.45pm
"ish dah subuh ni"

"Mahdi! Mahdi!" suara itu muncul di belakang Mahdi

"Siot, hantu ni nak apa, kang aku azan kang terbakor sia-sia je, baik kau blah, aku bagi peluang hidup ni" ngobrol Mahdi sorang-sorang sekali lagi. Macam mana pun suara itu tak hilang, Mahdi terus pandang belakang dia dengan harapan nak tengok muka mak lampir tadi tapi malangnya sekor mak lampir pun dia tak nampak melainkan balackberry nya yang tak henti-henti menyala. Mahdi terus membelek BB dia rupa-rupanya selama ni bunyi nama dia dipanggil berkali-kali adalah dari ringtone bb Mahdi.

"Fuck! bila aku tukar ringtone mesej ada nama aku sendiri, ni mesti budak budak tadi troll aku, dejey sungguh"

Mahdi melihat ada 6 mesej dari Fizi,
 "mamat ni nak apa samai Subuh dia cari aku" Mahdi  membuka mesej-mesej dari Fizi, dan kesemuanya adalah mesej caci makian dan sumpah seranah, Mahdi membaca mesej sambil tersenyum malu sampai rasa nak minum racun

--fixi botak-

wei cilake, yang kau ambik beg aku kenapa, kok ye pun nak tertukar beg dengan aku
tinggallah duit sikit kat aku dalam beg buat tambang balik rumah, ni yang ada boxer dengan           
kulit kuaci je aku nak buat apa, patah balik studio! patah balik studio! FUCK!!

                                                  



Bukan Sebuah Cerita

Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad




Andai Karbala itu mitos
Maka aku lah pencerita

Andai Nainawar itu Benar
Maka aku bersama dengan kebenaran

Andai Karbala itu penuh Kesyahidan
Maka aku akan mati bersamanya

Andai Nainawar itu penuh dengan cinta
Maka aku akan menyintainya




Dunia Pagi Aku

Assalamualaikum, Allah Humma Solli Ala Muhammad Wa Aali Muhammad

Bangun saja dari tidur yang panjang, terus buka tingkap bilik tidur gua kasi fresh sikit tangkap cahaya sunrise. mood ceria datang, aku terus bersiap-siap untuk ke tempat kerja, wahh..ini rutin harian aku. kerja ikut waktu (kadang-kadang tak) umpama robot yang telah ditetapkan waktunya hingga kehabisan bateri pada waktu petang. Sampai saja ke pejabat, ini juga rutin harian aku iaitu buka laptop, surfing internet, buka email, buka facebook and finally youtube..wait..youtube? yup...youtube, aku akan play lagu Yuna decorate or tourist untuk tangkap mood kerja. ahaks. ini serius bukan main-main.

I’m all black and white inside
Monotonous from left to right
I decorate my house with things you love
Just in case you show up
In case you show up

Bila dah dengar part ni, hati manyak tenang habaq ang, so kerja pun mantap je. aku tak peduli jiran-jiran sebelah yang tengah dengar lagu Anuar Zain atau Tasha Mansahar.

Aku dan Dunia aku..ya ini dunia aku. Muzik dan Romantik Hitam Putih.