Amalan yaww!!!

Assalamulaikum..solawat..

malam ni gua rasa x syok la tiba2...x senang duduk..hati rasa mcm x best...haih.maybe sebab bosan kot...tdi gua dapat msg dari nombo tak dikenali..dia tulis "salam..boleh knal x??"..dia anta pkul 8.15pm..tapi sebb kan gua baru perasan msg tu...pukul 11.30 baru balas..,haha..gua tulis "lu sape ni?"...tapi still x de feedback...tu je gua nk criter...hehe.

ingat malam ni gua nak ceramah agama cikit la,boleh kan?boleh kan?...bulan ramadhan ni kita digalakkan membuat banyak amalan...betul kan..tapi kan..dalam byk2 amalan,apakah amal yang paling dimuliakan Allah SWT pada bulan Ramadhan?..haa..dlm pala otak u allz mesti byk jawapan kan...dan jawapan yg typical ialah..membaca al-quran,berzikir,byk berdoa,bersedekah..dan byk lagi la...hehe..meh kita baca apa yg rasulullah saw kata pada sahabatnya ketika mengajukan soalan macam nie..

bila ditanya soalan mcm tu oleh rasulullah saw kpada sahabat...antara jawapan yang diberi ialah.membaca al-quran..bila dah di bagi jawapan sedemikian..rasulullah pun berkata..(aku tulis seringkas dan seringan mungkin)...bila baca al-quran yg suci itu adlh suatu amalan yang dimuliakan,baik sekali membaca al-quran itu..tetapi ada lagi amalan yang lebih mulia..than sahabat kedua menjawab..bersedekah.Rasulullah pun berkata..bersedekah itu adalah perkara yg baik,mulia..tetapi ada amalan lain yang lebih mulia..pastu ada lagi sahabat menjawab..membaca doa..dan rasulullah pun berkata..memboca doa itu mulia di sisi Allah swt di bulan ramadhan..tatapi ada lagi amalan yang lebih baik..lalu Rasulullah berkata..amalan terbaik di bulan puasa ialah imsak..and apa imsak tu..hehe..imsak ni ialah menahan diri dari berbuat dosa.

aku bagi contoh...antara perkara yang membatalkan puasa ialah makan dan minum..tetapi adakah makan dan minum itu berdosa?sudah tentu tidak bukan...ok,mengumpat itu tidak membatalkan puasa kan...tetapi mengumpat itu berdosa hukumnya...lalu perkara2 seperti ni la yang kita harus elakkan semasa bulan ramadhan..iaitu perkara yang dilarang oleh Allah..itulah amalan yang terbaik di bulan puasa.ada faham??..hehe..bila kalian tidak boleh menahan diri drpada mlakukan dosa..kata ustaz..keberkatan ramadhan itu akan hilang di sisi kalian..jazakallah hu qoir.

klau tak suka jangan baca...blog gua ni semua ada..yang baik..yang x baik.klau rasa gua ni poyo..mmg gua poyo pun..sekian.

p/s : gua suka band hujan

2 comments:

Eqa Suhayl said...

salam..leh kenal tak?

Pujangga Bercerita said...

wslm..salam perkenalan.hehe.